V novi vladi bo največ dvanajst ministrstev

Če gre SD v vlado, bi lahko ministri ostali Dejan Židan, kmetijstvo, Patrick Vlačič, promet in Dorijan Marušič, zdravje.

Objavljeno
14. december 2011 19.10
Posodobljeno
14. december 2011 22.15
Tanja Starič, Zoran Potič, notranja politika
Tanja Starič, Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Najverjetnejši mandatar Zoran Janković se je včeraj srečal s pogajalci SD, brez predsednika Boruta Pahorja, ki okreva v UKC. V SD so bili po pogovorih redkobesedni. Kljub temu so obrisi nove vlade že jasnejši.

Pozitivna Slovenija bi, po neuradnih podatkih, v prihodnji 12-članski vladi obdržala pet ministrstev, med njimi finančno, gospodarsko, zunanje in pravosodno.

Če gre SD v vlado, bi ministri lahko ostali Dejan Židan, kmetijstvo, Patrick Vlačič, promet, in Dorjan Marušič, zdravje. Zadnji sicer ni član stranke, a se je včeraj udeležil sestanka poslanske skupine SD. Povedal je, da ni seznanjen s tem, da je v igri za novega starega ministra. Če pa bo dobil ponudbo za nadaljevanje mandata, bo o tem resno premislil, je pojasnil Marušič. Židan in Vlačič pa ugibanj še nista komentirala.
»Ministrska« ponudba

»Ministrska« ponudba

Virantova lista vztraja pri zavezi, da bi notranji minister postal Jani Soršak, pri pravosodnem pa je pripravljena na kompromis, če ga bo zasedla verodostojna oseba.

Tudi pri mestu finančnega ministra, za katerega kandidira Janez Šušteršič, so pripravljeni na kompromis. Podprli bi, denimo, Mojmira Mraka, ki ga Zoran Janković vabi v vlado. Mrak včeraj ni bil dosegljiv za medije in ni znano, ali je sploh pripravljen prevzeti »vroče« ministrsko mesto. Gregor Virant pa je znova zatrdil, da so za DLGV na prvem mestu programska izhodišča in šele po tem »kadrovske zadeve«.

Ni še znano, kaj je Janković ponudil Desusu. Bi pa, po neuradnih podatkih, Radovanu Žerjavu in SLS namenil enega od državotvornih resorjev, torej za notranje zadeve ali za obrambo. Te informacije v SLS, ki sicer vztraja, da bo ostala v opoziciji, včeraj niso potrdili.

Kaj pa predsedniki?

Neznanka ostaja, kakšno funkcijo bi v prihodnjem koalicijskem razrezu opravljal dosedanji predsednik vlade Bourt Pahor. Ker bo Pozitivna Slovenija po naših informacijah obdržala resor za zunanje zadeve, bi Pahor, če gre SD v vlado, lahko znova vodil državni zbor.

Da je eden od favoritov za ta položaj prav predsednik SD, je včeraj dejal tudi poslanec Matjaž Han. A Pahor se do tega doslej še ni opredelil.

Po neuradnih informacijah bi položaj, ki ga je enkrat že zasedal, verjetno odklonil. Kot drugega kandidata za vodenje parlamenta, ki se bo konstituiral konec prihodnjega tedna, pa omenjajo predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta.