Kontrolna točka

»Odkup« cerkve blaženega škofa Antona Martina Slomška.

ned, 17.01.2016, 21:00

Slomškova cerkev v Košakih pri Mariboru je med okoli 2900 katoliškimi cerkvami, kapelami in znamenji, kolikor jih premore Slovenija, edina, ki nosi ime škofa Antona Martina Slomška, prvega Slovenca, ki ga je Rimskokatoliška cerkev povzdignila med blažene, kar je prva stopnja na poti do svetništva, s katerim posvečeni dobi »pravico do oltarja«.

Ko je papež Janez Pavel II. leta 1999 obiskal Maribor, je blagoslovil tudi temeljni kamen za Slomškovo cerkev, ki jo je gradbeni velikan SCT začel v Košakih graditi tik pred izbruhom krize leta 2008. Če nadaljnje peripetije preskočimo: SCT je nazadnje zgrmel v stečaj, župnija pa mu je za gradbena dela ostala dolžna debelih 650 tisoč evrov.

Napol zgrajena Slomškova cerkev je zato v nadaljevanju postala prva slovenska cerkev, ki je pristala na dražbi. Stečajni upravitelj SCT jo je skušal prodati kar trikrat – vsakič neuspešno.

Šele septembra lani je – ne cerkev sámo, temveč terjatev SCT do župnije – za ceno 305 tisoč evrov odkupila Ustanova za Slomškovo cerkev v Košakih. Ustanova je ob sklenitvi posla plačala aro v vrednosti desetine kupnine, preostali znesek, ki ga je namenila zbrati z darovi vernikov iz Slovenije in tujine, pa mora nakazati najpozneje ta teden, natančneje, do 21. januarja.

Bo ustanova zmogla poravnati kupnino do roka?

Brez skrbi, jo je že. In to prav na silvestrovo, na zadnji dan preteklega leta, s katerim je Slomškova cerkev v Košakih znova prešla v last Rimskokatoliške cerkve.

A zbiranje sredstev še ni končano. Prav nasprotno. Slomškovo cerkev je treba še dokončati, za kar bo po oceni ustanove potrebnih novih 250 tisoč evrov, še dodatnih 150 tisoč pa za nakup zvonov in orgel. Nabirka se torej nadaljuje, vernike so znova pozvali k darovanju. In koliko od okroglih 400 tisoč evrov, kolikor je še treba zbrati, se je doslej že nateklo? Minuli petek je bilo na računu ustanove 38.458 evrov ali že skoraj četrtina zahtevane vsote. Ni kaj, Slomškovi cerkvi ne kaže slabo.

Matija Grah

Povezane novice

Osebno z Miranom Špeličem: Rešitelj cerkve iz stečajne mase
20. december ob 21:00
Je frančiškan in prvi mož fundacije, katere namen je zagotoviti, da bo Slomškova cerkev v Košakih ostala v rokah Katoliške cerkve.
Prijavi sovražni govor