Volilna napoved Mladine: utrjevanje razmerij med vodilnimi strankami

Prepričljivo vodi SMC, ki ima pred SDS več kot deset odstotnih točk prednosti. Podporo pridobivata Desus in SD.

Objavljeno
09. julij 2014 14.46
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Volilna napoved tednika Mladina, ki obravnava obdobje zadnjih treh dni, kaže na utrjevanje razmerij med vodilnimi strankami.

Prepričljivo vodi SMC, ki ima pred SDS več kot deset odstotnih točk prednosti. Podporo pridobiva Desus, ki ima že več kot 11-odstotno podporo, pa tudi SD, medtem ko podpora pada NSi in SLS.

Gre za tretjo Mladinino napoved, ki kaže na utrjevanje razmerij. SMC, ki bi jo po volilni napovedi volilo 33,8 odstotka vprašanih, prepričljivo vodi, sledi SDS z 22,3-odstotno podporo. Razlika med strankama je sicer nekoliko manjša kot dan prej, a, kot so zapisali v Mladini, gre za zdaj le za nihanja znotraj merskih napak.

Bolj zanimivo je dognanje na drugih mestih. Desus pridobiva in ima že 11,4-odstotno podporo. Pridobiva tudi SD, ki bi jo volilo 8,7 odstotka vprašanih. Po drugi strani pa pada podpora NSi (5,2 odstotka) in SLS (3,5 odstotka).

Zavezništvo Alenke Bratušek je s štirimi odstotki na meji parlamentarnega praga, zaznavna pa je rast Združene levice, za katero bi po napovedi glasovalo 2,6 odstotka vprašanih. Združena levica je v tej meritvi sicer prvič prehitela Pozitivno Slovenijo, ki ima 2,1-odstotno podporo.

Volilna napoved je narejena po metodi tracking poll, ki se izvaja vsak dan in napoved obravnava obdobje zadnjih treh dni. Meritev prvega in drugega dne ne objavijo, ampak počakajo na tretji dan in nato naredijo presek treh zaporednih dni. Vsak naslednji dan odvzamejo prvo meritev, najstarejšo, in dodajo najnovejšo ter tako dobijo vpogled v spreminjanje števila glasov. V Mladini raziskavo opravljajo v sodelovanju z agencijo Ninamedia. Vsakodnevni vzorec obsega 150 vprašanih, tridnevni pa 450.