Verjetno izgubljenih 84 strani zaupnega gradiva v primeru Patria

Predsednik okrožnega sodišča je dejal, da so na sodišču založili le del prilog k spisu in ne del spisa, kot je opozoril Zalar.

Objavljeno
02. december 2011 12.45
Posodobljeno
02. december 2011 12.45
Zoran Potič, notranja politika, Ni. Č., Delo.si
Zoran Potič, notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Minister za pravosodje Aleš Zalar je na novinarski konferenci pojasnil, da ima okrožno sodišče težave z obnavljanjem sodnega spisa v zadevi Patria. Do tega sklepa je prišel na podlagi informacije iz policije, od katere sodišče že tretjič zahteva iste dokumente, a jih policija nima več, ker mora vse originale posredovati tožilstvu, ta pa sodišču.

Zalar je dejal, da je verjetno izgubljenih okoli 84 strani gradiva, ki nosijo oznako interno ali tajno. Zalar je predsednika vrhovnega sodišča pozval, naj višje sodišče izvede natančno preiskavo, kaj se je zgodilo s sodnim spisom v primeru Patria.

Pravosodni minister ni želel govoriti, o katerem primer je govora, a ker gre za primer na okrožnem sodišču, lahko sklepamo, da je to primer Jureta Cekute in Petra Zupana. Tožilstvo prvemu očita napeljevanje h kaznivemu dejanju, drugega pa sumi storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Zupan, ki naj bi na ministrstvu za obrambo skrbel za nabavo opreme, naj bi Cekuti dostavljal informacije, ta pa naj bi od Patrie prek Wolfganga Riedla (sodijo mu v Avstriji) prejel 460.000 evrov.

Zalar upa, da izgubljeni dokumenti, če se to potrdi, nimajo nobene povezave z drugim sodnim primerom, ki teče na okrajnem sodišču: proti Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Tonetu Krkoviču, Walterju Wolfu in Ivanu Crnkoviču.

Minister za pravosodje je zanikal, da bi imel njegov nastop kakršnekoli povezave s predvolilnim obdobjem. »Gre za nedopustno ravnanje v sodnih postopkih, zato sem kot minister dolžan ukrepati takoj, ko za to izvem,« je dejal Zalar.

Da so nastopile težave pri obnovi listin, je izvedel danes, je pojasnil. O primeru izgubljene dokumentacije v primeru Patria na okrožnem sodišču so sicer mediji pisali že 25.oktobra letos, pravi Zalar, a očitno v tem obdobju sodišče še ni uspelo obnoviti vseh listin, zato obstaja resna bojazen, da so nekateri pomembni dokumenti za vedno izgubljeni.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je ob 13. uri po tviterju in facebooku objavil informacijo, da je na okrajnem sodišču v Ljubljani izginil del gradiva v sodnem procesu Patria. 

Pred sodiščem potekata dva sodna postopka v zvezi s Patrio: v enem sodijo slikarju Juretu Cekuti in brigadirju Petru Zupanu, v drugem pa sodijo prvaku SDS Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Tonetu Krkoviču, Valterju Wolfu in Ivanu Crnkoviču.

Panjan: Na okrožnem sodišču je izginil del prilog

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Anton Panjan je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil, da so na sodišču v zvezi z enim od postopkov v zadevi Patria, založili le del prilog k spisu in ne del spisa, kot je danes opozoril pravosodni minister Aleš Zalar. Po Panjanovi oceni je bil nastop ministra nenavaden, po vsebini pa zgrešen, poroča STA.

Panjan je poudaril, da sodišče posluje na sedmih lokacijah, zato se spise prenaša naokoli po mestu, tako da se vsem tveganjem tudi ob zelo dobri organizaciji ne morejo izogniti.

Po njegovih besedah je tako v tem primeru šlo za navaden zdrs, priloge pa so v bistvenem delu že obnovljene, za tiste, ki še niso, pa je sodnica, ki vodi zadevo, stranke že prosila za dopolnitev. Tako tudi ne vidijo znakov, ki bi kazali na disciplinsko in kazensko odgovornost.