Doma stari znanec inšpektorjev in davkarije, na Malti direktor

David Andrew Mcdowell Zor se ne udejstvuje mednarodno le na nogometnih tekmah, ampak tudi poslovno.

pet, 10.11.2017, 06:00

Dobrodošli med Rajskimi dokumenti

Dokumenti, ki so pricurljali v javnost, dajejo izjemen vpogled v temačni svet davčnih utaj. Nemška časopisna hiša Süddeutsche Zeitung je prejela 1,4 TB podatkov, ki jih je delila z ICIJ, pri preiskovanju pa je sodelovala tudi medijska hiša Delo. 13,4 milijona dokumentov obsega 19 davčnih jurisdikcij z vsega sveta in podatke o dveh podjetjih, ki omogočata poslovanje v davčnih oazah, Appleby in Asiaciti Trust.

Družba Appleby, ustanovljena leta 1897, je del že dobro znanega začaranega kroga davčnih oaz. Povezuje vodilne odvetniške družbe, ki poslujejo v davčnih oazah.

V nasprotju z družbo Mossack Fonseca - rdečo nitjo, ki je povezovala panamske dokumente - je Appleby podjetje, ki sodeluje predvsem s superbogatimi in največjimi multinacionalkami. Podjetje zlasti načrtuje in gradi kompleksne korporacijske mreže, da bi izkoristila vrzeli v mednarodnih zakonih in omogočila izogibanje plačevanju davkov.

Appleby najprej ustvari več slamnatih podjetij in jih registrira kot pravne subjekte, čeprav dejansko niso dejavni.
Potem pa globoko pod površjem ustanovi sklad in druge zapletene strukture, značilne za davčne oaze, da bi popolnoma nekaznovano skrili ali premaknili pravo premoženje in ustvarili dobiček.

Tako milijarderji in multinacionalke, zahvaljujoč zgolj pravnim luknjam in usmerjanju odvetnikov družbe Appleby, zmanjšujejo svoja davčna bremena.

Po tem vijugastem popotovanju v globinah mednarodnega davčnega sistema se naposled denar nedotaknjen vrne v žepe najpremožnejših.

Preberite še:

* Podjetja v lasti Kremlja povezana z naložbami v Twitter in Facebook

* Za pomembneže zakoni ne veljajo

* Premier Justin Trudeau govori eno, dela drugo

* Appleby, pisarna, podobna pošasti

* Ross ima koristi od povezav s Putinovim ožjim krogom


Vsi izsledki raziskave so na voljo na tej povezavi.

Ljubljana – »Potrudili se bomo zagotoviti posojilo tudi, če ga drugje zaradi različnih razlogov ne boste mogli dobiti,« družba Mediafin na svoji spletni strani oglašuje potrošniško kreditiranje. Podjetja iz kroga Mediafina, ki jih obvladuje tudi David Andrew Mcdowell Zor, so stari znanci inšpektorjev, nekatera med drugim dolgujejo davkariji. Mcdowell Zor pa je tudi direktor družbe na Malti.

David Andrew Mcdowell Zor je podjetnik, ki se ukvarja s potrošniškim financiranjem, bolj pa je znan v nogometnih krogih. Nekdanjega nogometnega sodnika so mediji omenjali kot morebitnega naslednika Aleksandra Čeferina na vrhu Nogometne zveze Slovenije in je delegat na mednarodnih nogometnih tekmah. Rajski dokumenti pa razkrivajo, da se ne udejstvuje mednarodno le ob nogometnih igriščih, ampak tudi poslovno.

Mcdowell Zor je direktor družbe Grinex s sredozemskega otoka Malte. Ta je v večinski lasti malteške družbe Fides Fiduciary oziroma prek te Adriana Cefaia, ki se ukvarja z ustanavljanjem podjetij in odpiranjem računov na Malti, davčnim svetovanjem, registracijo plovil in drugimi tovrstnimi storitvami.

Glavni namen Grinexa je investiranje v nepremičnine zunaj Malte, je zapisano v letnem poročilu družbe za leto 2015. Ta izkazuje, da v tem letu družba skoraj ni imela sredstev, prav tako v tem letu ni trgovala. Imela je le 684 evrov izgube zaradi administrativnih stroškov.

Državni upniki ostali z dolgim nosom

V Sloveniji je David Andrew Mcdowell Zor lastnik več podjetij, ki se ali so se ukvarjala s potrošniškim financiranjem. Dve od teh družb sta končali v stečaju – z dolgom do države.

Davčna uprava je po začetku stečaja družbe Mediafin Kom izdala odločbo, po kateri je družba za leti 2007 in 2008 dolžna plačati 145.000 evrov davka od dohodkov pravnih oseb. MF Kom pa je šel v stečaj zaradi nezmožnosti poplačila 20.180 evrov, ki jih je naložil tržni inšpektorat, in negativnega kapitala. V nobenem od teh stečajev upniki niso bili poplačani niti delno. Stečajna masa ni zadoščala niti za pokritje stroškov.

Še pred začetkom stečaja v začetku leta 2013 sta obe družbi terjatve iz naslova danih posojil prodali, in sicer MF Kom britanski družbi Creswell Associates, Mediafin Kom pa družbi iz Gibraltarja Wisford management. Nobeno od omenjenih podjetij ni povezano z nami, je za Siol lani zagotovil Mcdowell Zor.

Družba Grinex je bila na Malti ustanovljena približno pol leta pred stečajem Mediafina Kom in MF Kom.

Davčni dolžnik je še eno podjetje v lasti Mcdowell Zora, in sicer Mediafin Finance, ki davkariji dolguje od 5000 do 10.000 evrov. Mcdowell Zor je lastnik več podjetij. Poleg omenjenih še družb M-Fin.Kom, Med-Finance, Mediafin Pro, MF Finance, MF Pro, Mediafin in BNLS16. Poleg podobnih imen jih druži tudi skupni naslov, to je Dunajska cesta 21 v Ljubljani. V mnogih je solastnik Vladimir Šajn, bolj znan kot nogometni delavec. Prejšnji mesec je bil že petič izvoljen za predsednika Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in je tudi dvakratni kontrolor sojenja na finalu lige prvakov.Večino podjetij druži tudi enaka dejavnost, in sicer potrošniško financiranje. Zdaj ima dovoljenje za potrošniško kreditiranje le BNLS16. Tržni inšpektorat je obravnaval sedem družb iz mreže Mediafin in ugotovil več kršitev. Ministrstvo za gospodarstvo je Mediafinu Finance in Mediafinu Pro dovoljenje odvzelo zaradi kršitev zakona o potrošniških kreditih, ki jih je ugotovil tržni inšpektorat. Več družb pa ni vložilo vloge za podaljšanje dovoljenja za potrošniško kreditiranje.

Za dostop do vseh prispevkov kliknite na spodnjo ilustracijoO odpiranju vedno novih podjetij za potrošniško kreditiranje, medtem ko država druge zapre ali jih oglobi, smo želeli vprašati Mcdowella Zora, pa tudi o njegovi vlogi na Malti. Naslovili smo vprašanja po elektronski pošti v njegov Mediafin in tja tudi večkrat poklicali, a je ostalo zgolj pri obljubah, da nas bodo poklicali.

Prijavi sovražni govor