Virant: Vse manj se vidimo v koaliciji z Jankovićem

Predsednik Liste Virant Gregor Virant je sinoči v Odmevih povedal, da se vse manj vidi v koaliciji z Zoranom Jankovićem.

Objavljeno
20. december 2011 22.38
Posodobljeno
20. december 2011 22.38
Ti. K., Delo.si
Ti. K., Delo.si
Ljubljana - Po njegovih besedah so bili do zdaj koalicijski pogovori nenatančni, za Slovenijo pa bi bilo ključno, da dobi »strokovnega predsednika vlade«, morda celo tehnično vlado, meni Virant.

Kot je še povedal Virant, ne bodo šli v koalicijo, ne da bi vedeli, ali ima ta koalicija program in vladno ekipo, ki lahko Slovenijo popelje v boljše čase. Na vprašanje ali se vidi v koaliciji, pa je Virant odgovoril, da sodeč po tem, kar se sedaj dogaja, vse manj.

Virant meni, da je ključno za Slovenijo, da dobi strokovnega predsednika vlade in strokovne ministre. Sicer pa bodo z predsednikom SDS Janezom Janšo težko našli stik, je še povedal.

Na vprašanje komu bo namenil svoj glas za predsednika oziroma predsednico državnega zbora, je Virant odgovoril, da bo podprl Boruta Pahorja. Kot je pojasnil ima Pahor izkušnje in je že bil predsednik DZ.

Sicer pa bodo po Virantovih besedah v poslanski skupini resno razmislili, ali se ne bi raje vzdržali glasovanja. »Enostavno se nam zdi neverjetno, da dve potencialno najmočnejši koalicijski stranki, ki sta že globoko v koalicijskih pogajanjih, ne zmoreta toliko državotvornosti, da bi se zmenili o predsedniku državnega zbora,« je dejal.

Dodal je še, da imajo v poslanski skupini tudi konstruktiven predlog, da naj se začasno postavi kot predsednika DZ najstarejšega poslanca Srečka Meha. Tako bi DZ lahko začel funkcionirati, da bodo lahko sprejeli interventni zakon in druge nujne stvari, je še povedal.

Sicer je Virant naklonjen varčevalnim ukrepom v obliki interventnega zakona, vendar si želi najprej videti vsebino zakona.

Kot je še povedal, koalicijske pogodbe še niso dobili, bodo pa v teh dneh dobili njen osnutek, ki ga bo pripravila ena od koalicijskih strank. Dodal je še, da so si za koalicijska pogajanja postavili visoke standarde.