Tudi Cerar zavrnil možnost koalicije s SDS

Morebitna velika koalicija med SDS in SMC po besedah Janše in Cerarja ni mogoča.

Objavljeno
07. julij 2014 12.53
Posodobljeno
07. julij 2014 13.11
hočevar Cerar in Bratuškova
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Kranj − Bojazen Karla Erjavca, ki je v intervjuju za Sobotno prilogo Dela dejal, da se boji, da bo po volitvah nastala velika koalicija med Janezom Janšo in Mirom Cerarjem, za zdaj ni utemeljena. Danes je tovrstno možnost sodelovanja po Janši namreč zavrnil še Cerar.

»S stranko, ki pravzaprav ruši temelje pravne države, za kar si mi prav v jedru svojega programa prizadevamo, ne moremo iti v koalicijo,« je poudaril Cerar. »Dokler bo SDS ključni promotor rušenja pravosodja oziroma sodstva, z njim ne moremo sodelovati, ker se zavzemamo za spoštovanje institucij pravne države,« je poudaril Cerar, ki je prepričan, da brez pravne države naša družba ne more prosperirati.

Zavrnil je tudi očitek Janše, da njegova stranka nima programa. Kot je ob robu današnje predstavitve gorenjskih kandidatov SMC v Kranju za STA dejal Cerar, je stranka že pred nekaj tedni javno predstavila svoj program. Iz programskih usmeritev so med drugim izpostavili razvoj turizma, večjo učinkovitost in optimizacijo javnega sektorja s ciljem ustvarjanja pogojev za rast ter skrb za ranljive skupine prebivalstva.

Pred morebitno veliko koalicijo med SDS in SMC pa je danes volivce posvaril še predsednik SD Dejan Židan. V SD so tako »zaskrbljeni«, da bodo državljani šli v nedeljo na volitve, »v ponedeljek pa spoznali, da so nevede izvolili desno koalicijo,« je dejal Židan.