Predstavitvena informacija

Zaposleni odgovorni za 85 % napadov

Namerno ali nenamerno: zaposleni s svojim ravnanjem pogosto ogrožajo varnost celotnega podjetja. Kako zagotoviti varno delovno okolje?
Fotografija: Usposabljanje zaposlenih je ključen korak za preprečevanje kršitev varnosti podatkov in kibernetskih groženj. FOTO: Depositphotos
Odpri galerijo
Usposabljanje zaposlenih je ključen korak za preprečevanje kršitev varnosti podatkov in kibernetskih groženj. FOTO: Depositphotos

Statistike kažejo, da je človeški dejavnik kriv za kar 85 % kršitev varnosti podatkov, med katere spadajo napadi z ribarjenjem, socialni inženiring in podobno, kar je razvidno tudi iz Verizonovega poročila o preiskavah kršitev podatkov za leto 2021.

Tretjina vseh prejetih prijav v Sloveniji je prav zaradi phishinga oziroma ribarjenje, kažejo podatki zadnjega poročila o kibernetski varnosti, ki ga je izdal Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Čeprav gre za eno najstarejših vrst spletnih napadov, ki so tehnično zelo preprosti, so še vedno razmeroma uspešni, še ugotavljajo.

Ribarjenje – najpogostejša oblika kibernetskega kriminala

Ribarjenje za podatki je oblika kibernetskega napada, pri kateri napadalec poskuša pridobiti zaupne informacije, kot so gesla, uporabniška imena, finančni podatki ali drugi občutljivi podatki, tako da se pretvarja, da je zaupanja vredna oseba ali organizacija. Napadalec običajno posreduje lažno sporočilo ali ustvari lažno spletno stran, ki je videti kot legitimna, in od žrtve zahteva, da posreduje svoje podatke.

Napadi ribarjenja se običajno izvajajo po e-pošti, SMS-sporočilih, družbenih omrežjih, klepetalnicah ali drugih komunikacijskih kanalih.

Cilj napadalcev pri ribarjenju je pridobiti zaupne informacije, ki jih lahko uporabijo za izvajanje zlonamernih dejanj, kot so kraja identitete, zloraba finančnih računov, nepooblaščen dostop do sistemov ali druge oblike prevare.

Cilj napadalcev pri ribarjenju je pridobiti zaupne informacije, ki lahko škodijo podjetju. FOTO: Depositphotos
Cilj napadalcev pri ribarjenju je pridobiti zaupne informacije, ki lahko škodijo podjetju. FOTO: Depositphotos

Da bi se zaščitili pred ribarjenjem, je pomembno širiti ozaveščenost med zaposlenimi v podjetju, da bodo tako bolj pozorni na sumljiva sporočila in se bodo sploh naučili prepoznati znake poskusov ribarjenja. To pomeni, da bodo preverjali e-poštne naslove pošiljateljev in prejete povezave, preden bodo nanje klikali, in da bodo skrajno previdni pri deljenju osebnih podatkov.

Poleg izobraževanja zaposlenih je ključnega pomena tudi implementacija ustreznih varnostnih orodij, kot so protivirusni programi in protiphishing filtri. Kadar kljub dobri zaščiti vseeno pride do incidenta, pa je ključen takojšen odziv in hitro popravljanje nastale škode.

Varnost podjetja naj se začne tudi pri vseh zaposlenih

Vsesplošna digitalizacija je spremenila marsikatero področje dela in hkrati odprla nove zahteve po veščinah in znanjih, ki omogočajo brezskrbno delo. Ena od teh je tudi obvladanje osnov kibernetske varnosti.

Ravno zaradi vedno bolj sofisticiranih in napredujočih groženj, ki prihajajo iz izjemno učinkovitega kibernetskega podzemlja, je usposabljanje zaposlenih ključen korak za preprečevanje kršitev varnosti podatkov in kibernetskih groženj. Vložek v tovrstno izobraževanje je izjemno dragocen, saj bodo zaposleni samo tako razumeli in ponotranjili svojo vlogo pri varovanju občutljivih podatkov. Dokler se bo o kibernetskem kriminalu zgolj občasno govorilo, bo to ostal pojem, ki se zdi oddaljen od realnosti.

Prav skozi izobraževanja bodo zaposleni znali prepoznati morebitna tveganja, hkrati pa bodo bolj vešči tudi pri zaščiti občutljivih informacij, kot so podatki o strankah ali poslovne skrivnosti.

S kibernetskimi vdori lahko podjetje doživi dvojno škodo – ne le finančne izgube, na kocki je tudi ugled podjetja, kar je težko popraviti. Z izobraževanjem zaposlenih o kibernetski varnosti lahko preprečite kršitve in zaščitite ugled podjetja. Zaposleni, ki so dobro poučeni o varnosti podatkov, bodo bolj zavzeto sledili varnostnim protokolom in s tem prispevali k ohranjanju ugleda podjetja.

Kibernetske grožnje se nenehno razvijajo, zato je ključno, da zaposleni spremljajo najnovejše trende in tveganja. Z vlaganjem v izobraževanje o kibernetski varnosti lahko pridobite tudi konkurenčno prednost. Strankam in partnerjem boste pokazali, da vaše podjetje resno jemlje varnost podatkov in da se aktivno ukvarja s preprečevanjem kibernetskih groženj. To je pomembno tudi v luči naraščajočih zahtev številnih panog glede skladnosti, povezane z varnostjo podatkov.

Zavedanje o kibernetski varnosti mora postati del organizacijske kulture. FOTO: Depositphotos
Zavedanje o kibernetski varnosti mora postati del organizacijske kulture. FOTO: Depositphotos

Izobraževanje zaposlenih o kibernetski varnosti ni enkratna dejavnost, ampak trajen proces. Spreminjajoče se grožnje in tehnološki napredek zahtevajo redno posodabljanje znanja in usposabljanje zaposlenih. Zavedanje o kibernetski varnosti mora postati del organizacijske kulture, kjer se vsi zaposleni aktivno vključujejo v varovanje podatkov in preprečevanje kibernetskih incidentov.

Vlaganje v izobraževanje zaposlenih o kibernetski varnosti je ključnega pomena za varnost in zaščito podjetja ter ohranjanje zaupanja strank. S pravilnim izobraževanjem lahko zaposleni postanejo najboljša obrambna linija proti kibernetskim grožnjam in sodelujejo pri ustvarjanju varnega delovnega okolja.

Strokovnjaki s področja kibernetske varnosti napovedujejo, da bodo kibernetski zločini leta 2023 s pomočjo umetne inteligence postali še bolj izpopolnjeni. Foto Depositphotos
Strokovnjaki s področja kibernetske varnosti napovedujejo, da bodo kibernetski zločini leta 2023 s pomočjo umetne inteligence postali še bolj izpopolnjeni. Foto Depositphotos

Zagotovite si vrhunsko zaščito s pomočjo strokovnjakov družbe A1 Slovenija

Le s celovitim in učinkovitim pristopom h kibernetski varnosti lahko podjetja zmanjšajo tveganja in ohranijo svoj ugled, zaupanje strank in poslovno kontinuiteto. Zato je pametno vlagati v ustrezne kibernetske varnostne rešitve in se zanesti na zunanjo ekipo strokovnjakov, na primer na strokovnjake za kibernetsko varnost A1 Slovenije. Z njihovo pomočjo boste vzpostavili in vzdrževali močno obrambo pred kibernetskimi grožnjami.

V družbi A1 Slovenija imajo številne rešitve in storitve, ki podjetjem pomagajo zagotoviti optimalno zaščito pred kibernetskimi grožnjami. Podjetja se lahko nanje obrnejo za izobraževanje svojih kadrov. Njihova aktualna izobraževanja so zasnovana na praktičnih primerih kibernetskih nevarnosti in so podkrepljena z najnovejšimi primeri zlorab iz prakse.

Z varnostnimi pregledi preverjajo ranljivost podjetja, skenirajo njegove varnostne rešitve in na podlagi tega lahko poiščejo unikatne varnostne rešitve. Hkrati lahko izvedejo tudi test za socialni inženiring, ki tudi sodi med najbolj razširjene tehnike zlorabe osebnih podatkov.

Poleg naštetega lahko tudi prevzamejo v upravljanje celotno digitalno okolje podjetja. Njihove storitve med drugim vključujejo tudi celovite IT-storitve, implementacijo, integracijo ter vzdrževanje strojne in programske opreme podjetjem. Med njihovimi storitvami so tudi kibernetska varnost na ključ in A1 Cyber Backup.

Če potrebujete več informacij, izpolnite spodnji obrazec* in pošljite povpraševanje. Strokovnjaki v A1 Slovenija bodo skupaj z vami poiskali najboljšo rešitev za varnost vašega podjetja.

.

* Vpisani podatki se bodo zapisali izključno pri ponudniku storitve A1 Slovenija, ki vodi, vzdržuje in nadzoruje zbirko zbranih osebnih podatkov posameznikov v skladu z zakonom o varovanju osebnih podatkov.


Naročnik oglasne vsebine je A1 Slovenija

Preberite še: