Kontrolna točka

Še danes ne vemo, ali je nekdanji minister Žiga Turk zlorabil položaj.

ned, 21.02.2016, 21:00

Kaj: sum zlorabe uradnega položaja

Kje: pri podelitvi treh koncesij visokošolskim zavodom

Kdaj: marca 2013

Kdo: nekdanji minister Žiga Turk in direktor direktorata za visoko šolstvo Borut Rončević

Kmalu bodo minila tri leta, odkar je vlada z ministrom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turkom objavila razpis za tri koncesije visokošolskim zavodom. To je storila po tem, ko ji je parlament že izglasoval nezaupnico. In komaj dober teden pozneje so bili izbranci znani. Naglica je bila težko razumljiva, predvsem zato, ker so se koncesije podeljevale šele s študijskim letom 2014/2015. Res je sicer, da komisija pretirano težke naloge ni imela, saj so natančno izbranim kriterijem za tri koncesije ustrezali le štirje visokošolski zavodi. Za koncesijo »s poudarkom na vsebinah medijev« zgolj fakulteta za medije. Solastnik te je inštitut za interdisciplinarna in aplikativna raziskovanja, katerega soustanovitelj je bil tudi Borut Rončević. Prav on pa je v času podeljevanja koncesij vodil direktorat za visoko šolstvo na superministrstvu.

Toda skoraj tako hitro, kot so bile koncesije podeljene, so bile tudi odvzete. Nova vlada z ministrom Jernejem Pikalom na čelu je namreč prek državnega pravobranilstva vložila tožbe za razveljavitev koncesij. Pri tem so bili uspešni, saj je upravno sodišče ugotovilo, da je bil razpis neustaven in nezakonit, kriteriji pa diskriminatorni.

Kmalu za tem, bolj natančno februarja 2014, je nacionalni preiskovalni urad na specializirano državno tožilstvo vložil še ovadbo zoper Turka in Rončevića. Po njihovem mnenju namreč obstaja utemeljen sum zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, izvršene v sostorilstvu.

Ali sta zlorabila uradni položaj, dve leti pozneje še vedno ne vemo. Spis o tej zadevi se je namreč že nekajkrat preselil. Tožilstvo je konec lanskega aprila zoper oba vložilo obtožni predlog na ljubljansko okrajno sodišče. To je kmalu spis vrnilo na tožilstvo »z dopisom, v katerem je izraženo stališče, da ljubljansko okrajno sodišče ni stvarno pristojno za reševanje te zadeve«. Zadeva je nato junija pristala na ljubljanskem okrožnem sodišču, konec septembra pa zopet na okrajnem. To jo zdaj tudi obravnava, trenutno je v fazi razpisa glavne obravnave. Za kdaj okvirno bi ta lahko bila razpisana, nam s sodišča niso odgovorili.

Povezane novice

Proti Turku in Rončeviću vložili obtožni predlog
19. maj ob 20:57
Očitajo jima prirejanje razpisa, prek katerega bi koncesijo dobila tudi Fakulteta za medije, s katero naj bi bil Rončević lastniško povezan.
Prijavi sovražni govor