Kontrolna točka

Matjaž Rakovec proti Zavarovalnici Triglav na sodišču zaradi odpoklica.

ned, 24.01.2016, 21:00

Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav je 22. maja 2013 odpoklical predsednika uprave Matjaža Rakovca. Ta se z odpoklicem ni strinjal, zato je na ljubljansko okrožno sodišče vložil tožbo, v kateri je zatrjeval, da je sklep o odpoklicu ničen. Okrožno sodišče mu je ugodilo, lani je to odločitev potrdilo še višje sodišče. Poleg ničnosti je Rakovec izpodbijal tudi imenovanje začasnega predsednika uprave družbe in vpis njegovega imena v sodni register, vendar mu v tem delu tožbe ni uspelo. Najprej okrožno in nato višje sodišče sta namreč ugotovili, da nekdanji predsednik uprave takšnih zahtevkov ne more vložiti, saj zanje nima pravnega interesa.

Z delno razsodbo v prid Rakovcu se na Triglavu niso sprijaznili, zato so 3. decembra lani na vrhovno sodišče vložili predlog za dopustitev revizije. O predlogu še ni odločeno. Kdaj predvidoma bo, na sodišču niso mogli napovedati.

Medtem je bil za 13. januarja na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani razpisan narok, na katerem bi morali obravnavati priznanje Rakovčevih pravic iz delovnega razmerja, a so odločanje na željo strank prestavili na marec. Rakovec namreč zaradi nezakonitega odpoklica z vrha Triglava zahteva dobrega pol milijona evrov odškodnine skupaj z obrestmi. Ob odhodu je že prejel 75 tisočakov odpravnine.

Naj spomnimo, med razlogi za odpoklic so takrat navedli njegovo neodzivnost v odnosu do nadzornega sveta. »Odločitev o odpoklicu Matjaža Rakovca s položaja predsednika uprave iz ekonomsko-poslovnih razlogov je bila sprejeta predvsem na osnovi okrnjenega zaupanja v njegovo vodenje družbe,« je maja 2013 pojasnil takratni prvi nadzornik Triglava Mihael Perman.

Prejšnji torek se je sicer na delovnem in socialnem sodišču končala tudi obravnava v zvezi s tožbo, ki jo je zaradi nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi proti Zavarovalnici Triglav sprožil Andrej Ovnik. Sodba bo znana kmalu. Ovnik se je v Triglavu, kot poslovni sekretar v službi za marketing, zaposlil v času Rakovčevega vodenja.

Brigite Ferlič Žgajnar

Prijavi sovražni govor