Prodaja pametnih telefonov še vedno naglo narašča

Vodilni, 29,1-odstotni delež, je z 42,2 milijona dobavljenimi pametnimi mobilniki zasedel južnokorejski Samsung.

Objavljeno
03. maj 2012 16.31
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Boston - Proizvajalci mobilnih telefonov so v letošnjem prvem četrtletju na svetovni ravni prodali skupno 144,9 milijona zmogljivih, tako imenovanih pametnih mobilnih telefonov, kar je za 42,5 odstotka več kot v enakem obdobju leto prej. Tako kažejo v teh dneh objavljeni podatki mednarodne tehnološke analitske hiše IDC, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Vodilni, 29,1-odstotni delež, je z 42,2 milijona dobavljenimi pametnimi mobilniki zasedel južnokorejski proizvajalec Samsung. Pred enim letom je imel le 11,3-odstoten delež.

Prav danes zvečer bo na posebnem dogodku v Londonu predstavil novo različico svojega paradnega modela galaxy S. Sedanja različica galaxy S2 je pomembno prispevala k Samsungovi uvrstitvi na prvo mesto.

Na drugem mestu je s 35,1 milijona dobavljenimi pametnimi mobilniki iphone in 24,2-odsotnim deležem ameriški Apple, ki je v prvih treh mesecih lani zasedal 18,3-odstoten delež.

Finska Nokia, ki je lani s 23,8-odstotnim deležem še vodila, je ob koncu letošnjega prvega trimesečja zdrsnila na tretje mesto. Prodala je 11,9 milijona pametnih mobilnikov in zasedla 8,2-odstoten tržni delež.

Nokia se poskuša na trgu pametnih mobilnikov nazaj preobrniti navzgor s pomočjo ameriškega Microsofta, na podlagi katerega je v zadnjih mesecih začela tržiti mobilnike lumia z operacijskim sistemom Windows Phone.

Padec je zabeležil tudi četrtouvrščeni kanadski Research In Motion (RIM), znan po blackberryjih, in sicer s 13,6-odstotnega na le 6,7-odstoten tržni delež.

RIM je sicer v teh dneh napovedal, da bo prve pametne mobilnike z novim operacijskim sistemom Blackberry 10 predstavil do konca leta in da bo tudi v prihodnje razvijal mobilnike s polnimi fizičnimi tipkovnicami.

Prav tako se je delež zmanjšal tajvanskemu proizvajalcu HTC, saj je v lanskih prvih treh mesecih beležil 8,9-odstoten delež, leto kasneje pa ima le še 4,8-odstoten delež.

HTC je pred kratkim predstavil nove pametne mobilnike one, paradni nosi oznako X, s katerimi upa na izboljšanje položaja, še piše STA.