Z mobilnim telefonom še vedno redko plačujemo

Mobilno plačevanje bo realnost šele, ko ga bodo podprli najmočnejši svetovni igralci, z Applom na čelu.
Objavljeno
07. julij 2012 20.40
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Plačevanje z mobilnim telefonom poznamo že vsaj desetletje, saj je sistem moneta dobro zaživel. Vendar ta temelji na precej zastareli in nepriročni tehnologiji, na novejše rešitve, ki bi izpolnile obljube, da bomo denarnico kmalu imeli kar na telefonu, pa čakamo že več let.

Videli smo že več prikazov sistemov, ki temeljijo na brezstični tehnologiji NFC, vendar dlje od tega večinoma nismo prišli. Tudi pilotni projekti so se končali precej po tiho in v trgovinah ali drugod ni terminalov POS, ki bi omogočali tudi plačevanje s telefonom, vse skupaj še vedno temelji na bančnih karticah. Rešitve sicer obstajajo, vendar še niso prodrle, saj jih ne podprejo bodisi mobilni operaterji bodisi banke ali pa oboji.

Eno razvija slovensko podjetje Halcom. Gorazd Bavdaž, ki tam vodi razvoj mobilnih finančnih storitev, pojasnjuje, da njihova rešitev (1-2-3 plačam) predvideva dva scenarija. Prvi bi bil v uporabi za manjša in manj tvegana plačila, taka, kjer je pomembna predvsem hitrost. Pri teh bi se kupec zgolj s telefonom dotaknil terminala in plačilo bi bilo izvedeno. Varovalke bi bile v obliki predplačniških računov, omejenih zneskov ali navideznih denarnic.

Za plačila večjih zneskov, pri katerih bi denar dejansko šel z bančnega računa (tako kot pri plačilni kartici), pa bi bila potrebna višja raven varnosti. Bavdaž je omenil kvalificirano digitalno potrdilo na kartici SIM in potrditev plačila s kodo PIN. Pri tem bi kupec dobil še kratko sporočilo o opravljenem nakupu.

Tovrstno rešitev je Halcomu uspelo prodati srbskemu mobilnemu operaterju Telenor, ki jo ponuja pod znamko platimo. V sistem so vključene štiri (tuje) banke, omogoča pa plačevanje v spletnih trgovinah (kupec vpiše telefonsko številko in na telefon dobi zahtevek za kodo PIN), nakup predplačniških minut, plačila v trgovinah (prek terminalov POS), plačila mesečnih računov, nakazila prijateljem, nakup vstopnic na avtomatih in podobno. Kot so priznali v Halcomu, je zadeva zaživela šele, ko jo je začel Telenor močno oglaševati in skupaj s trgovci ponujati nekatere spodbude.

Prednosti so, zavore tudi

Kakšna je prednost plačevanja s telefonom, namesto s kartico? Bavdaž poudarja, da kupcu kartic ni treba nositi s seboj in da ima lahko na enem telefonu vse kartice. Oziroma bi jih lahko imel, saj sistemi mobilnih denarnic (razvijajo jih vsi, od Mastercarda do Googla) še niso zares zaživeli. Mobilno plačevanje bi lahko bilo tudi cenejše od kartičnega, če bodo vpliv izgubili ponudniki kartic, sicer pa bodo provizije verjetno enake.

Pri nas se glede brezstičnega mobilnega plačevanja dogaja malo. Precej uporabnikov ima še vedno sistem moneta, ki je v uporabi predvsem za plačevanje parkirnine, mestnega avtobusa, vstopnic za kino in točenje bencina. Predstavniki mobilnih operaterjev pričakujejo, da se bo glede uvedbe tehnologije NFC začelo premikati, ko jo bo v iphone vgradil Apple. To pa se utegne zgoditi jeseni.

»Moneta je v Sloveniji ustavila razvoj, vsak nov poskus je bil obsojen na neuspeh, vendar bo nekaj novejšega prej ali slej prišlo v uporabo,« je na vprašanje, ali se pri nas glede mobilnega plačevanja kaj premika, odgovoril ustanovitelj Halcoma Matjaž Čadež. V svetovnem merilu svoji rešitvi najbolj potiskata naprej velikana kartičnega poslovanja Mastercard in Visa.

Pred kratkim sta tovrstno rešitev predstavila Mastercard in nemški telekom (Deutsche Telekom). Njuno partnerstvo naj bi 93 milijonom uporabnikov operaterjev, ki so v lastni nemške multinacionalke, omogočilo plačevanje z mobilnikom. Najprej v Nemčiji in na Poljskem, potem še drugod. Prava mobilna denarnica naj bi bila na voljo prihodnje leto. Vsaj za uporabnike T-Mobila.

»Toda to je zgolj zamenjava plastike, debetnih in kreditnih kartic, ne pa še pravi preskok,« je sisteme kartičnih velikanov ocenil Čadež. Kljub obljubam in vsemu razvoju na moderno mobilno plačevanje še čakamo.