Turistični polet v vesolje v višji prestavi

Polet zasebnikov s Spacexovo kapsulo bo trajal tri dni.
Fotografija: Z leve: Chris Sembroski, Sian Proctor, Jared Isaacma in Hayley Arceneaux. FOTO: Inspiration 4
Odpri galerijo
Z leve: Chris Sembroski, Sian Proctor, Jared Isaacma in Hayley Arceneaux. FOTO: Inspiration 4

Vesoljski turizem je letos dobil pospešek. Najprej je svojo stvaritev julija preizkusil ustanovitelj podjetja Virgin Galactic, bogataš Richard Branson, nato se je do roba vesolja z raketo povzpel še bogatejši Jeff Bezos. In Elon Musk? Ne, on še ne bo letel, bomo pa prihodnji teden spremljali prvo povsem zasebno odpravo v vesolje s Spacexovo raketo falcon 9 in kapsulo dragon. A tokrat ne gre le za nekajminutni polet do okoli 100 kilometrov višine, Spacex bo poskrbel za tridnevni orbitalni turistični polet. Izstrelitev je trenutno predvidena za 15. september.

Odpravo Inspiration 4 je v celoti financiral 38-letni milijarder Jared Isaacman, ustanovitelj podjetja Shift 4 Payments. Koliko je odštel, uradno ni znano, Spacex za sedež računa okoli 50 milijonov dolarjev.
Isaacman, izkušen pilot, bo poveljnik posadke. Njegovo ekipo sestavljajo simpatična 29-letna Hayley Arceneaux, ki je v otroštvu prebolela raka, zdaj pa je zaposlena v pediatrični bolnišnici St. Jude v Memphisu, za katero je v okviru vesoljskega podviga stekla velika humanitarna akcija, potem 51-letna dr. Sian Proctor, poslovna ženska, učiteljica, pilotka in navdušenka nad vesoljskimi poleti, in 42-letni podatkovni inženir Christopher Sembroski, veteran ameriških zračnih sil. Zadnja dva je Isaacman izbral izmed množice ljudi, ki so darovali za bolnišnico in se s poslovno idejo prijavili na njegov natečaj.

image_alt
Vsi v vesolje! Ali vsaj do roba


Zadnjih sedem mesecev se je ekipa, ki jo torej sestavljajo trije izkušeni piloti, urila v vesoljskem poletu. Znanje so nadzornim ekipam pri Spacexu tudi uspešno dokazali in dobili zeleno luč. Dragon je avtonomno plovilo, tako da bodo potniki od začetka do konca lahko le uživali. A kot se Isaacman zaveda, gre marsikaj lahko narobe, zato morajo znati ročno poprijeti za komande. Trenirali so v simulatorju na sedežu Spacexa v Hawthornu v Kaliforniji, podali so se na več poletov z vojaškimi letali in poleteli z letalom, ki omogoča breztežnostno izkušnjo.

Za Spacex je to četrta odprava s kapsulami dragon za človeško posadko, prejšnje tri je opravil za Naso. Zanjo bodo uporabili rabljeno kapsulo Resiliance, ki je novembra 2020 poletela do mednarodne vesoljske postaje in bila tam priklopljena pol leta, dokler se profesionalni astronavti niso vrnili na trdna tla. V štirih mesecih so Spacexovi inženirji kapsulo natančno pregledali in uredili. Vsaka kapsula po navedbah podjetja brez težav zdrži pet poletov v vesolje. Medtem se v podjetju že pripravljajo na novo izstrelitev za Naso, ki bo 31. oktobra.

image_alt
Bogati fantje, ki si uresničujejo otroške sanje


Višje kot ISS


Astroturisti se ne bodo podali na postajo, ampak bodo šli še višje. Postaja je okoli 400 kilometrov nad nami, dragon bo tokrat švignil v orbito 575 kilometrov visoko in nato okoli Zemlje krožil tri dni. V tem času bodo opravili nekaj poskusov, povezanih z zdravjem. Seveda pa bodo uživali v razgledu – kapsuli so odstranili adapter, potreben za pristajanje na ISS, in namestili dodatno okno oziroma kupolo.



»Še nikoli nisem videl bolj inovativne in osupljive organizacije, kot je Spacex,« ni skoparil s pohvalo Isaacman, saj so za kupolo od ideje do realizacije potrebovali le pol leta. Sam polet bo osredotočen tudi na zbiranje sredstev, med drugim načrtujejo klic v bolnišnico. Pokazali jim bomo, da lahko uspe tudi nekomu, ki je bil v enakem položaju, kot so zdaj oni, je dejala Hayley Arceneaux.

image_alt
Hayley Arceneaux, ki je prebolela raka, gre v vesolje


Po treh dneh bodo pljusknili v Atlantski ocean. Končni datum izstrelitve kroji vreme, saj morajo med drugim upoštevati vremensko napoved ob pristajanju, ob obali Floride je namreč še vedno sezona orkanov. O odpravi na Netflixu snemajo tudi dokumentarno serijo.

Preberite še:

Komentarji: