Kje je danes Vika Potočnik?

Nekdanja županja Ljubljane je zadnjih deset let direktorica Pionirskega doma.
Objavljeno
17. marec 2017 14.49
Katarina Bulatović
Katarina Bulatović
Ena najbolj znanih slovenskih političark je krmilo prestolnice prevzela po predčasnih županskih volitvah avgusta 1997. Januarja naslednje leto je na rednih volitvah v drugem krogu zbrala 53 odstotkov volilnih glasov. Največ navdušenja je v obdobju slovenske nogometne pravljice požela z obljubo o novem nogometnem stadionu v Stožicah, ki naj bi ga končali v treh letih. Postavili so ga osem let kasneje v času Zorana Jankovića, ko so se meščani sprijaznili tudi z vzpenjačo za turiste do ljubljanskega gradu, sicer projektom Potočnikove.

Ko se je že zdelo, da bo leta 2002 ponovila mandat, ji je stolček v drugem krogu nepričakovano spodnesla glavna tekmica Danica Simšič. Presenetila jo je z očitki glede banke SIB, v kateri je javno podjetje Energetika pod okriljem mestne občine med njenim mandatom po precenjeni ceni kupilo več kot polovico delnic. Čez dve leti se je afera končala s prostovoljno likvidacijo banke, njene posle je po prodaji za skoraj 13 milijonov manj kot ob nakupu prevzela NLB. Specialna pedagoginja po izobrazbi se je po županovanju najprej zaposlila kot vodja centra Skupaj, kjer se je ukvarjala z otroki s konfliktnih območij, zadnjih deset let pa je direktorica Pionirskega doma, centra za kulturo mladih, ki otrokom in mladostnikom ponuja dodatna izobraževanja.

Potočnikova je politično kariero začela v študentskih letih v takratni Jugoslaviji, ko je predsedovala Zvezi socialistične mladine Slovenije. Kot poslanka je nadaljevala v republiški in zvezni skupščini, nato, po osamosvojitvi, je bila poslanka liberalne demokracije in do leta 1998 njena podpredsednica. Bila je tudi predsednica ljubljanskega odbora stranke, leta 2003 pa je s funkcije nepreklicno odstopila. Kot je pred nedavnim povedala za Studio City, je vesela, da se je po politiki lahko vrnila v svojo stroko.