Zmaga SMC, druga SDS, v DZ osem strank

Delova volilna napoved: v zaledju prvih dveh strank je tekma na več ravneh.

Objavljeno
10. julij 2014 19.07
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Po nedeljskih volitvah se bodo v parlament gotovo uvrstile štiri stranke, zmaga pa bi pripadla Stranki Mira Cerarja. Tako bi lahko sklepali na podlagi volilne napovedi, ki jo je izvedel Delov oddelek za tržne raziskave.

Napovedi volilnih rezultatov v preteklih letih so postale nepredvidljive, kar se je v preteklosti že izkazalo, nazadnje na predčasnih volitvah leta 2011, ko se je dva dni pred volilno nedeljo zgodil preobrat. Se bo po treh letih ponovil scenarij? Tega ne vemo, lahko pa na podlagi temeljite raziskave javnega mnenja sklepamo, da bo na letošnjih predčasnih volitvah zmagala nova stranka SMC. Približno pet odstotnih točk naj bi zaostajala SDS. Volilna napoved bi lahko bila realna, ker ustrezata dosežkom prve in druge stranke na zadnjih dveh volitvah. Ko je leta 2008 zmagala SD, je osvojila dobrih 30 odstotkov, PS pred tremi leti dobrih 28 odstotkov, podpora SMC pa bi se lahko znašla na tem območju. Drugouvrščena SDS je bila prav tako blizu rezultatom, ki jih je do zdaj dosegala.

V zaledju teh dveh strank je tekma na več ravneh. Prva je med SD in Desusom, saj ni mogoče napovedati, katera bo tretja in katera četrta. Nato sledi skupina strank, ki se potegujejo za prestop štiriodstotnega praga. Če bo obveljala napoved, bodo v državnem zboru zastopane še NSi, PS, Zaab in SLS. A vsaj dve od teh hodita po robu in lahko se zgodi, da razočarata.