Kontrolna točka

Postopek proti Almi Sedlar zaradi »suma korupcije«.

ned, 03.01.2016, 21:00

Kaj: postopek proti Almi Sedlar

Kje: na KPK

Zakaj: zaradi »suma korupcije«

Kdo: Boris Štefanec

Postopek, ki ga komisija za preprečevanje korupcije vodi proti članici svojega senata in namestnici predsednika Almi Sedlar, je tako tajen, da vpogleda v zadevo ne dovolijo niti odvetnici Sedlarjeve Nataši Pirc Musar. »V postopku je precej zlonamernosti,« je dejala Pirc Musarjeva, ki je 17. decembra obiskala KPK in si želela osebno ogledati primer, ki ga vodijo zoper njeno stranko. Predsednik komisije Boris Štefanec ji je ustno, nato pa še s pisnim pojasnilom, zavrnil vpogled v zadevo. Sporočili so ji le, da vodijo en postopek zaradi suma korupcije in kršitve integritete. Po odvetničinem mnenju z odrekanjem vpogleda Sedlarjevi onemogočajo zaščito njenih pravic in pravnih koristi, saj se ne more učinkovito braniti, če ne ve, kaj ji sploh očitajo. Tudi uradno pojasnilo KPK o zavrnitvi vpogleda v primer je po odvetničinih besedah zavajajoče. Štefanec namreč pravi, da je postopek šele v fazi predhodnega preizkusa prijave, zato vpogled v zadevo po določilih poslovnika komisije ni dopusten. Vendar Pirc Musarjeva ugotavlja, da je postopek sprožil prav predsednik KPK po uradni dolžnosti, zato nikakor ne gre za postopek na podlagi prijave, ki bi morala biti pred uvedbo preizkušena, kot to določa pravilnik. Zato je od Štefaneca zahtevala, naj »nemudoma preneha nedopustno posegati v pravice njene stranke«.

Po mnenju Sedlarjeve je opisani primer očiten poskus njene diskreditacije zaradi vztrajnega opozarjanja na nepravilnosti, ki jih je na čelu KPK storil Štefanec. Ta je odredil tudi izredno revizijo poslovanja KPK, v kateri naj bi Sedlarjevi dokazali, da ni vrnila dobrih tisoč evrov preveč izplačane akontacije za službeno pot, kar sama odločno zanika. »Dokler se postopek ne zaključi, dodatnih informacij ne moremo posredovati,« so na vprašanja o primeru odgovorili s komisije.

Da je na KPK nekaj hudo narobe, med drugim dokazujejo množični odhodi zaposlenih v zadnjih mesecih. Celo uslužbenka, ki je vodila postopek proti Almi Sedlar, decembra odhaja, saj je tudi sama dala odpoved.

Povezane novice

Z revizorji proti Almi Sedlar
9. december ob 22:00
Alma Sedlar: Za postopkom stoji Štefanec, ki želi s postopkom prikriti lastne ...
Prijavi sovražni govor