Pisma bralcev: Podgane že bežijo z ladij - 4.del

Objavljamo pismo bralca Matjaža Cerovca, ki ugotavlja, da na račun kapitalizma propadajo moralne vrednote.

Objavljeno
30. november 2011 17.27
Posodobljeno
30. november 2011 20.00
Matjaž Cerovac
Matjaž Cerovac

No, spoštovani komentatorji, če želite še četrto nadaljevanje, pa naj bo, potem bodo volitve in za štiri leta bomo zapečateni.

Pustimo igrice med levimi in desnimi, črnimi in belimi, to nima več nobenega smisla, tega se ne grejo, ko gre za preživetje, nikjer več v Evropi. Gre za nekaj bolj važnega, gre za moralo.

Da, res je, v naši deželici smo priča propadu vseh moralnih vrednot, zato sem malo za šalo, malo zares dal primere iz socializma, ko smo nekateri, mogoče malo naivno, verjeli v moralne vrednote in poskušali v tem slogu živeti in voditi tudi podjetja. Sedaj celo vatikanski analitiki ugotavljajo, da gre pri prisotnem propadanju kapitalizma, še veliko bolj za propadanje moralnih vrednot.

Pri tem pa se ne morem strinjati, da moralni propad izvira iz prejšnjega sistema, saj v zahodnoevropskih državah socializma ni bilo. Res pa je, da vsak enopartijski sistem postane slej ko prej totalitaren, ker nima vgrajenih demokratičnih zavor. Vsekakor pa toliko korupcije, klientelizma in barabij, kot jih omogoča sedanji kleptokrativni degenerirani kapitalizem, v samoupravnem socializmu še daleč ni bilo, spomnite se le afere Abdić v BiH, ko je država SFRJ takoj reagirala in vse pozaprla.

Sicer pa je poštenost dana že z vzgojo. Človek, ki je vzgojen v poštenju, je pošten v vsakem sistemu in v vsaki stranki, če si le ne pusti soliti pameti.

Očitno pa je pri nas nekaj hudo narobe z moralno in družinsko vzgojo, tako v šolah, kot tudi doma. Sedaj je ideal mladega človeka obogateti za vsako ceno, tudi »prek trupel«, zato je temu prilagojena tudi zakonodaja, ki celo podpira vse nepravilnosti v družbi, institucije pregona so invalidne, politika pa tako stanje podpira, saj je časa za krajo le štiri leta, potem pride že nova garnitura.Celo cerkev se že ukvarja z »biznisom«, ter ropa svoje ovčice, namesto da bi v skromnosti, kot v času socializma bila ljudem za vzgled, ter moralno oporo.

Ko gledamo soočanja kandidatov za poslance in mandatarja, nam je slabo, saj se forsirajo dokazani aferaši, ki bi jih v neki ZRN, ali Švedski, izvrgli že ob prvi ugotovljeni nedolžni nepravilnosti. V programih kandidatov ni sledu o pravih vzrokih krize, vsi pa obljubljajo izboljšanje že v enem letu, čeprav je še tako zarukanemu kmetu jasno, da ob takem izpadu prihodkov v proračun izboljšanje stanja ni možno prej kot v štirih ali več letih in še to pod pogojem, da v kratkem ustvarimo vsaj 50.000 novih delovnih mest, vse ostalo je »nategovanje naroda«.

Od kod in kje bodo prišla omenjena delovna mesta, ne povedo. Človek bi vsaj pričakoval, da bi kopirali pametne zamisli dr. Kosa ali dr. Kraljiča, ki sta vzroke za krizo in možne rešitve navedala vsaj že 100-krat, pa jim še to ne pride na pamet. Študentje »štrajkajo«, toda le na družboslovnih fakultetah, saj bodo študentje naravoslovnih ved prav gotovo dobili posel, ker inženirjev povsod primanjkuje, kaj bo z ostalimi, pa ve sam bog.

W. Churchil, ki je takoj po končani 2. svetovni vojni izgubil volitve, je dejal, da je demokracija sistem z mnogimi napakami, toda boljšega še niso odkrili. A če bomo v Sloveniji totalno zavozili, ali če bo vrag vzel tudi evro, bodo možni vsakršni »izmi«.

Torej, koga voliti? Predvsem tiste, ki nimajo na grbi nobenih afer, ki ne govorijo neumnosti in ne obljubljajo nemogočega, ne glede na to, v kateri stranki so, levi ali desni, mislim, da jih ni težko prepoznati, saj so nekateri že bili v vladi in nič naredili. Torej bodimo neodvisni državljani, ter podprimo prave, napaka nas bo tokrat zelo drago stala.

Kaj je že rekel Churchil pred začetkom 2. svetovne vojne? »Obljubljam vam lahko le kri, solze in trpljenje,« ter dobil vojno.

Matjaž Cerovac
Letuš 141, Šmartno ob Paki