Župan svetuje tožbe proti svoji občini

Lokalne volitve bodo v občini Ilirska Bistrica izvedli brez sprejetega občinskega proračuna. Župan za odgovornost krivi opozicijo, ta pa župana.

Objavljeno
20. avgust 2014 23.15
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Ilirska Bistrica – Ker župan Emil Rojc ni dosegel soglasja z opozicijo, bodo društva letos brez občinske podpore, izvajalci gradbenih del pa brez plačila za svoje delo. Župan Emil Rojc jim svetuje, naj denar od občine izterjajo s tožbo.

Triindvajsetčlanski občinski svet zaradi nesoglasij med županom Emilom Rojcem (SD) in večinsko opozicijo (tri neodvisne liste, Desus, Zares in trije občinski svetniki, izvoljeni na listi SD, ki so med mandatom iz SD zaradi konflikta z županom izstopili) letos ni potrdil več predlogov proračuna, ki jih je župan poskušal prilagajati zahtevam večine, zdaj pa ni več niti teoretičnih možnosti, da bi bil proračun sprejet pred lokalnimi volitvami. Občinski svetniki se zadnjih dveh sej niti niso udeležili.

Prizadeta so društva

Vzrok za popolno zavrnitev županovih predlogov je po pojasnilih Zdravka Kirna, enega izmed opozicijskih občinskih svetnikov, predvsem ta, da župan iz predloga ni hotel umakniti tistih naložb, ki jih vsebuje načrt razvojnih programov za leto 2014, a jih je, ne da bi bile te naložbe potrjene v lanskem proračunu, že lani začel izvajati. Obenem pa ni izvajal nekaterih naložb, ki so bile v lanskem proračunu predvidene. Na pobudo opozicijskih občinskih svetnikov, nekaterih društev ter državnozborskih poslancev Ivana Simčiča (nepovezani) in Kristine Valenčič (DL) zakonitost županovega ravnanja preverja računsko sodišče.

To, da proračuna ni, pomeni, da občina v vsakem trimesečju lahko razpolaga z največ toliko denarja, kolikor ga je porabila v istem lanskem trimesečju. Župan pojasnjuje, da je zaradi tega pravila nemogoče izvesti razpis za financiranje društev. »Nemogoče je v treh mesecih občini razpis objaviti in denar razdeliti oziroma društvom denar porabiti,« pojasnjuje Emil Rojc. Občinski denar je tako za vsa ilirskobistriška društva za letos izgubljen.

Župan svetuje tožbe

Občina je rezervirala denar za plače občinskih uradnikov in porabo letne vsote za naložbe razdelila po trimesečjih. Ker je kvota za tekoče trimesečje že presežena, ne more poravnati računov nekaterih izvajalcev gradbenih del, ki jih zato že pestijo težave z likvidnostjo. Graditelju občinske ceste občina že dolguje 30.000 evrov, kmalu mu jih bo dolgovala 70.000. Drugi čaka na svojih 100.000 evrov. »Izvajalcem lahko svetujem le tožbo proti občini. Morda bom enako predlagal državi, ki tudi z evropskim denarjem sofinancira graditev obvoznice, katere gradbeni del je vreden 11,6 milijona evrov, mi pa ne moremo pokriti svojega deleža, 300.000 evrov za zgraditev pločnika in javne razsvetljave,« pojasnjuje župan.

Nemogoč je razpis za najem ali prodajo občinskih stanovanj, pridobljenih po sprejetju proračuna za leto 2013. Ne bo širitve šolske kuhinje za potrebe vrtca, ki je v gradnji, sama gradnja vrtca pa ni ogrožena, zatrjuje Emil Rojc. Občina zaradi nesprejetega proračuna še ni zgradila niti sortirnice za ločevanje odpadkov in se ni prijavila na razpise za evropsko sofinanciranje graditve kanalizacijskih sistemov Vrbovo, Vrbica in Podgrad druga faza.