Kajzerce: Snežni izziv 2015

Bogomir je lansiral dron in v dveh urah pregledal državni daljnovodni sistem.

Objavljeno
07. februar 2015 21.10
Rok Kajzer, Ozadja
Rok Kajzer, Ozadja
Vojska je resna stvar. Če nekaj obljubi, to tudi izpolni. Ko se je vrh armade pred dvema letoma odločil, da bo gibalo razvoja evropskih oboroženih sil, in v svoje strateške plane zapisal »kupi drone«, smo se smejali. Ampak, kot smo že zapisali – vojska je resna stvar, in letos bo vojska, ki nima niti za SDO (suhi dnevni obrok), izpolnila svojo vlogo svetilnika daljnosežnega sija in kupila čisto pravi avionček na daljinca.

Skratka, nakup tako sofisticirane naprave je za našo armado mačji kašelj. Upravljanje tehnološkega čuda, ki ga poganjajo štiri baterije AA, pa zahteva vrhunsko usposobljene strokovnjake za daljinsko upravljanje. V izobraževalnem centru Slovenske vojske na Šarhovi cesti – neuradno smo izvedeli, da gre za 74. učni center Najdihojca – so iz izobraževalnega cikla potegnili tri najboljše strokovnjake: Črtomirja, 5 let, Bogomirja, 6 let, in Zvonimiro, 3 leta. Ti imajo dolgoletne izkušnje s področja taktičnega upravljanja dronov na platformah Xbox, Playstation ter na namiznih osebnih računalnikih.

Rekrutiranje teh vrhunskih ekspertov je potekalo v strogi tajnosti, vendar vam na tem mestu lahko razkrijemo, da so že stacionirani v bazi na Počku, kjer se je pred tremi urami Zvonimira – tik pred začetkom operacije Snow Challenge 2015 – pokakala in polulala v plenico. Je pa Bogomir uspešno lansiral dron in v dveh urah pregledal celoten državni daljnovodni sistem. To nas navdaja z upanjem, da bo izobraževalni proces, ki se ga bo udeležilo pet predstavnikov 3. čete 2. batalona 56. divizije za prikrite letalske operacije, uspešen. Ni več skrivnost, da bodo te načeloma tajne operacije dronov – tako kot je bilo s prevozi ranjencev z luksuznim falconom ali reševanjem lokalnega prebivalstva s šestkolesnimi oklepniki – namenjene izključno za potrebe zaščite in reševanja nedolžnega prebivalstva.

Tako bo Črtomir omenjene pripadnike SV naučil, kako z dronom v vremenskih ujmah omogočiti pregled območij, ki niso dostopna ali je do njih nevarno priti. Tako bi – piše v ključnih armadnih dokumentih – lahko preverjali tudi stanje daljnovodov ter spremljali ogrožanje vodotokov. To pa še ni vse. Če boste poklicali generalštab Slovenske vojske v naslednjih petnajstih minutah, vam bo dron v teh težkih vremenskih razmerah, ko ste sredi Prekmurja zasuti pod globokim snegom in do vas ne morejo niti novinarji Planeta in Sveta, kaj šele Popa in Stopa, da Novic in Nedeljca (iskrica v žalostnih očeh) niti ne omenjamo, dostavil kilo moke, 500 g Mlinotestovih testenin, zavojček loka kave, dve konzervi doručka, kekec pašteto in škatlico 57 mehkih (sarajevskega marlbora vojska nima več v skladiščih). V najnujnejših primerih bo RTV Slovenija omogočala kakovosten prenos zasedanja komisije državnega zbora za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb v visoki HD razločljivosti.

No, tako našim vrlim pripadnikom 56. divizije za prikrite letalske operacije ob družbi vrhunskih strokovnjakov za daljinsko upravljanje hitro mineva čas. Prvi koraki pri uporabi te sofisticirane tehnologije so osvojeni. Brezpilotno letalo jim je uspelo dvigniti na višino 1288 milimetrov in ga varno spustiti na trdna tla. Operacija Snow Challenge 2015 s ciljem dosegati vse operativne naloge 56. divizije, sofinancirane z evropskimi sredstvi iz finančne perspektive 2017–2025, se mora zaključiti do 28. avgusta 2024, ko bo enota že v polni bojni pripravljenosti.

Za konec se javljamo še s terena. Z nami je tudi ekipa TV Tednika. V vadbeni center Poček je pred nekaj minutami prispela častnica vzgojiteljske čete 74. učnega centra Najdihojca, podpolkovnica Sonja s pozivom in ukazom trem akreditiranim inštruktorjem, da se nemudoma vrnejo v matično enoto na mlečni riž z benkom. »Operacija Medo Žledo 001 je za danes končana,« je dejala Sonja, vzela Zvonimiro v naročje, Črtomir in Bogomir pa sta ji tiho sledila.