Volivci v tujini bodo glasovnice prejeli še ta teden

Na tokratnih predsedniških volitvah bo lahko glasovalo 1,7 milijona volilnih upravičencev.

Objavljeno
24. oktober 2012 12.22
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Državna volilna komisija bo do konca tedna dobrim 46.000 volivcem, ki stalno prebivajo v tujini, po pošti poslala glasovnice za volitve predsednika republike, medtem ko so volivcem, ki živijo zunaj Evrope, že poslali prazne glasovnice, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Volivcev s stalnim prebivališčem v tujini je po zadnjih podatkih 62.079, vsi pa lahko glasujejo na predsedniških volitvah, bodisi po pošti bodisi na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Za glasovanje se jim ni treba posebej prijaviti, pač pa po pošti prejmejo volilno gradivo z glasovnico.

Državna volilna komisija je 16.054 volivcem, ki živijo v državah zunaj Evrope, pa tudi v Azerbajdžanu, Belorusiji, Gruziji, Moldaviji, Rusiji, Ukrajini in Turčiji, že poslala uradne prazne glasovnice, na katere bodo morali sami vpisati imena kandidatov.

Preostalih 46.025 volivcev, ki stalno prebivajo v evropskih državah, pa bo do konca tedna prejela enake glasovnice, s kakršnimi bodo volivci novega predsednika države izbirali v Sloveniji.

Za vse volivce v tujini, ki bodo glasovali po pošti, pa velja, da morajo na Državno volilno komisijo ali okrajno volilno komisijo prispeti do 19. novembra do 12. ure.

Glasovnici za prvi in drugi krog volitev

Hkrati z glasovnico za prvi krog predsedniških volitev bodo volivci v tujini prejeli tudi glasovnico za morebitni drugi krog, ki bo predvidoma 2. decembra.

Glasovnice za drugi krog volitev pa bodo prazne za vse volivce v tujini, tako v evropskih kot neevropskih državah. Volivci v tujini bodo morali biti pri tem pozorni, da po pošti ne bodo vrnili napačne glasovnice - denimo v prvem krogu glasovnice za drugi krog -, saj v tem primeru njihov glas ne bo veljaven.

Slovenci v tujini

Med volivci, ki v Sloveniji nimajo stalnega prebivališča in živijo v tujini, jih torej največ prebiva v evropskih državah. Od tega največ, dobrih 11.000, v Nemčiji, le malo manj pa na sosednjem Hrvaškem. Dobrih 5000 jih je v Srbiji, nekoliko manj pa v Italiji in Avstriji.

Med državami zunaj Evrope pa največ slovenskih državljanov z volilno pravico, skoraj 5000, prebiva v Kanadi, skoraj 4500 pa v Argentini. Dobrih 3000 jih je tudi v Avstraliji, dobrih 2000 pa v ZDA.

Poleg volivcev, ki v tujini živijo stalno, bo na tokratnih predsedniških volitvah, glasovalo tudi 1254 državljanov, ki bodo v tujini začasno. Ti so se morali za takšen način glasovanja prijaviti. Od tega jih bo 538 glasovalo na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, 716 pa po pošti.