Virant kritičen do Janše in Jankovića

Virant: Janšev odnos do sodišča nesprejemljiv, z Jankovićem pa bi se moral uskladiti o vprašanju korupcije.

Objavljeno
26. november 2011 15.59
Posodobljeno
26. november 2011 16.04
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana - »Ne glede na to, kdo nas bo povabil v koalicijo, je naš pogoj, da prevzamemo odgovornost za pravno državo, torej resorja notranjih zadev in pravosodja,« je dejal Gregor Virant o sestavljanju vlade po 4. decembru. Pri predstavljanju največjih razlik med njimi in SDS je bil bolj kritičen kot v prejšnjih tednih.

»Lahko sodelujemo z enim ali drugim favoritom za zmago, vendar ne za vsako ceno,« je poudaril vodja Državljanske liste Gregorja Viranta (DLGV), ki meni, da je pregledno, da ljudem že vnaprej povedo, kateri bodo njihovi pogoji za vstop v koalicijo.

Bistvene razlike s SDS so na političnem področju. »Zahtevali bomo več strpnosti do drugače mislečih, manj izključevanja in cinizma. Ta cinizem in to izključevanje je gospod Janša v času, ko je bil v vladi, večkrat kazal do drugače mislečih. To je tisto, kar težko sprejmemo,« je izpostavil Virant, ki meni, da bi morali v ustavo zapisati, da je za veljavnost referendumske odločitve nujen kvorum, od 35- do 40-odstotna udeležba, »da preprečimo irelevantne odločitve in stvari, ki so se dogajale v predprejšnjem mandatu, ko je na referendum o pokrajinah prišlo manj kot deset odstotkov volilcev in je gospod Janša to označil kot uspeh, čeprav je res šlo za velik referendumski fiasko«.

Vztrajali bodo pri kritičnem, a spoštljivem odnosu do institucij slovenske države: »Državnik slovenskega sodišča ne sme primerjati z ukrajinskim, pa četudi se ne strinja z vsebino obtožnega akta, ki je vložen proti njemu.« Želijo si mandat brez kopanja po arhivih, po preteklosti in brez ukvarjanja s tem, kaj je kdo delal pred 30 ali 40 leti. »Zelo pomembno je tudi pravosodje. Gospod Janša je v sodnem postopku, kjer zanj, kot za vsakega drugega obdolženca, velja, da je nedolžen, dokler mu ne dokažejo drugače. Vendar menimo, da je njegov odnos do sodišča, ki mu sodi, nesprejemljiv,« je dejal Virant.

Ključne razlike do Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića na gospodarskem področju so dvig DDV - Janković ga podpira, DLGV mu nasprotuje, zadnja pa vztraja tudi pri umiku politike iz gospodarstva. »Pogoj za vstop v koalicijo s Pozitivno Slovenijo bi bil, da se uskladimo glede vprašanja, ali imamo v Sloveniji korupcijo ali ne. Za nas je korupcija problem, Janković pa pravi, da zanj to ni problem,« je povedal Virant.

Strinjajo se z idejo Pozitivne Slovenije o državnih investicijah, a pod pogojem, da se ne bodo financirale z zadolževanjem, kot se je dogajalo pri investicijah ljubljanske občine. Njen dolg se je, tako pravi Virant, v Jankovićevem mandatu dvignil z 39 na 138 milijonov evrov: »Če to preračunamo na državno raven, smo kot Grčija ali še huje.«

Kandidat DLGV za notranjega ministra je Jani Soršak, za pravosodno ministrstvo, ki bi ga združili z resorjem za javno upravo, pa Virant.

Večina drugih strank se o povolilnem povezovanju še ni konkretno izjasnila oziroma izražajo pripravljenost na sodelovanje. Le pri Jankovićevi Pozitivni Sloveniji so že na začetku kampanije dejali, da ne želijo sklepati koalicije s SDS, ker gre po njihovem mnenju za »stranko, ki eno govori in drugo dela, pri tem stranko vodi izključno njen lastni interes in ne interes ljudi in države«. Nekaj zadržkov do SDS je izrazil tudi Borut Pahor, pri SDS poudarjajo, da ne izključujejo nikogar in bodo, tako kot leta 2004, sodelovanje ponudili vsem.