Gneča na predčasnih voliščih: glasovalo več kot odstotek volivcev

Prvi dan je glasovalo kar 18.470 volivcev, kar pa še ne nakazuje na veliko udeležbo v nedeljo.

Objavljeno
09. julij 2014 09.40
Posodobljeno
09. julij 2014 09.40
Predčasne volitve na Adamič lundrovem nabrežju v Ljubljani, 08.Julij2014
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − V torek je na predčasna volišča po državi prišlo 18.470 volivcev ali 1,08 odstotka vseh volilnih upravičencev, je pravkar sporočil direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko.

Na predčasnih volitvah pred tremi leti je v vseh treh dneh skupaj glasovalo 30.677 volivcev. Če primerjamo: že prvi dan je na predčasna volišča tokrat prišlo kar 60,21 odstotka volivcev, ki so predčasno glasovali pred tremi leti.

Število iz prejšnjih volitev bo najverjetneje doseženo že danes, skupno pa bo od torka do četrtka na predčasna volišča na sedežih 88 volilnih komisij po državi (delujejo na upravnih enotah in njihovih izpostavah) zanesljivo glasovalo krepko več volivcev kot pred tremi leti.

Da je na predčasnih volišč gneča, je pokazalo že preverjanje, ki smo ga na Delu na teh voliščih opravili včeraj.

»Več jih je kot druga leta,« je, denimo, dejal član volilnega odbora na volišču v Šiški, kjer glasujejo volivci iz štirih okrajev. »Letos smo začeli že ob sedmih, a takrat še ni bilo gneče. Prvi so prišli tisti, ki so takoj po oddaji lističa potovali naprej. Občutek imam, da bo predčasno glasovalo precej več ljudi kot prejšnja leta.«

Na tajništvu štirih okrajnih volilnih komisij v upravni enoti Ljubljana Šiška pričakujejo, da se bo predčasnega glasovanja v treh dneh udeležilo okoli 3000 ljudi. Največ jih po njihovih izkušnjah pride drugi dan, potem ko v medijih izvedo, kaj morajo narediti, če hočejo predčasno glasovati.

Visoke številke ne nakazujejo, da bo skupna udeležba na volitvah višja kot pred tremi leti. Predčasno tokrat namreč volijo tudi volivci, ki nameravajo konec tedna odpotovati na počitnice. Zaradi njih je Državna volilna komisija na predlog predsednika republike Boruta Pahorja na tokratnih volitvah sploh prvič tudi podaljšala delovni čas predčasnih volišč.

Podobnega dogajanja v preteklosti še ni bilo, ker še ni bilo volitev med poletnimi počitnicami.