Združena levica:» Zdaj ni čas za zmagoslavje, ampak da zberemo sile za boje«

Združena levica slavi uspeh na predčasnih parlamentarnih volitvah.

Objavljeno
13. julij 2014 20.15
Posodobljeno
13. julij 2014 20.20
Združena levica volitve
Mario Belovič, notranja politika, Mo. Z., Delo.si
Mario Belovič, notranja politika, Mo. Z., Delo.si

Ljubljana - V štabu stranke Združene levice je že pred objavo rezultatov vzoporednih volitev vladalo veselo vzdušje polno pričakovanja.» Z Združeno levico smo pokazali, da se da z odločnostjo, jasnostjo, s trdim delom in brez kapitalskih zaledij ustvariti dejansko alternativo in se postaviti ob bok veliko starejšim in bolj organiziranim strankam,« je po objavi rezultatov dejal eden od vodij ZL Luka Mesec, ob tem pa ga je spremljalo navzdušeno vzklikanje članov stranke in podpornikov. Ob tem se je zavzel za gibanje, ki bo zrušilo divji kapitalizem, in vpeljalo demokratični socializem. »Če hočemo spremeniti Slovenijo, moramo spremeniti Evropo.« Mesec ob tem napoveduje, da se bo prava levica okrepila tudi drugod po Evropi, kar da se že dogaja.

»ZL se je odločno postavila na stran dela, na stran študentov, delavcev, upokojencev in vseh tistih, ki moramo prodajati svoje delo, da lahko preživimo. Kot takšni imamo praktično v vseh točkah diametralno nasprotni program kot obstoječe stranke. Zato se zavedamo, da bo v tej sestavi državnega zbor koalicijsko sodelovanje zelo težko. A te možnosti ne izključujemo. V kolikor bi ostale stranke spoznale, da interes kapitala ni interes, ki ga morata udejanjiti vlada in Slovenija, in se bodo postavile na stran dela, potem se lahko pogovorajamo,« je bil jasen Mesec.

Zdaj ni čas za zmagoslavje, ampak da zberemo sile za boje, ki nas čakajo, so še prepričani v koaliciji levih strank. »Pred volitvami so sile kapitala odkrito napovedale nadaljnje zaostrovanje neoliberalnih ukrepov s privatizacijami, fleksibilizacijo trga delovne sile, zmanjševanjem davkov za najbogatejše in dodatnimi rezi v javni sektor. Tem politikam se ni mogoče upreti zgolj iz parlamenta. Glas ljudstva v parlamentu je lahko močan le toliko, kolikor je močan glas ljudi na trgih, ulicah in delovnih mestih. Naj se povsod sliši glas boljše prihodnosti onkraj kapitalističnega izkoriščanja.«

Branimir Štrukelj zavrača možnost, da bi aktivno vstopil v strankarsko politiko. »ZL sem podprl izključno zato, ker ne išče ravnotežja med delom in kapitalom, ampak se eksplicitno postavlja na stran delavk in delavcev, kar je za tiste, ki zastopamo to šibko stran, ključnega pomena. Javni diskurz bo zdaj, ko bo ZL lahko svoje poglede soočila z drugimi, drugačen. To se mi zdi bistvena sprememba. Sam ostajam v sindikatih, bom pa te poglede povsem odkrito podpiral, dokler bodo takšni, kot so bili v programu.«

***

Mesec o vstopu v koalicijo: Že v kampanji pred volitvami smo zelo jasno izrazili, kakšne bi bile ključne reforme, ki jih zahtevamo: omejitev plačnih razmerij med najvišjo in najnižjo plačo v državi na 1:5, odločilen boj proti davčnim oazam, višja obdavčitev bogatih in razbremenitev revnih. Če bi se lahko pogovarjali o teh reformah kot o prioritetnih reformah vlade, se seveda lahko pogovarjamo o sodelovanju v vladi.

Hanžek o koaliciji s SMC: Pogovarjali se najbrž bomo. Potem bomo pa videli, kaj drugi mislijo o ustavitvi varčevanja, ki pomeni uničevanje, kaj si mislijo o uvajanju soupravljanja in samoupravljanja, o solastništvu delavcev, zadrugah in o vrsti drugih vprašanj. Če bomo tukaj prišli skupaj, ne vidim posebnega problema, da ne bi šli v koalicijo.

Mesec o »konfliktu« s SD: Nagovarjali smo predvsem tiste volilce, ki v obstoječih strankah ne vidijo nikakršne alternative, in so razočarani nad politiko. To je največja volilna baza v Sloveniji in mislim, da smo jo nagovorili.