Janković neuspešen pri iskanju partnerjev

SLS tudi po pogovorih z Jankovićem vztraja, da ne gre v koalicijo. Radovan Žerjav je Jankovića obiskal v županski pisarni.

Objavljeno
12. december 2011 07.46
Posodobljeno
12. december 2011 08.00
Anže Božič, Tanja Starič notranja politika, J. S. S., Delo.si
Anže Božič, Tanja Starič notranja politika, J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Predsednik stranke SLS Radovan Žerjav je tudi po srečanju z najverjetnejšim mandatarjem za sestavo nove vlade Zoranom Jankovićem poudaril, da zaenkrat ne vidi nobenih možnosti da SLS vstopi v koalicijo.

Kot razlog je navedel nestrinjanje z načrtovanim dvigom DDV, dodatnim zadolževanjem države in Jankovićevo toleranco do davčnih oaz. »Vstop v vladno koalicijo z Zoranom Jankovićem na čelu pomenil izdajo volivcev, ki so nam namenili glas na volitvah,« je navedel Žerjav.

Stranka bo, podobno kot v prejšnjem mandatu, podpirala potrebne reforme in bo konstruktivna opozicija, je bilo današnje stališče Žerjava.

O stališču stranke ali naj vstopi v koalicijo ali ne, bodo obravnavali na jutrišnji seji izvršnega odbora stranke. Janković je v pogovoru obljubil sodelovanje pri pomembnih vprašanjih kot so pokojninska in zdravstvena reforma ter referendumski in intervencijski zakon. Kot je dejal Žerjav, Janković v svoji vladi pričakuje oblikovanje partnerstva za razvoj, podobno kot je to storil Janez Janša, ko mu je bil podeljen mandat za sestavo vlade.

Današnji pogovor je potekal vse od 9. ure v Jankovićevi županski pisarni. Z njim je Janković tudi sklenil prvi niz pogovorov o možnostih vstopa strank v koalicijo. Zaenkrat se še ni srečal s predsednikom stranke SDS Janezom Janšo, a se jima obeta, da se bosta sestala ta teden.

Žerjav je današnja pogajanja označil kot korektna, ni pa želel komentirati ali je bilo stranki SLS ponujeno kakšno ministrsko mesto.

Po mnenju Žerjava bi bila najboljša koalicija med Pozitivno Slovenijo in SDS, ki sta na volitvah dobili največ glasov. »Ti dve stranki naj najdeta možnosti za sodelovanje in prevzameta vlado,« je dejal Žerjav, ki je prepričan, da bi le na tak način prišli do prave deblokade.

Komentiral je tudi zapis na spletni strani stranke SDS in ga označil za kot neprimernega.

Velika koalicija

Ivan Oman, starosta SLS, predlaga, da Slovenijo v časih finančne krize vodi velika koalicija PS in SDS. »Menim, da bi to bila najboljša rešitev za Slovenijo,« pravi tudi Radovan Žerjav. »Oba akterja pozivam, naj se sestajata vsak dan in najdeta možnost za sodelovanje,« je še dodal. SLS bo svojo dokončno odločitev sporočila jutri, ko se bo sestal izvršni odbor stranke.

V sredo se bodo nadaljevala pogajanja med Pozitivno Slovenijo in SD, o vstopu v koalicijo pa še razpravljajo tudi v Virantovi Državljanski listi. Iz krogov obeh strank prihajajo neuradne informacije, da so bili prvi pogovori z Zoranom Jankovićem zelo težki in da najverjetnejši prihodnji mandatar ne kaže nobene pripravljenosti na kompromise. Če bo še naprej koalicijske pogovore vodil kot menedžer podjetja, in ne kot politik, se lahko predvsem Virantova lista odloči, da ostane v opoziciji, opozarjajo poznavalci. V tem primeru Janković ne bo mogel sestaviti vlade z dovolj prepričljivo večino v parlamentu in bo moral mandat prepustiti predsedniku druge najmočnejše stranke, Janezu Janši.

Novinarji, ki so spremljali Žerjavovo srečanje z Jankovićem, so opazili, da je na obisk k predsedniku PS prišla tudi Katarina Kresal. Namen in podrobnosti obiska niso znani, poznavalci pa ne pričakujejo, da bi se predsednica LDS lahko potegovala za katero od mest v vladi.