Kje je danes Boris Šuštar?

Nekdanji državni sekretar, ki je odslužil zaporno kazen.

pon, 19.06.2017, 15:00

Med letoma 1998 in 2000, ko je bil zaposlen na ministrstvu za gospodarstvo, je podjetjem omogočal, da so dobila nepovratna sredstva, v zameno pa je del denarja dobil sam. Jeseni 2000 so ga policisti prijeli s 70 tisoč markami podkupnine v žepu. Leta 2004 je bil pravnomočno obsojen na dve leti zapora – med prestajanjem te kazni je bil prvič pogojno izpuščen. Kmalu zatem je pobegnil v Kanado, za njim je bila razpisana mednarodna tiralica. Po nekajmesečnem priporu v Kanadi so ga leta 2007 izročili Sloveniji. Zaradi zlorabe uradnega položaja mu je sodišče dosodilo še pet let in pol zapora, a so ga po dveh tretjinah prestane kazni spet pogojno izpustili. Njegova odškodninska tožba proti državi v vrednosti 800 tisoč evrov je bila zavrnjena.

Šuštar zdaj dela v podjetju Marinblu, ki prodaja ribe in ribje izdelke. »Prodajni asortiment družbe obsega po gramaturi prek tisoč vrst svežih, zamrznjenih, dimljenih in sušenih morskih ter sladkovodnih rib, školjk, rakov, lignjev, hobotnic, sip, alg in drugih delikatesnih artiklov,« beremo na njihovi spletni strani. V obrtno-industrijski coni Hrpelje je Marinblu od novembra lani lastnik stavbe in 1500 kvadratnih metrov velike parcele, po Gursu vrednih 240 tisoč evrov.

Direktorica podjetja je Šuštarjeva žena Rozana, ki je Marinblu skupaj z italijansko družbo R. Busanel & F.li ustanovila avgusta 2012. Sedež je imel najprej v Luciji. Junija lani je italijanska družba izstopila, poslovni delež pa je prevzel Boris Šuštar. Šuštarjeva tako danes lastniško obvladujeta vsak polovico podjetja, ki je lani ustvarilo dobre tri milijone evrov čistih prihodkov od prodaje in 21 tisoč evrov dobička.

Šuštarja smo vprašali, kako se je po prestani kazni vrnil v vsakdanje življenje in kako ga danes sprejemajo v poslovnem svetu, a se ni odzval.


Prijavi sovražni govor