Bogati podjetniki z dragonom do vesoljske postaje

Trojica bogatašev bo pod vodstvom nekdanjega Nasinega astronavta do mednarodne vesoljske postaje poletela s Spacexovim dragonom.
Fotografija: Dragon je povsem avtonomno plovilo. FOTO: NASA TV / AFP
Odpri galerijo
Dragon je povsem avtonomno plovilo. FOTO: NASA TV / AFP

V podjetju Axiom Space so predstavili prvo posadko povsem komercialne odprave v vesolje. Trojica bogatašev se bo z nekdanjim Nasinim astronavtom na čelu s Spacexovo raketo in kapsulo podala na mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Za polet, predviden za januar prihodnje leto, je vsak izmed njih plačal 55 milijonov ameriških zelencev.

Poveljnik odprave Axiom Mission 1 (Ax-1) bo nekdanji Nasin astronavt, zdaj podpredsednik podjetja Axiom Michael Lopez-Alegria. Ameriški poslovnež in filantropist Larry Connor bo pilot plovila, na krovu pa bosta še kanadski investitor Mark Pathy in izraelski poslovnež Eytan Stibbe, ki je bil bližnji prijatelj izraelskega astronavta Ilana Ramona, ki je bil med umrlimi v tragediji raketoplana Columbia leta 2003.



​Lopez-Alegria je v več kot dvajsetletni astronavtski karieri v vesolje letel štirikrat, nazadnje je bil na postaji leta 2007. Postal bo prvi, ki bo poveljeval tako poletu pod okriljem Nase kot komercialnemu poletu; Connor, ki je sicer izkušen letalec in ima pilotske izkušnje na 16 različnih letalih, pa bo prvi neastronavt, ki bo pilot na vesoljski odpravi.

»To bo prvi polet zasebne posadke do mednarodne vesoljske postaje. Nikoli še ni bilo takšnega poleta,« se je pohvalil predsednik uprave podjetja Mike Suffredini, nekdanji vodilni v programu vesoljske postaje pri Nasi. Med tem, ko je Michael Loper-Alegria poznan v vesoljskih krogih, so preostali trije le posamezniki, ki želijo in lahko gredo v vesolje, in mi jim bomo to omogočili, je dodal za AP.  

image_alt
Dragon s štirimi astronavti poletel v vesolje


Vsi so morali prestati natančen zdravniški pregled, čaka jih 15-tedensko urjenje, kar je zanemarljivo v primerjavi z večletnim učenjem, ki ga opravijo astronavti, ko poletijo prvič. Connor bo s 70 leti drugi najstarejši človek, ki je poletel v vesolje, izkušeni astronavt John Glenn je leta 1998 z raketoplanom poletel star 77 let. Nekdanja Nasina astronavtka Peggy Whitson je nadomestna poveljnica odprave Ax-1, John Shoffner pa nadomestni pilot.

Na postaji bodo preživeli osem dni, do tja pa bodo po napovedih potrebovali dan ali dva, ki ju bodo preživeli v kapsuli dragon, s katero se od lani v vesolje prevažajo ameriški astronavti. Četverica bo v odpravi na postaji opravila tudi nekaj znanstvenih poskusov in seveda promovirali vesoljske področje in znanost na sploh, so še dodali pri podjetju.

Vesoljski turizem v zadnjem času dobiva pravi zalet. Ruska vesoljska agencija sicer že leta odstopa kakšen sedež premožnežem, a poveljniško in pilotsko mesto ostajata v rokah v izurjenih rokah kozmonavtov, ki so opravili večletni trening. Letos bo po napovedih s komercialnimi poleti začelo tudi podjetje Richarda Bransona Virgin Galactic in pa tudi podjetje Blue Origin Jeffa Bezosa, a v obeh primerih bodo poleti potekali do roba vesolja, pa še to le nekaj minut. Bodo pa zato cenejši (še vedno nedostopni večini svetovne populacije), Virgin za sedež računa okoli 250.000 dolarjev.

image_alt
Rob vesolja se jim je izmaknil


Houstonsko podjetje Axiom namerava letno omogočiti dva poleta do postaje. Želijo pa si, da bi v začetku leta 2024 na vesoljski laboratorij namestili tudi lastne module, kar jim je Nasa lani tudi že odobrila. Dolgoročni načrti podjetja sicer vključujejo tudi lastno postajo, potem ko bodo ISS upokojili.

Preberite še:

Komentarji: