Nista našla prostora, ki bi ustrezal obema

Janković in Janša se danes nista sestala, ker prvi ni hotel v državni zbor, drugi pa ne v mestno hišo.

Objavljeno
08. december 2011 07.17
Posodobljeno
08. december 2011 07.54
Barbara Hočevar
, Anže Božič, notranja politika
Barbara Hočevar
, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Ne o čem, temveč kje se bosta pogovarjala, je bilo glavno vprašanje, s katerim so se ukvarjali sodelavci predsednikov Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića in SDS Janeza Janše. A se niso mogli uskladiti niti o lokaciji.

Predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću danes ni uspelo nadaljevati pogovorov s predsedniki strank, ki so prestopile parlamentarni prag. Janković je Janši nameraval predlagati sodelovanje pri nekaj ključnih projektih, kot so intervencijski zakon, pokojninska in zdravstvena reforma ter sprememba referendumske zakonodaje. Vendar voditelja strank, ki sta v nedeljo zbrali največ glasov, do vsebine sploh nista prišla.

Janković je Janšo povabil na pogovor v svojo župansko pisarno v ljubljanski mestni hiši. To je bilo za SDS nesprejemljivo, po njihovem mnenju je parlament edini primeren prostor za takšne pogovore. »Ker gospod Zoran Janković še ni potrjen poslanec državnega zbora in tudi stranka LZJ-PS tam nima prostorov, smo predlagali, da se predsednika obeh strank osebno dogovorita o lokaciji, ki ne bi smela biti ovira za srečanje. Janez Janša osebnega stika z Zoranom Jankovićem ni želel vzpostaviti, pač pa so nas iz stranke SDS naknadno obvestili, da so sami določili in rezervirali prostor za srečanje,« so sporočili iz Jankovićeve službe za stike z javnostjo. V Pozitivni Sloveniji so takšno enostransko pogojevanje SDS označili za nekorektno, zato je Janković srečanje v DZ odpovedal.

»Obžalujem, da državni zbor za nekatere ni razumljen kot nevtralen teritorij. Če tisti, ki ima na ramenih odgovornost, da v težkih časih sestavi trdno vlado, začne komplicirati pri takšnih stvareh, potem mu nikoli ne bo uspelo. Če ne misli resno, pa je prav, da ne trati niti svojega niti našega časa. Tako ali tako boste na koncu videli koalicijo, kot jo je napovedal gospod Stanovnik,« pa je zaplet komentiral Janša. Predsednik borčevske zveze je namreč napovedal koalicijo Janković-Virant.

»Ne postavljamo nobenih prestižnih vprašanj, ampak menimo, da prostori MOL niso primerni, saj je zakon o nezdružljivosti izrecno ločil funkcijo poslanca in župana. V parlamentu takšni pogovori potekajo po vsakih volitvah. Upam, da v prihodnje ne bo takšnih nesmiselnih zapletov, ki niso nikomur v interesu,« je še dejal Janša in dodal, da je dobival »razna vabila za srečanja v 'kafičih'«, a da SDS ne vodi politike na tak način. V Jankovićevi stranki so poudarili, da so s sestankom mislili resno. Na vprašanje, ali bodo prvaku SDS poslali še kakšno vabilo, pa Janković odgovarja: »Za to sta potrebna dva. Mi smo svoje opravili.«

Z lokacijo pa menda nimata težav predsednica NSi Ljudmila Novak, ki se bo z najverjetnejšim mandatarjem srečala jutri, in predsednik SLS Radovan Žerjav, ki je za sestanek na ljubljanskem Magistratu dogovorjen v ponedeljek zjutraj. Koalicijsko sodelovanje med PS in NSi ni prav verjetno, očitno pa tudi za dogovor s SLS ni veliko možnosti. Čeprav so mnenja v stranki menda različna, so glasnejši tisti, ki podpirajo konstruktivno držo v opoziciji. Žerjav je celo poudaril, da ni prav nobene možnosti za vstop v vlado.