Sinočnje soočenje štirih najresnejših kandidatov za premierja v živo

Na soočenju na največji komercialni televiziji so se sinoči kresala mnenja med Pahorjem, Janšo, Jankovićem in Virantom.

Objavljeno
24. november 2011 20.46
Posodobljeno
24. november 2011 20.46
Zoran Potič, notranja politika; Sonja Merljak, Delo.si
Zoran Potič, notranja politika; Sonja Merljak, Delo.si

23.00: Prišle so še soproge.

Ana Brejc Virant: moje stališče je bilo, če nazaj v politiko, potem z novo stranko.

Mija Janković: Odločitev za vstop v politiko je bila skupna. Verjamem v soproga, verjamem v njegovo zmago.

Urška Bačkovnik Janša: Moža sem vprašala, zakaj nam je tega treba, in mi je odgovoril, da čuti, da na tem mestu lahko veliko naredi za ljudi. To me je prepričalo in ima mojo podporo.

Tanja Pečar: Naporo je imeti doma predsednika vlada. Njegovo delo traja 25 ur na dan. Borut je vso svojo energijo posvetil temu, da naredi, kar je najbolj možno za Slovenijo. Tudi za družino.

22.45: Kakšne so možne koalicije?

Kerčmar: Po raziskavi Ninamedie je možnosti več.

Virant: Možnost SDS, Virant, SD obstaja, pod določenimi pogoji, denimo brez slabe banke in brskanja po arhivih, da referendum ni za politično igračkanje.

Janša: Sestavljanje koalicij na podlagi javnomnenjsih raziskav je tako, kot da narišemo klobaso in jo spečemo na ognju. Zelo hitro zgori. Anketa pove, da ni še nič odločeno. Na podlagi ankete ni pametno sestavljati koalicije.

Pahor: nisem prepričan, da bi šel z Jankovićem, se moram prepričati, ali imamo sorodne poglede. Denimo pogled na kapitalske deleže. Najprej bim morali preveriti podrobnosti o upravljanju AUKN. Janković, namreč, rad sam odloča, to mu štejejo kot plus, menim pa, da je to lahko nevarno, če bo posegel v del odločanja, ki ga je vlada naložila agenciji. Tu je veliko razhajanje. Ne bi bil s komerkoli v koaliciji, ki bi koalicijo izkoriščal, da bi gledal na svoje partikularne interese. Gospodarstvo je treba ločiti od politike.

Janković. Ne bom danes sestavljal koalicij, povem pa, s kom lahko sodelujemo: s tistim, ki bo za zdravo gospodarstvo in socialno povezano družbo. Z Janšo ne grem, s Pahorjem pa grem. Imava različen sistem vodenja, naj ljudje odločijo kateri bi bil bolj učinkovit. AUKN: to je fasada, ki jo je treba čim prej ukiniti. Imamo slabe primere: železnice in dokapitalizacija NKBM.

22.44: Ministrske ekipe:

Virant: je razkril ekipo, med njimi Janez Šuštaršič, Saša Markovič, Bojan Starman.

Drugi tega niso storili.

22.41: Kdo bo zunanji minister?

Janša: Jaz vem, a ne bomo licitirali z imeni.

Janković: Ah, kaj pa jaz vem.

22.30: Kako boste ustvarjali tuje investicije?

Janković: Vsi investitorji so dobri in dobrodošli. Ugled v svetu je odvisen od gospodarstva, ali ima zdravo ekonomijo in ali je socialno trdna.

Virant: Tuje investicije prinašajo službe.

Janša: Igralništvo je v krizi, ker je premalo gostov. Tuji investitorji ne bodo prišli v takšno gospodarstvo, kjer ni finančnega suporta. Leta 2008 šlo 4,5 milijarde evrov šlo za investiranje v gospodarstvo, leta 2010 je 390 šlo iz gospodarstva v banke.


Pahor: Slovenija je dovolj zdrava, ni pa brez problemov.

22.29. Zunanja politika?


Janša: Pozicija Slovenije v mednarodnem okolju: država je navzven močna, kolikor je trdna doma. Tvoj glas je šibkejši, če imaš težave. Slovenija bila spoštovana do leta 2008, do tedaj imela velik ugled v tujini.

Janković: Sam bom hodil na Evropski svet.

Pahor: Arbitražni sporazum je velik dosežek, ki ga cenijo v tujini.

22.25: Kako bomo zagotavljali nova delovna mesta?

Pahor: Hidroelektrarna na Savi bo prinesla nova delovna mesta. Jutri bomo podpisali sporazum.

Virant: Pomembno je, da diplomacija odpira vrata gospodarstvu.

22.04: Posebne razlike po prvih krogih soočenja med kandidati ni. Zdaj se morajo soočiti s sindikati.

Virant: V zasebnem sektorju je drugače kot v javnem. Osnovni principi socialnega dialoga so enaki in temu se lahko zavežem. Tako kot sem delal v javnem sektorju, bom tudi v zasebnem.

Janković: Izkušnje iz poslovnega sveta: podjetja, države brez sodelavcev ni. Zaposleni v zasebnem sektorju naj bodo udeleženi pri dobičku v podjetju.

Janša: Slovenija potrebuje za prihodnji mandat socialni sporazum.

Pahor: Slovenija ima najmanjšo neenakost. A sindikatom to kaj pomeni?

21.46: Soočenje se je začelo z neprijetnimi vprašanji o zaupanju v politike.

Janković je zanikal očitek, da eno govori, dejansko pa počne drugo, ko je govora o poslovanju z Electo, ali pa o tem, da je skrival svoje premoženje.

Janša je najprej trdil, da se je za manipulacije z dokumenti opravičil, a smo znova izvedeli, da se ne bo opravičil predsedniku države Danilu Türku, ker da s temi dokumenti Türk ni bil prizadet.

Borut Pahor je moral vzeti v bran ministrskega kolega Gregorja Golobiča (Zares): njegovo "napako in laž" je branil zaradi stabilnosti vlade v času krize.

Virant je ponovil, da je bila njegova dohodnina vedno javna, na dosegu javnosti, in da upa, da bodo ljudje prepoznali v njegovi ekipi tisto, ki lahko potegne voz naprej.

Razvila se je zanimiva debata tudi o Mercatorju: prodati ali ne.

Janković je dejal, da bi moral lastnik biti pravi. NLB ni pravi, je dal kredit, tisti ki je dobil kredit, ga ni mogel vrniti, vse je bilo dogovorjeno v pisarni pri Janši.


Janša: poslušam od Jankovića, da sem prodal Mercator, lastnik pa je Janković za 13 milijonov evrov. To ne gre skupaj.


Janković: Mercator ima 20.000 delničarjev, jaz sem le eden. Janša ni prodal, on je kupil, zmenite se kaj je bilo.

Pahor: Prepir o Mercatorju smo poskušali rešiti na konceptualni ravni. Ustanovili smo AUKN, radi bi ga ukinili, ta je v kratki dobi povečal dobičkonosnsot podjetij, ki jih upravlja.

Virant: Prepiri, kdo je kje prodal, ne vodijo nikamor. V Slovenijo je treba pripeljati tuje investicije, zunanja politika ima pri tem lahko pomembno vlogo.

***

Na nocojšnjem soočenju na Pop TV so nastopili štirje predsedniki strank, ki jim po raziskavah javnega mnenja kaže najbolje in bi lahko prevzeli vodenje vlade. To so Borut Pahor (SD), Janez Janša (SDS), Zoran Janković (Pozitivna Slovenija) in Gregor Virant (Državljanska lista).

V studiu so jih bodrili navijači, za katere so vabljeni tviteraši (#soocenje) v studiu razkrili, da so ploskali na blef, saj niso nič slišali.

Voditeljica Petra Kerčmar je med soočenjem nekajkrat povzdignila glas, zato so jo tviteraši med drugim  označili kot najboljšo kandidatko za premierko.

Soočenja naj bi neodločenim volivcem pomagala do odločitve. Besedni spopadi, če sodimo po odzivu med tviteraši, sicer niso dali pametnih odgovorov. Kot je zapisal @tyschew: "nek konfuzen priokus po današnjem #soocenje".

***

V tiskanem Delu preberite razmišljanje, da volilna kampanja bolj spominja na estradno tekmovanje kakor na boj političnih idej.