Pahor sprejel kandidaturo za predsednika DZ

Jankovićeva Pozitivna Slovenija kot kandidatko za predsednico DZ predlaga ljubljansko mestno svetnico Mašo Kociper.

tor, 20.12.2011, 10:54; spremenjen: 18:40

Borut Pahor je bil danes odpuščen iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Njegovo zdravstveno stanje je izboljšano, potreboval bo še antibiotično terapijo in bo še naprej pod zdravniško kontrolo. Svoje delo lahko nemoteno opravlja.


Ljubljana - Pozitivna Slovenija je predlagala svojo kandidatko za predsednico parlamenta, in sicer ljubljansko mestno svetnico Mašo Kociper.

Borut Pahor je ponudbo za predsednika DZ sprejel sinoči. Po neuradnih podatkih kandidatura ni bila usklajena s Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića. Janković bi se moral sestati z delegacijo SD še nocoj, a so sestanek v njegovem štabu odpovedali.

Začasne vodje poslanskih skupin pa nadaljujejo prekinjeno sejo danes ob 19. uri.

Virant dvomi v potrditev Pahorja za predsednika DZ

 

Gregor Virat (DLGV) je na poti k Jankoviću dejal, do dvomi v hitro potrditev Pahorja za predsednika DZ. Dejal je, da še nič ni dogovorjenega in da Pahorjeva kandidatura zgleda velika improvizacija. Virant je napovedal, da njihova stranka želi dobiti dva do tri ministrstva - pravosodno, notranje in finančno. O koaliciji je predsednik stranke DLGV še povedal, da bodo vztrajali pri Janezu Šušteršiču za ministra v novi vladi, predvsem za finančnega ministra.

Metej Tonin (NSi) je pojasnil, da je Pahor klical predsednico NSi Ljudmilo Novak in jo prosil za podporo štirih poslancev iz vrst NSi. Na vprašanje Novakove Pahorju, ali je vse koalicijsko dogovorjena, ji je odgovoril, da ne bo koalicijski predsednik DZ.

Začasni vodja SLS Jakob Presečnik je na vprašanje, ali bodo v stranki podprli kandidaturo Pahorja odgovoril, da je doslej veljajo, da predsednika DZ izvoli koalicija, zato se o tem ne bodo izrekali. Dodaj je še, da se mu ne zdi primerno menjati predsednika na štirinajst dni.

Pahorjeva kandidatura

Najverjetnejši mandatar Zoran Janković je pred sredino ustanovno sejo državnega zbora dobil kandidata za predsednika novega državnega zbora. S tem so se rešile pravne zadrege in kadrovske enigme novega vodstva državnega zbora, saj bodo jutri potrjevali mandate, ustanovili prva delovna telesa in odločali o vodenju zbora.

Odločitev je marsikoga morda presenetila, saj je dosedanji premier že večkrat povedal, da Jankovićevemu načinu vodenja nasprotuje. Ponudbo je po naših podatkih sprejel sinoči, ko so ga v bolnici obiskali člani vodstva SD.

Poslanci socialne demokracije so zbrali deset podpisov za vložitev Pahorjeve kandidature v parlamentarni postopek, je dejal začasni vodja poslanske skupine SD Samo Bevk. Tako Pahor kot Kociprova za izglasovanje potrebujeta 46 glasov.

Če bo Pahor izvoljen za predsednika DZ, na spomladanskem kongresu stranke ne bo več kandidiral za predsednika SD. Dejal je, da se bo v celoti posvetil delu v državnemu zboru.

Komentarji na družabnih omrežjih

Na Twitterju so se po sporočilu iz kabineta predsednika vlade pojavili prvi odzivi. Žiga Turk, vidni član SDS in zvesti tviteraš, je zapisal: »Pahor predsednik parlamenta? Adijo, reformna koalicija.«

V opoldanskem vprašanju vas sprašujemo, ali bi bila Borutu Pahorju vloga predsednika DZ pisana na kožo oziroma katero politično funkcijo bi Borut Pahor opravljal najbolje? Mnenja bralcev spremljajte na Delovem facebook profilu.

Borut Pahor vs. Gregor Virant

Borut Pahor se lahko pohvali z bogato politično kariero in parlamentarnim delovanjem. Leta 2000 se je že predstavil v vlogi predsednika državnega zbora, ki ga je vodil do konca mandata 2004.

Konec tedna smo pisali, da je Janković vodenje parlamenta ponudil Borutu Pahorju (SD) in Gregorju Virantu (DLGV). Natančneje, če Pahor ponudbe ne bo sprejel, je naslednji kandidat Gregor Virant, smo pisali. Gregor Virant nam je včeraj dejal, da ponudbe za predsedovanje zboru ni dobil in je vnaprej ne odklanja. Toda hkrati pravi, da »ni nobene možnosti, da bi se o tem uspeli dogovorili do srede«.

Povezane novice

Kandidata za predsednika DZ: Pahor in Virant
17. december ob 06:00
Neuradno je Janković ponudil Pahorju vodenje parlamenta. Če ta ponudbe ne bo sprejel, je naslednji kandidat Gregor Virant.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
55 komentarjev
baldrick        

bomo videli, je dejal slep ta gluhemu...

Bomo videli, ali je Zoki res tak šarki, da bo druge naučil kozjih molitvic, ali pa je tole enostavno preveč zanj...
V tem trenutki si pač postilja in kakor si bo postlal, tako bo vladal(če). Da gentlemanstvo ni pravi način v naši politiki, je verjetno dovolj nazorno dokazal Pahor.

Mi pa dopade, kako loleki dajejo nasvete...

21. december 2011, ob 09:10:38
baldrick        

@Neznan

baldrick
neznan, a si čefur ali nečefur?

tale dva meseca ti delata probleme?
-------------------------
pri nas se rece,vafanculo mona,ti in tvoj yugos Jankovic"

vafanculo?

ti si šele superčefur. priseliš se na primorsko, potem pa se obnašaš kot domačin in pljuvaš po drugih? škoda s tabo izgubljat čas...

21. december 2011, ob 09:06:07
neznan

Neznan

rdeči peskovnik , je Ata Kučan zajebu je vsem dal kanglico in lopatke, namesto enim kanglico, drugim loparko , tretjim sito in četrtim modelček.
........................
Bojim se, da ima on v rokah kanglico in lopatko. Dopuščam možnost, da je prepotentnemu in samovšečnemu bivšemu stopilo v glavo in mu zakuhalo. Obnaša se malo čudno...

21. december 2011, ob 08:57:05
katoholik

madonca, pa kdo je ta Kučan? Kdo je ta "entiteta", ki podpre Zokija in ga potem 30% ljudi voli???? Ali pa , ali ni to potem v bistvu demokratično in pravilno, da če ima nekdo tak vpliv in moč in zaupanje (dano od ljudstva) da je pravilno, da tudi vpliva na Zokija in vse okoli njega? Sej najvec slovencev takorekoc poslušajo tega Kučana - v čem je potem problem?

21. december 2011, ob 08:50:03
Neznan

sicer pa mislim , da je to le prozorna igra kučanove ekipe , ki naj bi pri raji vspodbudilo percepcijo kako se pahor upira Zokiju - pesek v oči !?

mrki

20. december 2011, ob 23:19:21
Neznan

rdeči peskovnik , je Ata Kučan zajebu je vsem dal kanglico in lopatke, namesto enim kanglico, drugim loparko , tretjim sito in četrtim modelček.

20. december 2011, ob 23:13:50
sofia

"Tokrat bo Pahor plesal po taktu Jankoviča (zmagovalca) in ne obratrno."
Pahor je itak odpisan. PS si bo SD podredila, pod Kučanovim pokroviteljstvom. SD ni avtonomna stranka, zato ni niti misliti, da bi se bila sposobna upreti Jankoviću in Kučanu.

20. december 2011, ob 21:51:18
sofia

O Pahorju pametni itak nismo imeli iluzij. Niti o Jankoviću.
Porazno obnašanje Viranta je pa hudo razočaranje..
Očitno je, da Virantovim ne gre za nič drugega kot za pomembne položaje v vladi. Pa še glede tega se bodo na koncu zadovoljili z drobtinami. Očitno je bilo govoričenje o liberalnem programu pred volitvami samo nateg volilcev.

20. december 2011, ob 21:45:38
history

Ne nakladat, Pahor se obnaša kot zmagovalec volitev in ne poraženec. Matematika jim je zadnja tri leta nedvomno povzročala preglavice, saj si volilne rezultate tako minulih kot predzadnjih volitev ne znajo razložiti. Pozabili so, da so iz 30% pred tremi leti pristali na 10 odstotkih, pomeni, da so dobili dve tretjini glasov manj, zato so poraženci. Čas in politična higijena narekujeta, da žezlo državnega zbora prevzame ženska, čeprav je Pahor poosebljenje ,,kikle,,! Tokrat bo Pahor plesal po taktu Jankoviča (zmagovalca) in ne obratrno, v SD se morajo s tem sprijazniti ali pa naj spokajo pod varno okrilje, njim naklonjene JJ SDS, saj z levico že dolgo nimajo nič skupnega. V poslanski skupini SD imajo glavnega protagonista prosulega T6, ki je najdražji projekt vseh časov zaradi česar bodo preklinjali tudi naši še nerojeni potomci.
Kot je nekdo dejal, T6, je PAHORJEVA PATRIJA, pomnožena z 10 kratnikom.

20. december 2011, ob 20:57:27
Bolek

Upam, da bodo SDS, SLS in Nsi podprli Boruta Pahorja za predsednika DZ, da bomo imeli vsaj enega politika v vrhu, ki bo dostojno zastopal Slovenijo na mednarodnem parketu.

Tega arogantneza in primitivca od ZJ si ne predstavljam na mednarodnem parketu. Ze njegov nasmeh mi deluje, kot da ni cisto pri pravi...

20. december 2011, ob 20:37:16
Юзер

Hm, od zavračanja vstopa v koalicijo do kandidature za predsednika DZ. Smo sigurni da so mu kirurgi opravili operacijo srednjega ušesa in ne lobotomijo?

20. december 2011, ob 18:28:49
Neznan

ma

20. december 2011, ob 18:06:24
Bolek

Melita Zupevc predsednica DZ.
To bo po okusu baldricka.

20. december 2011, ob 17:17:45
Neznan

go go pahur

20. december 2011, ob 16:09:18
Neznan

baldrick
neznan, a si čefur ali nečefur?

tale dva meseca ti delata probleme?
-------------------------
pri nas se rece,vafanculo mona,ti in tvoj yugos Jankovic

20. december 2011, ob 15:51:01
Neznan

zivel tovaris Kucan i druze Jankovic

20. december 2011, ob 15:49:00
baldrick        

jaz sem recimo srednjestar državljan. včasih tudi v trenirki. čeprav imam rajši trenerke.

20. december 2011, ob 15:41:25
baldrick        

neznan, a si čefur ali nečefur?

tale dva meseca ti delata probleme?

20. december 2011, ob 15:39:28
malauharica

Metej Tonin (NSi) je pojasnil, da je Pahor klical predsednico NSi Ljudmilo Novak in jo prosil za podporo štirih poslancev iz vrst NSi. Na vprašanje Novakove Pahorju, ali je vse koalicijsko dogovorjena, ji je odgovoril, da ne bo koalicijski predsednik DZ.
? Kaj to pomeni ? Pahor bo kandidiral mimo ZJ ?
Kaj pomeni - 'ne bo reformna koalicija ' , če bo BP predsednik DZ ?
A bi lahko to novinarji razložili ?

20. december 2011, ob 15:31:53
Σωκράτης

Pa dobro @baldrick, evo jaz sam državljanin že dva meseca, zdaj sastavljam en volioni štab pa postanem župljnanin Ljubljane, fala za vaš glas! :)

20. december 2011, ob 15:30:04
baldrick        

jaz bom volil slovenskega državljana, ostali pa kakor hočejo.

20. december 2011, ob 15:06:05
rovi

Če bodo Slovenci na naslednjih volitvah šli na volitve z enos samo mislijo "volil bom Slovenca", naj si to "zmago" Kučanov klan pripiše sebi.

20. december 2011, ob 14:54:05
baldrick        

član Desus?

20. december 2011, ob 14:39:14
baldrick        

stari državljan?

20. december 2011, ob 14:39:02
baldrick        

nenovi državljan?

20. december 2011, ob 14:38:46
baldrick        

nenečefur?

20. december 2011, ob 14:38:15
baldrick        

@"Neznan

ti si mogoce cefur,jaz ne."

aha. ti si nečefur.

20. december 2011, ob 14:37:01
katoholik

"neznani" in ostali znani
A vam je pojem dogovarjanja in pogajanja sploh jasen? Vse to kar se je dogajalo je bilo samo eno navadno pogajanje, da se iztrži kar več se da! ko je pahor (in SD) prišel do zaključka, da je pripeljal dogovore na mejo in da se več ne da, je (jasno, bilo jasno že od začetka) sprejel. Tisti, ki kokodakajo o nenačelnosti lahko še naprej. Še čez en ali dva dni udarite še po Virantu, ki bo dosegel največ, kar zmore, potem pa veselo v koalicijo. Pahči se vsaj zaveda svoje moči (nemoči) in je najbrž lahko vesel, da se je vse za njega tako končalo (kot bosta Virant in Erjavec)

pa še to:
Na Twitterju so se po sporočilu iz kabineta predsednika vlade pojavili prvi odzivi. Žiga Turk, vidni član SDS in zvesti tviteraš, je zapisal: »Pahor predsednik parlamenta? Adijo, reformna koalicija.«
A mi kdo iz prijateljev in podpornikov SDS lahko pove, koliko reform je (tistih obljubljenih) SDS pripeljala pod streho v času njenega vladanja (pa ne mi o vinjetah, zas katere še danes plačujemo davek). Niti ene - so zrušili kar nekaj prepotrebnih. In oni se oglašajo (no ja - saj ne prvič .......jih že poznamo)

20. december 2011, ob 14:06:41
Neznan

ti si mogoce cefur,jaz ne.

20. december 2011, ob 14:04:33
Neznan

pahor padol

20. december 2011, ob 14:03:29
baldrick        

vsi smo čefur.

20. december 2011, ob 14:01:54
baldrick        

Zanimivo o to, da bo pahor v eni soebi predsednik parlamenta in še v.d. premier države do potrditve nove vlade...

Se nam je bati, ker je velika moč skoncentrirana v rokah ene same osebe, pa še te z rdečo knjižico?

Da slišim, kaj poreče zbor modrecev :-P

20. december 2011, ob 14:01:13
Neznan

Hermes1
Sem že mislil, da je Pahor popolnoma neodgovoren. K sreči se je demantiral. SD, kot edina organizirana leva stranka s tradicijo, pa je s tem samo pridobila in utrdila svoj položaj. Upam samo, da bo Pahor znal brzdati svojo samovšečnost in nas ne bo zasipal s svojimi anglizmi in pahorizmi, ko bo predsednik. Vso srečo levici in Virantu ! Imate podporo veliko večino ljudstva.
-------------------------------
300 000 ljudi je vecina,to so samo TRENIRKARJI ALI PO DOMACE CEFURJI.
Virant pa naj gre v koalicijo,na naslednjih volitvah bo kncal kot LDS in SNS.

20. december 2011, ob 13:59:47
Neznan

Je mali boter ali partiski mafiozo Kucan ukazal omladincu Pahorju kaj mora delat.
RES SO BREZ KARAKTERJA TI SLOVENSKI POLITIKI OD PAHORJA NAPREJ.TAKO BODO TUDI PRODALI SLOVENIJO,IN NAREDILI SRBOSLAVIJO.FUJ IN FEJ.

20. december 2011, ob 13:54:40
neznan

Gliha vkup štriha....

20. december 2011, ob 13:53:49
Hermes1

Sem že mislil, da je Pahor popolnoma neodgovoren. K sreči se je demantiral. SD, kot edina organizirana leva stranka s tradicijo, pa je s tem samo pridobila in utrdila svoj položaj. Upam samo, da bo Pahor znal brzdati svojo samovšečnost in nas ne bo zasipal s svojimi anglizmi in pahorizmi, ko bo predsednik. Vso srečo levici in Virantu ! Imate podporo veliko večino ljudstva.

20. december 2011, ob 13:41:23
cla

Sicer pa na to Pahčijevo potezo lahko rečemo: "Bye,bye SD." :-))

20. december 2011, ob 13:31:27
pacman58

NEKATERI NIKOLI NE ZNAJO PRESODITI, KDAJ JE ZADOSTI...

20. december 2011, ob 13:22:59
cla

"Zaradi njega so bile predčasne volitve, zdaj se bo pa vrnil kot predsednik državnega zbora, pa saj to si delajo dobesedno norca iz ljudi!........."Čist simpl. Folk jim to dovoli.

20. december 2011, ob 13:03:32
delojrs

kučanova udbomafija napreduje v opankah!

20. december 2011, ob 13:00:45
kontraš

Zaradi njega so bile predčasne volitve, zdaj se bo pa vrnil kot predsednik državnega zbora, pa saj to si delajo dobesedno norca iz ljudi!

20. december 2011, ob 12:53:11
Darci10

Neverjetno kako si posamezniki dovolijo manipulirati.

Imamo osebo, ki je v bolnici in je hudo bolana. Sočasno pa nekdo v imenu njega daje neke izjave, da je pristal za predsednika državnega zbora.
MAr ni vse to malo nategovanje publike????

Če se bo tako delalo bomo imeli 120% že junija nove volitve. TAkrat pa bodo takšni botri iz ozadja še zradirali tega JAnkoviča iz političnega parketa z 0,8% podporo.

20. december 2011, ob 12:40:01
cla

Ah, sej je blo vedno jasno, da se Pahči samo dela "hard to get".

20. december 2011, ob 12:36:08
malauharica

Drama.

20. december 2011, ob 12:32:59
zmajček49

Sedaj ne bo slišal na nobeno uho, samo migal bo z njimi in lasje mu bodo stopili pokonci.
Katero tajnico si bo pa sedaj izbral?

20. december 2011, ob 12:22:49
baldrick        

Borut je dahnil DA :-)

20. december 2011, ob 12:08:38
novi_butalec

Zarečenega kruha se največ poje. Kar je ukazal Milan, je zakon!

20. december 2011, ob 11:40:44
Neznan

no pa je Borči - počepnil - saj ni bilo za pričakovat kaj drugega!

20. december 2011, ob 11:30:48
Samouk

Lahko bi kaj kometiral, vendar bi to označili kot sovražni govor.

20. december 2011, ob 11:27:25
Neznan

A mi kahko prosim kdo razloži, zakaj smo šli sploh na predčasne volitve, če so še vedno isti nesposobneži pri koritu, zdaj se je vse to začinilo le še z balkanskim melosom in trenirkami...

20. december 2011, ob 11:23:47
cla

"Je pa kljub temu žalostno, da morajo staroste udariti po mizi, da se naredi red."


Jp, šok zaradi včerajšnega dogodka, še vedno ne pojenja. :-))

20. december 2011, ob 11:22:42
Rajko

Borut, jajca so tisto, kar dela moškega moškega. Hrbtenica je tisto, kar človeku da pokončnost. Metaforično.
Tebi primanjkuje obojega. Nisi si upal prevzeti odgovornosti za napake tvoje skupine, ki je samo sebe imenovala vlada. Zdaj bi se skril na položaj mrhovinarja, beri predsednika DZ.
Niti za normalno politično ureditev Slovenije nimate idej, kaj šele kakšne rešitve. Reforme, za katere je vsem jasno, da so nujne, so nedodelane in pisane na kožo hijenam in parazitom, finance sta s Križaničem in BS zasrala za vsaj 10 let.

20. december 2011, ob 11:16:10
silvester

Prav poteza. Ta naloga mu je pisana na kožo. Na teh straneh sem že pred dnevi napisal, da bo Pahor postal predsednik DZ.

20. december 2011, ob 11:15:46
Neznan

Po pričakovanju.

Je pa kljub temu žalostno, da morajo staroste udariti po mizi, da se naredi red.

20. december 2011, ob 11:11:56
neznan2

Levica obrača, Kučan obrne !!!

20. december 2011, ob 11:08:49
55 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej