Valicon: Pahorju je zmago zagotovila »velika koalicija«

Glede na prvi krog volitev sta v drugem krogu volitev udeležila in hkrati podprla Danila Türka le dve tretjini tistih, ki so v prvem krogu volili Danila Türka.

Objavljeno
02. december 2012 21.32
Predsedniske volitve
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

»Prvi rezultati meritve, ki smo jo opravili danes, na dan volitev, kažejo, da je zmago Borutu Pahorju zagotovila »velika koalicija« podpornikov strank vladajoče koalicije in SD, kakor tudi njihova »disciplina«, saj so se volitev drugega kroga udeležili v večji meri kot Türkovi volivci iz prvega kroga,« je sporočila družba Valicon.

Glede na prvi krog volitev sta v drugem krogu volitev udeležila in hkrati podprla Danila Türka le dve tretjini tistih, ki so v prvem krogu volili Danila Türka.

Na drugi strani je Boruta Pahorja v drugem krogu prišlo podpret več kot tri četrtine tistih, ki so v prvem krogu volili njega ali Milana Zvera.

Tu se torej skriva odgovor na vprašanje, od kod tolikšna razlika v drugem krogu. Poleg tega ni prišlo niti do prelivanja glasov, ki so se nakazovali še v četrtek oz. petek.

Takrat je namreč kazalo, da je razmerje med tistimi, ki so zamenjali tabor v smeri Pahor –Türk in tistimi, ki so šli v obratni smeri, 4 : 1 v korist prvih.

Na dan volitev je to razmerje že precej blizu 1 : 1, torej je Türk izgubil tudi potencialne volivce na račun prelivanja glasov od enega kandidata k drugemu.

Rezultat pa lahko postavimo tudi v kontekst aktualnih protestov. Tisti, ki v celoti podpirajo proteste (teh je več kot 40%), so se volitev udeležili v veliko manjši meri kot ostali. Ravno med njimi pa je podpora Danilu Türku največja. S tega vidika gledano so imeli protesti na rezultat Danila Türka celo negativen učinek.