Kitajski zid (ni) viden iz vesolja

Nemški astronavt Alexander Gerst, ki je zdaj na Mednarodni vesoljski postaji, je v objektiv kamere ujel kitajski zid, ki pa ga je težko razbrati.
Fotografija: Veliki kitajski zid FOTO: Twitter/@astro_alex
Odpri galerijo
Veliki kitajski zid FOTO: Twitter/@astro_alex

Dolgo časa je veljalo, da je veliki Kitajski zid edina človeška tvorba, ki se je vidi tudi iz vesolja.

Teorija, da je viden celo z Lune, ima svoje korenine že najmanj v letu 1938. Prvič je bila razbita, ko so astronavti pred skoraj 70 leti pristali na našem naravnem satelitu in pojasnili, da se od tam vidi le »lepa krogla z veliko beline, modrine, nekaj rumenimi in zelenimi zaplatami«. Dela človeških rok pa z Lune ni mogoče opaziti. 

Z napredkom tehnologije je zdaj mogoče zelo podrobno razbrati celo posamezne stavbe. A s fotografij, ki jih naredijo astronavti na vesoljski postaji, je zid težko razločiti, ker je zgrajen iz sivega kamna in se po barvi in teksturi bolj ali manj zlije z okolico.

Precej lepše so od starodavnih čudes vidne piramide v Gizi, pa še te ni najlažje najti:



No, čeprav je že jasno, kako je s Kitajskim zidom, je vprašanje oziroma prepričanje še vedno zelo ukoreninjeno. Nemškemu astronavtu Alexandru Gerstu, kot je zapisal na twitterju, so že tisočkrat postavili vprašanje: »Ali je mogoče videti Veliki kitajski zid z Mednarodne vesoljske postaje?«  

Zdaj je ponudil odgovor: »S prostim očesom je skoraj nemogoče. Nato sem poskusil z 800-milimetrskimi lečami. Še vedno ga je težko opaziti.« 

 

Komentarji: