Zgovorni nočni posnetki: tako se je ustavilo življenje v provinci Hubei

V kitajski provinci Hubei se je življenje v preteklih mesecih ustavilo, da so obvladali epidemijo bolezni covid-19.
Fotografija: ​Razlika v osvetljenosti trgovskega območja Jianghan v Wuhanu. FOTO: Nasa
Odpri galerijo
​Razlika v osvetljenosti trgovskega območja Jianghan v Wuhanu. FOTO: Nasa

Satelitski posnetki razkrivajo spremembe v okolju. Nočni so še posebej privlačni za oči, hkrati pa tudi zelo zgovorni, saj izkazujejo človeško dejavnost – uporabo prometnih vpadnic, infrastrukture, mestnih središč. Ne le, da te luči govorijo, kje živimo, ampak tudi kako, so zapisali na Nasinem portalu za opazovanje Zemlje Earth Observatory.

Ekipa raziskovalcev pri Goddardovem vesoljskem centru je predstavila posnetke, kako je epidemija koronavirusa vplivala na življenje v kitajski provinci Hubei, kjer se je konec lanskega leta pojavil novi virus sars-cov-2. Kitajska vlada je za obvladovanje bolezni sprejela ostre ukrepe, ki ravno te dni kažejo svoje učinke. Omejili so letalski, cestni in železniški promet, prebivalci – v provinci jih živi kar 60 milijonov - so se morali samoizolirati.

Na fotografijah – prva je bila posneta 19. januarja, druga 4. februarja – je jasno razvidna razlika, ko je bil promet ustavljen in ko je proizvodnjo ustavila večina podjetij. Prometne žile so na prvi sliki osvetljene, na drugi jih ni videti. Manj je tudi luči v mestnih središčih in parkih.






»Luči prikazujejo drugačno perspektivo o človeških življenjih. Posnetki nam prikazujejo, ali je na cestah promet. Govorijo nam zgodbo o človeških aktivnostih,« je komentiral Miguel Roman z instituta Zemlja iz vesolja pri zvezi univerz za raziskave vesolja (USRA). »Nočne luči dajejo kontekst urbanizaciji, saj pri tem ne gre le za kraj, ampak tudi za socialnoekonomske in demografske učinke.«

Posnetki so nastali z infrardečim radiometrom (VIIRS) na satelitu Suomi NPP.



Evropska vesoljska agencija pa je objavila novo primerjavo onesnaženosti zraka po sprejetih ukrepih za zajezitev širjenja koronavirusa. Satelit Copernicus Sentinel-5P meri količino dušikovega dioksida v zraku, ki nastaja ob izgorevanju (promet in industrija). Razlika je očitna tudi v naši državi:

Komentarji: