V živo: Volitve predsednika države – Pahor, Türk, Zver

Vodi Borut Pahor, sledi Danilo Türk, tretji je Milan Zver. Predsednik bo znan 2. decembra.

Objavljeno
11. november 2012 16.52
Posodobljeno
11. november 2012 17.30
S. M., Delo.si; N. G., Ti. K., Z. P.
S. M., Delo.si; N. G., Ti. K., Z. P.

22:24

Tuji mediji o volitvah

Naši sosedje precej obširno poročajo o rezultatih volitev.

Na spletni strani Jutarnjega lista so celo zapisali: Zmaga Pahorja bi popolnoma spremenila slovensko politiko.

Kleine Zeitung: Pahor po prvem krogu presenetljivo prvi. Enako kot dunajski Die Presse - obadva citirata avstrijsko tiskovno agencijo APA - opozarjata na nizko volilno udeležbo, kar pojasnjujejo s političnimi in gospodarskimi razmerami v državi.

22:17

Gregor Virant v tiskovnem središču:

Priznam, da je bil rezultat malce presenečenje, vendar zelo pozitivno.

Osebno sem rezultata Boruta Pahorja zelo vesel, prav tako tudi moja stranka, ki ga je ves čas podpirala.

Menim, da je to, kar se je zgodilo danes, pomembno sporočilo volilnega telesa, da se je večina volivcev odločila za politiko povezovanja, sodelovanja in kompromisa namesto politike delitve in političnih spopadov med levico in desnico.

To je zelo pomembno za Slovenijo.

Upam in pričakujem, da bo čez tri tedne Borut Pahor postal predsednik Republike Slovenije.

22:16

Na zadnjih predsedniških volitvah je bila udeležba že do 16. ure višja (57,67-odstotna), kot je bila na današnjih volitvah.

Preštetih je 99,90 odstotka glasovnic. Volilna udeležba je 47,68 odstotna. Več kot 10 tisoč glasovnic je bilo neveljavnih.

Borut Pahor: 40,00

Danilo Türk:35,84

Milan Zver: 24,16

22:03

Milan Kučan v tiskovnem središču:

Mislim, da bi predsednik Türk moral zdaj predvsem dobiti priložnost, da pove, za kaj se je zavzemal v času prvega mandata in kako je zadovoljen s tem, kar je dosegel.

Do zdaj te priložnosti ni imel, ker so bila vprašanja popolnoma neodvisna od tega, kar bi nam državljanom omogočilo vpogled v to, kakšna so stališča obeh kandodatov do krize, kje vidijo izhode, in kaj mislijo, da je mogoče narediti, zato da bi se povezalo vse dobromisleče cilje v državi.

Polarizacija in delanje umetnih delitev je zgrešeno. Mislim, da je Türk kot predsednik pokazal, da zna biti človek, ki dela za dobro vseh državljanov, da ne naseda tej formuli, da mora biti predsednik čisto vseh državljanov in državljank.

To pač nihče ni, ampak ko je enkrat izvoljen, se mu mora priznati ta avtoriteta, da za njim stoji večinska volja državljank in državljanov.

Osebno nisem razočaran nad rezultati. Priložnosti za to, da bi prepoznali, kaj v resnici kandidati mislijo, v teh soočenjih ni bilo, bile so za samo opredelitev do stvari, ki so za posameznike benigne.

Kar zadeva vsebine, je bil Türk ze sedaj boljši, kolikor je vsebine bilo.

21:25

Preštetih je 99,78 odstotka glasovnic. Volilna udeležba je 47,66 odstotna. Več kot 10 tisoč glasovnic je bilo neveljavnih.

Borut Pahor: 40,00

Danilo Türk:35,84

Milan Zver: 24,16

21:18

Novinarska konferenca Boruta Pahorja:

Danes sem bil deležen izjemne podpore.

Rad bi se v imenu ekipe, ki je zadnjih šest mesecev garala, zahvalil za to podporo, ki mi pomeni vse.

Občutim srečo, ki ni povezana z lastnim uspehom, ampak s tem, ker se mi zdi, da se slikajo novi horizonti slovenske prihodnosti.

To je povezano z vizijo, z načrti, z vero v prihodnost, da lahko dosegamo nepredstavljivo skupaj.

Rezultati niso končni in ne pomenijo konca, ampak je mogoče iz njih razbrati znamenje, da lahko skupaj dosežemo nepredstavljvo.

Zaupanje je preseglo moje pričakovanje. Dajem besedo, da bom v naslednjih letih kot vaš predsednik ravnal tako, da bom presegel vaša pričakovanja.

Živimo v zahtevnih časih, v katerih lahko s skupnim trudum, s pomočjo drug drugega premagamo te težave.

Vsak izmed nas misli z lastno glavo, vsak ima svoja pričakovanja, svoje nazore.

Temeljna izbira politike pa je ali bo med nami razvnemala tisto, kar nas razlikuje, kar vnaša sovraštvo, ali pa bo poskušala graditi na tistem, kar nam je skupnega, kar nas oblikuje kot ekipo, ki je sprosbna premagati težave.

Do nedavnega sem bi predsednik vlade. To me je izklesalo.

Pred problemi, pred katerimi smo, moramo biti ponižni, saj lahko samo na ta način, brez domišljavosti, to dosežemo.

Naj se zahvalim vsakemu izmed vas, ki se je v prvem krogu odločil za podporo.

To krizo bomo premagovali kot reprezentanca.

Zahvalil bi se tudi drugim.

V drugem krogu bi si želel široko podporo, ne zaradi moje osebne sreče, ampak zaradi ideje.

Novo obdobje ne bo lahko, vendar smo sposobni doseči nepredstavljivo.

Narod zmore biti večji od največjih problemov, s katerimi se soočamo. Brez napak ne gre. Verjamem v vas. Vrnili ste mi, kar sem izgubil v prejšnjem mandatu – to je upanje.

21:16

Danilo Türk v tiskovnem središču v Cankarjevem domu:

Nameravam krepiti volilno kampanjo, da bo čimbolj vsebinska, da se bodo konceptualne razlike videle.

Jaz sem iskren in z dobrimi načrti si prizadevam, da bi bila Slovenija pravičnejša in socialno bolj čuteča in spoštovana v mednarodnih krogih.

V času volilne kampanje bom to povedal konkretneje.

Skrbi me tudi nizka udeležba in potrudil se bom, da bo v drugem krogu bolje.

Razdeljenost levice je relativizirana; ne gre za ideologijo, ampak za koncepte in osebnosti. Ni še pravi trenutek za ocene o razhajanju levice in desnice.

Na prejšnjih volitvah sem bil drugi v prvem krogu, a sem v drugem krogu zmagal.

21:04

Oglejte si videokomentar izida prvega kroga. Tokrat sta komentirala urednica notranjepolitične redakcije Dela Tanja Starič in Ali Žerdin, urednik Sobotne priloge Dela.

20:57

Preštetih je 97,37 odstotka glasovnic. Volilna udeležba je 47,32 odstotna. Več kot 10 tisoč glasovnic je bilo neveljavnih.

Borut Pahor: 40,03

Danilo Türk: 36,01

Milan Zver: 23,95

20:49

Obrambni minister Aleš Hojs v štabu Milana Zvera:

Milan Zver je govoril, kot je res, ostala kandidata pa sta prepričevala.

NSi je že pokazala povezovalnost in Pahorja podprla za predsednika državnega zbora.

V drugem krogu bomo podprli tistega, ki je manj slab, to pa se verjetno ve, kdo je.

20:43

Karl Erjavec (Desus) v štabu Danila Türka:

Zmagovalci so tisti, ki pridejo v drugi krog. Pričakujem zanimiv, dinamičen drugi krog.

Slaba volilna udeležba je slab znak za demokracijo, zato pozivam državljanje, naj se udeležijo drugega kroga. Upam, da bo naš kandidat še enkrat predsednik republike.

Pri predsedniku republike šteje dejstvo, da je povezovalen in da zna podati oceno, kaj potrebujemo, da se rešimo iz krize.

Türk je konstuktiven in povezovalen.

Slavko Gaber:

Danes vemo, da nam ni uspelo pripeljati pred volišča velikega števila ljudi. To bomo poskušali popraviti. V ospredje bomo postavili teme, ki so pomembne za državljane.

Bojim se, da smo blizu temu, da bomo imeli eno linijo poveljevanja. Kar misli Janez Janša, bo mislil tudi Borut Pahor. Sam nisem za to.

Pahor je boljši v resničnostnih šovih, Türk je boljši kot predsednik.

Vodja štaba Igor Pribac:

Kako naprej? Mislim, da je še kar nekaj stvari ostalo neizrečenih. Če gremo na raven argumentov, v teh soočenjih smo se veliko ukvarjali z osebnostjo predsednika. Treba je spraviti soočenja na raven argumentov, ki bodo jasneje pokazali kompetence posameznikov. Teh do sedaj po mojem mnenju nismo videli. Ta soočenja so brskala po osebnostih.

Ne morem reči, da smo zadovoljni z dosednjo kampanjo. Izbrali smo jo v skladu s predsednikovo osebnostjo, z njegovo zelo džentelmensko držo na začetku. Tega ljudje niso najbolj sprejeli. Izjave, ki smo jih ves čas dajali, so bile lahek plen tistih, ki so si glasove želeli povečati.

Verjetno se bomo odločili za neko širše argumentiranje, ki bo poskušalo ljudem pojasniti – vsaj tistemu krogu, ki ga to zanima – situacijo, v kateri smo.

Mislim, da je treba opozoriti na strukturne težave slovenske demokracije, na velike nepravilnosti, ki se dogajajo.

Odprto gremo v spopad, sporočilo teh številk je jasno, veliko presenečenje je tu Borut Pahor, ki pa je v soočenjih po mojem mnenju bolj kot to, da je lahko dober predsednik, pokazal, da je dober predsedniški kandidat. Pahorju je v preteklosti predsednikovanje spodletelo.

20:40

Kaj pa Marko?

•Na Twitterju se mi je oglasil človek z linkom do presenetljivo točne ankete. Gre za agencijo Aragon - za katero, odkrito rečeno, še nisem slišal -, ki je s spletnim anketiranjem med 6. in 8. novembrom napovedala Pahorju 41%, Türku 39%, Zveru 20%.

Mogoče posplošujem, ampak na ankete se požvižgam. Včasih zadenejo, včasih pa ne. Mediji kot naročniki anket v španoviji z izvajalci anket objavljajo tiste, ki so jim najbolj všeč in temu primerno perfidno postavljajo in objavljajo, interpretirajo rezultate.

Ankete so tako kot horoskop. Če zadenejo, to vsi opazimo in si mislimo, kako so neverjetno točne. Če falijo, pa to seveda takoj pozabimo.

20:38

Kaj pravita Rok&Anuška?

•Gaber je dejal, da je Pahor boljši v resničnostnih šovih kot Türk. // Ne bo držalo. Sedanjemu predsedniku so meščansko stanovanje, slišimo iz Sove, preuredili tile.

•Slavko Gaber (v štabu DT) je na TVS obžaloval, da jim na volišča ni uspelo pripeljati več ljudi. In da bo to glavna naloga v drugem krogu. // Če kaj pomaga Medkrajevni potniški promet.

20:33

Kdo je volil koga?

Borut Pahor je v vseh volilnih enotah dobil največ glasov.

Danila Türka so volile predvsem starejše ženske, upokojenke, in volivci Pozitivne Slovenije. Največ glasov je dobil v Osrednji Sloveniji. 

Milana Zvera so volili predvsem moški, starejši od 50 let, in člani stranke SDS. Največ glasov je dobil v Kranju in Škofji Loki.

20:29

Jelko Kacin v štabu Danila Türka:

Treba je počakati, da se stvari dokončno seštejo, in potem se bo pokazalo razmerje.

Vedno opozarjam, da zmaga pride na koncu. In ta polčas zahteva resen premislek. Tako kot se v slačilnicah vsako moštvo pogovori s trenerjem ali pa zahtevajo, da ob trenerju nastopi še kdo, da se sprejme ustrezna taktika za naprej, tako to velja tudi za politiko.

V naslednjih dneh bo dovolj priložnosti, da se stvari skrbno pretehtajo in da se pošljeja sporočila.

Niso presenečeni kandidati, predvsem so presenečeni državljani in državljanke. Zdaj bodo odločili, ali velja iti na drugi krog. Ljudje se bodo odločili, ali gredo na volitve ali ne, ali bodo želeli vplivati na to, kdo bo bodoči predsednik Slovenije.

Lojze Ude:

Upam, da se bodo zdaj zbudili tisti, ki niso prišli na volitve, ker je ta rezultat očitno tudi posledica slabe udeležbe na volitvah, vsaj upam tako.

Mislim, da bi bilo treba kampanjo zaostriti. Naj tisti, ki govori samo o sebi, pove še kaj o vsebinah: o teh, ki so stvar referenduma, pa tudi o privatizaciji zdravstva, pokojninskem zavarovanju, trgu dela; da ne bomo samo poslušali, kako sem pošten, dosleden, kako zavzemam stališča ne glede na odziv javnosti. Pahor ni govoril ves čas o ničemer drugem kot o sebi. Naj bodo vsi pozorni, kaj kdo govori o vsebini, in ne kako se hvali.

Nizka volilna udeležba je malce posledica objektivnih okoliščin – poplav, pa tudi naveličanosti predvolilne kampanje, zlasti takšne z mnogo prevelikim številom televizijskih soočenj, in naveličanosti politike.

Smo v času, ko preveč ljudi doživlja hude drame in tudi pomanjkanje, pod prag revščine pada vse več ljudi, pa koga potem zanimajo taka soočenja.

Samo vsebina nas lahko reši, potem pa bo kar bo.

20:16

Preštetih je dobrih 75 odstotkih glasovnic. Volilna udeležba je 44,03 odstotna.

Borut Pahor: 39,81

Danilo Türk: 36,56

Milan Zver: 23,63

20:05

Kaj pravita Rok&Anuška?

•Strinjamo se tudi z oceno premiera Janše, da se je Zver boril pošteno in častno. // Umazano kampanjo so furali na drugih planetih.

•Janša: Zver je nalil veliko čistega vina. // Včeraj?!?!

•Janez Janša (SDS) na TVS o tem, da se bodo težko odločili o tem, katerega kandidata bodo podprli. Namiguje, da tisti, ki bi v naslednjih tednih najbolj pomagal vladi.

20:02

Preštetih je 51,15 odstotka glasovnic. Volilna udeležba je 40,95 odstotna.

Borut Pahor: 39,71

Danilo Türk: 36,90

Milan Zver: 23,39

20:00

Premier Janez Janša:

Najprej seveda zahvala Milanu Zveru, da je sprejel izziv, da se je pošteno in častno boril. Da je v kampanji nalil čistega vina. Rezultat je pokazal, da je tega premalo.

Iskrena hvala tudi koalicijski partnerici NSi, da je podprla našega kandidata.

Hvala tudi vsem, ki so danes prišli na volišča, vsem, ki so podprli Milana Zvera. Smo v časih, ki so resni, in nizka udeležba me skrbi.

Vsak, ki je prišel in glasoval, je pokazal, da mu ni vseeno, kaj bo s to državo. Ta zgled naj posnemajo vsi ostali pri naslednjih volitvah.

Milan Zver je v tej kampanji sprejel nehvaležno vlogo, zagovarjal je stvari, ki so v tej državi nujno potrebne, a niso zaželene. Lahko bi sadil rožice. Edini je imel program.

O podpori se še nismo odločili, odločili se bomo na podlagi tega, kako bosta kandidata pomagala premakniti blokado, v kateri je Slovenija. Preden bodo reforme dajale učinke, moramo sprejeti ukrepe – urediti javne finance. Reforme drugače ne bodo imele učinka.

En kandidat jih podpira, drugi ne. Na tej točki bo temeljila naša odločitev o podpori kandidatu.

19:58

Ljudmila Novak, predsednica NSi:

Milanu Zveru ni bilo lahko, čestitamo, da se je boril, začel je s hendikepom, saj ni v dnevni politiki. Malo mu je zmanjkalo.

Čestitam obema kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog. Kdo je za nas najboljši, se bomo še odločili. Naš najboljši kandidat je bil Milan Zver.

19:53

Na Trstenjakovo sta prispela Milan Zver in premier Janez Janša.

Milan Zver:

To je osebni poraz. Zahvalil bi se vsem, ki so mi pomagali, SDS in prvaku Janši, prvakinji NSi in vsem, ki so mi noč in dan pomagali.

Zagotovo nisem vesel. Konkurenca ni imela programa. Kandidata bosta mogla zdaj pokazati več. Nisem vesel, a čestitam obema kandidatoma.

Ni korektno, da bi danes govoril o tem, koga bom podprl. Moja odločitev je odvisna od tega, kako se bosta kandidata opredelila do ključnih razvojnih projektov Slovenije.

Vzel si bom nekaj dni za razmislek, preden se odločim o morebitnem odhodu iz politike.

19:49

Ivan Štuhec je govoril v svojem imenu (in ne v imenu RKC): V drugem krogu bom volil Boruta Pahorja, koga pa le?

19:45

Igor Lukšič v štabu Boruta Pahorja:

Vsi trije so bili dobri kandidati. V kampanji je bilo mogoče videti razlike med njimi.

Dobro je, da so volilci podprli Boruta Pahorja. To je dober rezultat za Slovenijo, za stranko SD.

Slovenija v teh časih rabi takšno politiko, kot jo predstavlja Borut Pahor.

Vodja štaba Nataša Kovač:

Za uspeh je kriv način kampanje.

Naša kampanja je prava, saj je na prvo mesto postavila ljudi.

S takim načinom bomo nadaljevali v drugem krogu, računamo na zmago.

19:42

Prvi odziv na Markov crowdsourcing:

Kaj pravijo ljudje? Zakaj je bila udeležba tako slaba? (1. del)

»Glede udeležbe: zato ker ljudje nočejo voliti po metodi izločanja. Preveč čustev in premalo pragmatizma.« (Marijan Vidmar) »Ker vsi pričakujejo drugi krog in se jim ni ljubilo v dežju oddat glasu, ki ne bo odločal o ničemer.« (Mateja Košir)

19:38

Po rezultatih predčasnega glasovanja, kjer je glasovalo 1,36 odstotka volivcev, je Türk prejel največ glasov – 52,49.

Borut Pahor prejel 26,5, tretjeuvrščeni Milan Zver pa 21,02 odstotka glasov.

19:36

Prve izjave podpornikov Danila Türka:

Matjaž Hanžek: Predvsem volici, ki so podpirali Türka, so mislili, da je že vse samo po sebi umevno, in niso šli na volitve. Čaka nas drugi krog, ko bo treba še kaj pokazati, tudi v kampanji.

Predsednik države ima težjo funcijo in mora biti bolj korekten. Türk je že po naravi bolj korekten. Čudim se, da so ljudje navdušeni, da zna bodoči predsednik gnoj kidat, namesto da bi opravljal predsedniško funkcijo; in da nekdo ni dober za predsednika vlade in za predsednika stranke, je pa dober za predsednika države, je pa tudi sumljivo.

Franci Kek: Glede na te rezultate sem presenečen, glede na to, da so ljudje toliko glasov namenili človeku, ki je slabo vodil vlado, v primerjavi s človekom, ki je bil dober predsednik.

Če bo približno pri tem ostalo računamo na zmago v drugem krogu.

Kaj narediti v kampanji, da bo zmagal? Ne vem, nisem tako pameten.

19:32

Tudi po rezultatih DVK Türku podpora pada. Po preštetih 5,47 odstotkih glasovnic je volilna udeležba 36,28 odstotkov.

Türk: 46,32

Pahor: 31,69

Zver: 21,99

19:30

Spremljate Roka Kajzerja in Anuško Delić? Kaj pa Marka Crnkoviča? So vam njihovi blogi popestrili volilni večer?

Rok&Anuška:

•Barbara Brezigar je prepričana, da je Zver vodil kampanjo brez napuha. // Preostalih 6 smrtnih grehov ni omenjala.

•Božo Predalič (SDS) danes ne tvita. V Turčiji išče dokumente o resničnih koreninah Danila Türka. Na splet bodo zašli konec novembra.

•Skrbniki uradnega spletnega mesta Boruta Pahora še zdaj ne vedo, kdo je zmagal v prvem krogu. Zadnja novica je, da ga je podprla Stranka mladih.

Marko Crnkovič:

•Crowdsourcing: Na Twitterju sprašujem, zakaj je bila udeležba tako nizka. Me zanima, ali bom dobil kakšne poametne odgovore. Pa ne nujno pravilne, zaradi mene so lahko tudi duhoviti ali vsaj simpatično prismojeni.

•»V Pahorjevem štabu očitno ura vedno (namenoma) kaže pet do dvanajstih.« (Miha Rejc)

•Tale je kar posrečena: »Zarad mene grejo lahko vsi trije na luno. Meni se zdi da bi morali postat monarhija.« (Tina Trtnik)

19:25

Zoran Janković v štabu Danila Türka:

Pri volitvah ne gre za matematično logiko, gre za čustva ljudi, ki volijo po srcu. Pustimo se presenetiti.

19:23

Žiga Turk v štabu Milana Zvera:

Ne vem, koga bom v drugem krogu podprl. To bo težka odločitev, pa ne zato, ker bil bila tako odlična kandidata.

Zver je bil najboljši kandidat.

Plačal je ceno, da vlada vleče ukrepe, ki niso zaželjeni.

Odrazilo se je nekaj nezadovoljstva ljudi z varčevanjem, saj veliko ljudi ne razume položaja in kako pomembno je to za državo.

19:22

Gregor Virant v štabu Bouta Pahorja:

Veselim se rezultata, ker prinaša sporočilo.

Želim si preseganja ostrih delitev med desnico in levice in sodelovanja ter dialoga.

19:21

Premier Janez Janša je malo po deseti uri volil v Domu krajanov v Šentilju.

Takrat je menil, da je drugi krog predsedniških volitev dejstvo in da bo čas do glasovanja v drugem krogu politično občutljiv.

O kandidaturi Milana Zvera je dejal, da je Zver med kampanjo govoril resnico, to pa niso samo popularne stvari, in da je bil edini, ki je vse pošteno povedal, torej, kaj nam je storiti, da nam bo bolje.

In koga bo SDS podprla, če pride do drugega kroga predsedniških volitev in če se Zver vanj ne uvrsti, torej, ali bodo podprli Türka ali Pahorja? Janša: »Naša podpora bo vezana na vsebino.«

19:17

Rezultate iz Državne volilne komisije lahko sproti spremljate tudi v naši interaktivni infografiki.

19:11

Po 20.350 preštetih glasovih (3,31 odstotka glasovnic) je na spletni strani Državne volilne komisije naslednji neuradni rezultat.

Vodi Danilo Turk z 52,51 odstotka glasov.

Drugi je Borut Pahor s 26,47 glasovi.

Tretji je Milan Zver z 21,03 glasovi.

Volilna udeležba je 35,92 odstotka.

19:07

Izjavo Milana Zvera še čakamo.

Prva je v štabu SDS spregovorila Barbara Brezigar.

Podatki niso preverjeni, točni. Če bodo držali, nam bo iskreno žal, da Milanu ni uspelo, ker je bil najboljši kandidat v dani situaciji.

Po mojem mnenju bi moralo vplivati to, da je Zver kandidat, ki bi delal za svojo domovino. Ljudem je očitno všeč všečno govorjenje. Nismo razočarani, ampak nam je žal, saj je Milan iskreno želel dobro svoji državi in je želel izvajati ukrepe, ki bodo državo potegnili iz vsega hudega.

19:05

Danilo Türk:

To je prvi krog in prvo opozorilo. Opozorilo o nezadovoljstvu ljudi s politiko in našo državo. V treh tednih, ki še ostanejo, bom naredil vse, da se bodo videle razlike med mano in protikandidatom.

Še enkrat bi povedal, da sem nekoliko razočaran. Glavna zaskrbljenost je povezana z nizko volilno udeležbo, kar je morda povezano tudi z nezadovoljstvom volivcev.

Zdaj gremo v drugi polčas – do zmage. V tem času bom aktiven. Konceptualne razlike med mano in Borutom Pahorjem bodo jasnejše kot doslej.

19:01

Prva izjava Boruta Pahorja:

Presenetili ste me.

Deležen sem bil vašega zaupanja. Navdihnjen sem za nadaljevanje poti. Presegli ste moja pričakovanja.

Podpora v prvem krogu volitev je presegla moja pričakovanja, me pa takšna podpora navdihuje in obljubljam, da bom presegel pričakovanja podpornikov.

Danes nisem postal predsednik in nič ne zagotavlja, da bom postal predsednik čez tri tedne.

Do končnega uspeha ne vodi nobena kraljevska pot, do tja mora voditi trdo in pošteno delo. Prizadeval si bom za ljudi. Sporočilo volitev je, da smo skupaj sposobni doseči nepredstavljivo.

Danes je zmagalo sporočilo, ki je prišlo do mene, nagovarjal bom vse ljudi, tudi tiste, ki me v prvem krogu niso podprli. Ni gotovo, da bom v drugem krogu zmagal, lahko pa obljubim trdo delo in iskren nastop.

19.00

Rezultati vzporednih volitev: Borut Pahor 41,9; Danilo Tuerk 37,2; Milan Zver 20,8. Čaka nas drugi krog.

18:57

V svoj štab je prispel tudi Danilo Türk. Za jedačo in pijačo je poskrbljeno, glasbe ni. Vse je tiho in mirno,
Kot da bi sumili, da rezultati ne bodo najbolj optimistični.

18:55

Volitve s humorjem spremljata tudi Rok Kajzer in Anuška Delić. V blogu Neresno 2012 se izrekata o izjavah politikov in njihovih podpornikov.

18:50

Še deset minut je do zaprtja volišč. Ob 19.00 bodo objavili rezultate vzporednih volitev. ZA RTV jih je pripravila Mediana.

18:49

V štab SDS so prišli tudi notranji minister Vinko Gorenak, Franc Cukjati, obrambni minister Aleš Hojs, Andrej Šircelj.

Hojs in Šircelj sta optimistična.

Branko Grims je dal prvo izjavo, ki ne krši volilnega molka, in rekel: »Zmeraj imajo volivci prav.«

18:45

V prispevku PRS 2012 lahko spremljate Marka Crnkoviča in njegovo komentiranje volitev na družabnih omrežjih.

Za pokušino:

Že ves dan mi mainstream mediji kot eno od glavnih novic prodajajo ta strašni breaking news, da je bilo kršitev predvolilnega molka samo toliko in toliko [vstavite sami poljubno majhno, ne več kot dvomestno število].

Še ta udarec: ura je štiri, pet popoldan, zadnji podatki o volilni udeležbi pa so od 11. ure!

No, okrog pol šestih so pribrzeli podatki o udeležbi ob 16:00.

Na internetu bi rekli: LOL, WTF, ITD.

18:37

Na Trstenjakovo v štab SDS so že prispeli Janez Janša s soprogo Urško in Barbara Brezigar. Prišel je tudi predsedniški kandidat Milan Zver.

18.30

V Türkovem štabu v BTC se zbirajo novinarji in kandidatovi privrženci. Za zdaj je več prvih. Med slednjimi so bili opaženi so bili Matjaž Hanžek, Marko Pavliha, Aurelio Juri.

Pridružila sta se jim tudi igralka Milena Zupančič in Gašpar Gašpar Mišič (PS).

V Zverovem štabu na Trstenjakovi so za zdaj samo novinarji, ki čakajo, da se pojavijo kandidatovi podporniki.

18:15

V deževno popoldne se odpravljajo še zadnji volilci.

Do 16. ure je volilo približno 600 tisoč volilnih upravičencev, kar je približno 35 odstotna volilna udeležba. Na zadnjih predsedniških volitvah je bila udeležba do 16. ure precej višja, 57,67-odstotna.

Najmanjša volilna udeležba do 16. ure je bila v sedmi volilni enoti, v Mariboru, in sicer 32,24-odstotna. Najvišja pa v tretji volilni enoti, Ljubljana Center, in sicer 38,80-odstotna.

Delova novinarska ekipa je v redakciji in na terenu. Spremljali bomo dogajanje v treh volilnih štabih, tiskovnem središču in družabnih omrežjih.