Pahorjevo sporočilo »avtokratskemu« Jankoviću

Že po prvem srečanju predsednikov so iz Pahorjevega tabora prišli signali, da SD noče v novo vlado.

Objavljeno
06. december 2011 12.04
Posodobljeno
06. december 2011 12.18
Tanja Starič, Mario Belovič, Zoran Potič, Barbara Hočevar, notranja politika
Tanja Starič, Mario Belovič, Zoran Potič, Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana − Prvak Socialnih demokratov Borut Pahor je po srečanju z Jankovićem in po posvetu z vrhom stranke sporočil: SD ne bo ovirala sestavo vlade, tudi če ne bo vstopila v koalicijo. To pa je verjetno, saj je bil Pahor zelo kritičen do svojega naslednika.

SD je stranka, brez katere Zoran Janković ne bi mogel sestaviti koalicije. Že po prvem srečanju predsednikov so iz Pahorjevega tabora prišli signali, da SD noče v novo vlado. To se je posredno potrdilo danes. Pahor je sporočil, da bo stranka storila vse, da Slovenija čim prej dobi vlado s polnimi pooblastili. Zato bo podprla Jankovića kot mandatarja, njegove ministre in ključne projekte, tudi če ne bo vstopila v koalicijo.

Pahor kritičen do Jankovića

Stranka bo sestavila pogajalsko skupino in začela pogajanja o vstopu v vlado. Programska izhodišča strank so podobna, toda nekaj razlik je lahko nepremostljivih, je poudaril Borut Pahor. Med njimi usoda AUKN (Agencija za upravljanje kapitalskih naložb). Janković se zavzema za odpravo agencije, Pahor pa meni, da je bila agencija ključna pridobitev mandata. »Ne bi hoteli sodelovati v vladi, v kateri bi predsednik vlade in par ministrov mešetarili z državnim premoženjem,« je povedal Pahor in ocenil, da je bila izbira človeka, ki ima »deloma avtokratski politični karakter, za krizne razmere napačna odločitev«. Pahor je zatrdil, da ga nekdanji zavezniki, Milan Kučan ali Janez Stanovnik, ne poskušajo prepričati, da bi sklenil zavezništvo z Jankovićem. Ta bo »po mojem mnenju precej manj suveren pri odločitvah, kot mislimo, da bo«. Odhajajoči predsednik vlade je obljubil, da bo SD postavila »interese države pred interese stranke«.

Erjavec pri Jankoviću

Vse bolj pa se nagiba k vstopu v koalicijo Desus. Erjavec je danes dobil mandat vodstva stranke za pogovore z Jankovićem. »Desus bi rad sodeloval v močni vladi, če ga bodo spoštovali kot enakopravnega partnerja,« je povedal Erjavec in se takoj zatem prvič srečal z najverjetnejšim mandatarjem. »S predsednikom Erjavcem sva kar zadovoljna,« je potem povedal sekretar stranke Ljubo Jasnič. Desus celo ne nasprotuje pokojninski reformi, vendar pričakuje drugačno od »Svetlikove«, ki je padla na referendumu. »Najpomembnejši bo program vlade. Če nam bo ustrezal, bomo sodelovali,« še pravi Karl Erjavec in zagotavlja, da se ne pogajajo o ministrskih mestih.

Desus bo prihodnji teden nadaljeval pogovore z Jankovićem, predvidoma takrat bo stranka že tudi odločala, ali bo šla v vlado.

Jutri srečanje z Virantom

Tudi vodstvo Virantove Državljanske liste je sprejelo pogajalska izhodišča za jutrišnje srečanje Jankovićem. Do vstopa v vlado pa, kot so povedali, še nimajo stališča − izjave Marka Pavlihe po objavi nedeljskih izidov, da so naklonjeni vstopu, so bile prenagljene in kažejo njegovo razmišljanje, ne pa odločitev stranke, so nam zagotovili. Znano je, da se v nekaterih pomembnih točkah programa DLGV in Jankovićeve Pozitivne Slovenije precej razlikujejo, zlasti v njegovem gospodarskem delu; pri DLGV so, denimo, proti poviševanju DDV, za prodajo NLB in operativnost regulatorjev. Za sodelovanje v vladi bodo očitno morali zbližati nekatere poglede. »Stranka se je zavezala volivcem ne glede na to, kje sedi,« je izjavil eden od ustanoviteljev liste Rado Pezdir.