Židan o »nevarnih« novih strankah, »ki ne stojijo za ničemer«

Predsednik SD oster do Stranke Mira Cerarja: Volivci bi dan po volitvah lahko spoznali, da so nevede izvolili desno koalicijo.

Objavljeno
07. julij 2014 14.11
Posodobljeno
07. julij 2014 14.21
Dejan Židan prihaja na soočenje na POP TV. Ljubljana, 3. julji 2014.
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Na teh volitvah po mnenju predsedujočega SD Dejana Židana preti nevarnost novih strank, ki ne stojijo za ničemer, »ne vemo, ali so desne, liberalne ali leve«.

Židan je danes izpostavil pet »levih« zahtev SD. Sodelovala bo le v vladi, ki bo kot prvo rekla ne privatizaciji, razen če bosta zagotovljeni ohranitev delovnih mest in transparentnost procesa.

Nadalje v SD naštevajo, da bodo šli v vlado, ki bo: imela jasen gospodarski načrt za ustvarjanje in zaščito delovnih mest; proti posegom v minimalno plačo in pokojnine; zagotovila zlom korupcije, organiziranega kriminala in kulture nekaznovanja; zaščitila in nadgradila obseg doseženih človekovih pravic.

Brez sprejetja petih zahtev SD po Židanovih zagotovilih ne bo del nobene vlade. »Smo ponosni šampioni na levici in tega smo veseli,« je poudaril na novinarski konferenci.

Oster je bil do Stranke Mira Cerarja (SMC), ki ji po javnomnenjskih anketah kaže zmaga na volitvah. Te nove stranke so »obraz meseca danes, že jutri pa ne vemo, kaj bodo storile«, je dejal. V SD so zaskrbljeni, da bodo državljani šli v nedeljo na volitve, »v ponedeljek pa spoznali, da so nevede izvolili desno koalicijo«.

Židan je poudaril, da se bo SD povezovala na podlagi programa. Z Desusom so vsebinsko usklajeni, medtem ko ne poznajo stališč SMC do petih zahtev SD. Program SMC je, tako Židan, v poglavitnih stvareh zelo nejasen, tudi iz Cerarjevih izjav je pogosto čutiti »izmikanje odgovorom na konkretna operativna vprašanja«. Poudaril je vprašanje, ali resno kdo v državi razmišlja o privatizaciji v zdravstvu, o čemer se SD »niti pogajati ne more«.

Cerar je danes sicer zavrnil možnost velike koalicije s SDS, kakor tudi, da njihova stranka nima programa.

Desus prehitel SD

Stranko SD po anketi Dela prehiteva tudi Desus. »Če naši partnerji napredujejo, jim lahko čestitam,« je dejal Židan. A je dodal, da so to vmesni rezultati, ki bodo, kot upa, na volitvah boljši.

Židan bo danes v sklopu kampanje obiskal podjetje Siliko na Vrhniki, pozneje se bo srečal z občani Logatca ter še Idrije. Zvečer se bo mudil v središču Nove Gorice, dan pa zaključil na srečanju z vinarji v Goriških brdih.