Zaradi neurij v Španiji višje cene zelenjave v Evropi

Vpliv vremenskih razmere na cene zelenjave opažajo tudi slovenski trgovci.

Objavljeno
11. februar 2017 20.53
jer*Eko tržnica, motivi
K. B., STA
K. B., STA

Španija je eden glavnih pridelovalcev sadja in zelenjave v Evropi. To zimo so jo presenetila neurja in celo sneg na jugovzhodu države. Španija običajno pokrije 30 odstotkov evropskih potreb po sadju in zelenjavi, vendar to sezono se je ta vrednost prepolovila, v primeru zelene solate pa zmanjšala za 80 odstotkov. Nekateri kmetje naj bi izgubili ves pridelek.

Cene solate so se v Nemčiji podvojile, na Finskem tudi potrojile. Bučke so bile v Franciji sredi januarja do petkrat dražje kot običajno.

Posledice čutijo tudi trgovci v Sloveniji. Kot so za STA povedali v Tušu, vremenske razmere vedno vplivajo na ponudbo svežega sadja in zelenjave na trgu, zato tudi tokrat od prvega mraza naprej zaznavajo pomanjkanje. »Iščemo alternativne nabavne poti, ki jih trenutni vremenski pogoji niso prizadeli. To sta Portugalska in Maroko,« so pojasnili. Dodali so, da spremenjene vremenske razmere vplivajo tudi na gibanje scen.

Tudi v Lidlu so povedali, da imajo nekaj težav z dobavo sadja in zelenjave, saj so zaradi omejenih količin na trgu poskočile nabavne cene. Posledično so prilagodili maloprodajne, so pojasnili.

V Hoferju so dejali, da pomanjkanje najbolj opažajo pri solati in paradižniku. V zadnjih tednih so zaznali do 30- in več odstotno zvišanje cen. Opažajo tudi, da se stanje izboljšuje.

Temperature na prostranih poljih na sredozemski obali Španije običajno tudi pozimi ostanejo dovolj visoke, da zagotovijo dovolj pridelka za zagotovitev vseh potreb.

Decembra lani pa je območje zajelo močno deževje, ki mu je januarja povsem nepričakovano sledila še pošiljka snega. Prebivalci območij ob Murcii, osrčju kmetijskih površin, snežink niso videli že 34 let.

Špansko kmetijsko ministrstvo pričakuje, da bo pridelava okrevala v nekaj tednih, dobava pa naj bi se v ustaljene tirnice vrnila do začetka marca. A kmetje poudarjajo, da to brez zadostne državne pomoči ne bo mogoče.