Pahor osamljen, druge stranke čakajo

Kaže, da bodo zapleti v SD zavlekli koalicijska pogajanja. Podmladek SD podpira vstop v vlado.

Objavljeno
16. december 2011 19.47
Posodobljeno
16. december 2011 19.50
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Kaže, da bodo zapleti v SD zavlekli koalicijska pogajanja. Za zdaj ni sklican noben sestanek Pozitivne Slovenije z drugimi morebitnimi koalicijskimi partnericami.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković se je danes sicer sestal s pogajalsko skupino SD, a očitno čaka na dokončen razplet dogajanja v SD, kjer je predsednik stranke Borut Pahor – ki nad koalicijo z Jankovićem ni navdušen – vse bolj osamljen. Socialni demokrati so Jankovića danes le seznanili, da se pogajanja lahko nadaljujejo. Nekdanji poslanec SD Dušan Kumer pa pričakuje, da se bo to zgodilo v začetku prihodnjega tedna.

Kumer: Odločajo organi stranke

Vse več vidnih članov stranke podpira vstop v koalicijo, danes je to – pod določenimi pogoji – storil tudi podmladek stranke. »Predsedstvo stranke je dalo mandat za pogajanja. Vse se dela s Pahorjevo vednostjo in najmanj z njegovim soglasjem,« nam je razmerja v stranki danes pojasnil njen dolgoletni poslanec Miran Potrč. Dušan Kumer pa je potegnil vzporednico z letom 2004, ko je Pahor hotel v koalicijo z Janezom Janšo, stranka pa ne. »Tudi takrat so odločili organi stranke,« pravi Kumer. Nekdanji vodja poslancev je opozoril, da je Pahorjevo pismo predsedstvu, v katerem piše, da ni naklonjen vstopu v koalicijo z Jankovićem, treba brati v celoti: »Tam piše tudi, da bo spoštoval odločitev stranke.«

Nekdanji podpredsednik in minister Igor Lukšič meni, da je Pahor stranko večkrat postavil v položaj ali – ali. Zdaj se je stranka postavila na edino logično stališče, predsednik pa na drugačno. »On bi šel v neformalno koalicijo brez kakršnega koli vpliva na odločanje in brez kadrovskih zahtev, mi pa ne,« je bil do Pahorja kritičen Lukšič. Tudi leta 2009, pred volitvami v evropski parlament, je Pahor stranko postavil v podobno neroden položaj. »Takrat je na izvoljiva mesta postavil ljudi, ki niso bili iz stranke,« pravi Lukšič.

Drugi pa čakajo

Zaradi zastoja v SD stojijo pogajanja z drugimi morebitnimi koalicijskimi partnericami. V Desusu in Državljanski listi Gregorja Viranta še niso dobili Jankovićevega vabila za nadaljevanje pogajanj. »Za zdaj nas niso poklicali, če nas bodo potrebovali, nas bodo, sicer pa tudi prav, mi se nikamor ne silimo,« je bil danes malce razočaran predsednik Desusa Karl Erjavec.

»Če bo intervencijski zakon prizadel upokojence, če bo pokojninska reforma takšna, kot je bila tista, ki smo jo zavrnili na referendumu, se tudi nimamo kaj pogovarjati,« še pravi Erjavec. Kako bo šlo s koalicijskimi pogajanji naprej, ne vedo niti v Državljanski listi Gregorja Viranta. »Nobenega vabila, nič,« nam je na vprašanje, kako napredujejo pogajanja, odgovoril Gregor Virant. Janković ni povabil njegove liste niti k usklajevanju intervencijskega zakona, ki je po Virantovem mnenju nujen.