NSi zavrnila povabilo v koalicijo

V stranki NSi vztrajajo, da v koalicijo ne gredo, bodo pa konstruktivna opozicija.

Objavljeno
09. december 2011 17.04
Posodobljeno
09. december 2011 17.10
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Medtem ko se zdi sestanek Janković – Janša vse manj možen, najverjetnejši novi mandatar nadaljuje pogovore o sestavi vlade. Včeraj je v županski pisarni gostil predsednico NSi Ljudmilo Novak in jo povabil v koalicijo. Ta ga je zavrnila, a mu obljubila konstruktivno opozicijsko držo.

Kot je po malo več kot enournem sestanku dejala predsednica stranke, ki ji je po treh letih uspela vrnitev v državni zbor, so največje razlike med NSi in predsednikom Pozitivne Slovenije v vrednotah. »Strinjamo se o potrebnosti reform, imamo pa različne poglede na umik države iz gospodarstva in dvig DDV. Gospod Janković sicer pravi, da imamo tudi podobne vrednote, mi pa mislimo, da se v vsem ne ujemamo,« je dejala Ljudmila Novak in pri tem navedla primer poslovanja prvaka PS in njegovih sinov. »Verjetno bi tudi volivci čudno sprejeli našo odločitev za Jankovićevo koalicijo, saj smo vseskozi zagovarjali vstop v desno vlado. Izpadli bi nekredibilni,« je možnost, da bi se NSi premislila glede vladnega povezovanja, komentirala Novakova.

Konstruktivna opozicijska drža po besedah predsednice NSi pomeni podpiranje ključnih projektov, kakršni so intervencijski zakon ter pokojninska in zdravstvena reforma, a le, če bodo »ocenili, da so dobri za Slovenijo«. So pa v NSi Jankoviću predlagali, da ob morebitni sestavi koalicije oblikuje tudi nekakšno novo obliko partnerstva za razvoj, ki bi v razprave o prihodnosti države vključevalo tudi opozicijo.

»Druga runda« Jankovića 
in Janše še daleč

Novakova je ob tem dodala, da ni imela nikakršnih težav s tem, da je obiskala ljubljansko mestno hišo. »To je pravzaprav lep dogodek,« je komentirala. Nasprotno pa se zdi srečanje Zorana Jankovića in Janeza Janše (SDS) vse manj verjetno. Po tem, ko se v četrtek nista mogla dogovoriti niti za kraj sestanka, zdaj drug od drugega pričakujeta pobudo za nov poskus pogovora. Pri tem Janković še vedno zavrača prostore državnega zbora, Janša pa gostinske lokale.