Daljša ustavitev Teša ni izključena

V energetiki utegne biti jesen zelo vroča, pravi prvi sindikalist Branko Sevčnikar.
Objavljeno
11. september 2016 21.48
Branko Sevčnikar,sindikalist,Ljubljana Slovenija 09.09.2016 [Portret]
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Ljubljana – Pol leta je od stavke v energetiki, prvi mož Sindikata dejavnosti energetike (SDE) Branko Sevčnikar pa se od takrat bolj kot privatizacije energetike boji menedžerjev, kakršen je Arman Koritnik, direktor Teša. »To so ljudje brez posluha za človeka,« pravi.

Za domačo energetiko je prelomno, pred njo še prelomnejše obdobje. SDE je moral socialni dialog spomladi izsiliti s stavko, jesen utegne biti spet vroča, pravi Sevčnikar. Daljša prekinitev obratovanja Teša zaradi potez vodstva in dirigiranega ter iz HSE nastavljenega procesa ni izključena.

»Staro« obdobje sta zaznamovala Blaž Košorok in Stojan Nikolič na čelu HSE. »Kako je mogoče, da sta vsem na očeh poleg sporne izdaje obveznic, plenjenja in izčrpavanja Dravskih elektrarn, likvidacije Teta in škodljivih poslov v Tešu zagrešila večstomilijonsko gospodarsko škodo, pa zanjo ni nihče odgovarjal – tudi nadzorniki HSE in SDH ne?« Sevčnikar sam ponudi odgovor: »Ker veriga vpletenih vodi vse do trgovcev z elektriko, ki jim je čim večja energetska odvisnost države še kako v interesu.« Prepričan je, da so bili glavni akterji skupaj s številnimi pričami poskusa potopitve energetike za svoj »trud« dobro poplačani.
__________

Pogovor z Brankom Sevčnikarjem, ki je prepričan tudi, da v takih razmerah ni zmagovalca, so le poraženci – največji med njimi pa je država, ki vsakič ko utihne socialni dialog, izgubi del energetske suverenosti, preberite jutri v Ozadjih.