Nova kandidata za predsednika DZ: Virant in Kociper

Pred glasovanjem so podporo Kociprovi napovedali v PS in SD, Virantu pa člani njegove liste ter poslanci SLS in NSi.

sre, 21.12.2011, 17:03; spremenjen: 18:06

Po drugem krogu glasovanja ni bilo jasno, ali bosta kandidaturi Boruta Pahorja in Maše Kociper vnovič vloženi, ali se bo kateri od kandidatov umaknil iz tekme za predsedniški stolček, ali pa se bo za funkcijo predsednika DZ potegoval še kdo.

Ljubljana - Kandidata Maša Kociper in Gregor Virant se bosta za predsednika državnega zbora potegovala v tretjem krogu glasovanja. Borut Pahor je po neuspešnih dveh krogih glasovanja umaknil kandidaturo. Stranka SD bo na tajnem glasovanju podprla kandidatko Pozitivne Slovenije Mašo Kociper.

Predsednik DZ bo postal tisti, ki bo prejel več glasov podpore, v vsakem primeru jih mora prejeti vsaj 46. Virantu se trenutno obeta podpora 50 poslancev, Kociprovi 38.

Po prekinitvi ustavne seje, ko poslanci niso izglasovali predsednika DZ, so poslanske skupine iskale rešitve za izvolitev predsednika. Zanimivo je, da se je za glasovanje predsednika DZ oblikovalo novo zavezništvo strank SDS, Lista Virant, SLS, Desus in NSi, ki so predlagali svojega kandidata za predsednika, predsednika Liste Virant Gregorja Virant (DLGV).

Janez Šušteršič (DLGV): To koalicija za deblokado državnega zbora

Janez Šušteršič iz Liste Virant je na vprašanje novinarjev, ali podpora strank Gregorju Virantu pomeni tudi obris nove vladne koalicije, dejal, da je to koalicija za deblokado državnega zbora. »To je bilo sedaj nujno, saj je treba sprejeti interventni zakon, je prepričan Šušteršič«.

PS, SD: Odločili smo se za manj slabo odločitev

Samo Bevk, začasni vodja poslanske skupine SD je dejal, da Slovenija potrebuje vlado takoj, zato so se odločili podpreti predlog največje stranke, ki je odgovorna za sestavo vlade. »Zato se je PS v položaju, ko je morala izbirati med slabimi odločitvami, odločila za tisto, ki je morda najmanj slaba.« V stranki SD pravijo, da je odločitev za Mašo Kociper odločitev z zelo velikim tveganjem, zato je breme odgovornosti na relativnem zmagovalcu predčasnih volitev.

Povezane novice

Poslanske skupine iščejo rešitve za izvolitev predsednika DZ
21. december ob 16:37
Sestajajo se poslanci Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov, rešitve pa iščejo tudi v drugih strankah.
Prijavi sovražni govor