Programi strank: obljuba dela dolg, plačujejo ga mladi

ŠOS: Načelne cilje stranke imajo, konkretnih odgovorov ne.

Objavljeno
08. julij 2014 21.45
Prvi študijski dan Ljubljana 1. oktober 2013
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja

Ljubljana – V študentski organizaciji pričakujejo, da bo nova vlada, katerakoli že, septembra pri reševanju vprašanj, ki se dotikajo mladih, nadaljevala tam, kjer je prejšnja končala. Če ne, bodo ti še dve leti več brez ključnih rešitev.

Ker so mladi tisti, katerih položaj se je v zadnjih letih poslabševal, so v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) vsem političnim strankam, ki kandidirajo na volitvah, zastavili vprašanja, ki so povezana z visokim šolstvom, socialno politiko, zaposlitvenimi možnostmi in študentskim delom.

Kar nekaj strank – med njimi SD, NSi, Desus, SNS, Verjamem – jim po besedah predsednika ŠOS Žige Schmidta do danes ni odgovorilo, ostale pa bolj ali manj nezadovoljivo. Načelnih ciljev je veliko, manj pa konkretnih poti, kako te cilje doseči.Večina jih najverjetneje niti ne pozna, drugi morda pragmatično molčijo, meni Schmidt.

Tako študenti ne vedo, kako nameravajo na primer ohraniti javno kakovostno šolstvo in kako urediti študentsko delo. Se pa stranke, ki so jim odgovorile, strinjajo, da so volonterska pripravništva anomalija in da ni prav, da se tako izkorišča mlade. Prav tako soglašajo, da je treba omogočiti stanovanja za mlade. Da morajo biti mladi del ekonomsko-socialnega sveta, menijo vsi razen Zavezništva Alenke Bratušek, ki se do tega vprašanja po besedah Schmidta ni opredelilo, jim je pa poslalo njegovo definicijo, »kot da je ne poznamo«.

Ker politiki vedno znova pozabijo na mlade, so ti razumljivo apolitični. Kljub temu jih v ŠOS pozivajo, naj v nedeljo gredo na volitve.