Kontrolna točka

Poročanje o vračilu dodatka za stalno pripravljenost.

ned, 06.03.2016, 21:00

Senat ljubljanske univerze je konec januarja sprejel tri sklepe. Pobudnik teh je bil predsednik senata, rektor Ivan Svetlik. Pozvali so dekane – torej v večini primerov sebe, saj po pravilu senat sestavljajo dekani – da »v čim krajšem času izvedejo vračilo izplačanih prispevkov za stalno pripravljenost skladno z zakonom in sklepi inšpekcije«, da dekani, trenutni in nekdanji, vrnejo preveč izplačano v celoti (ne samo za deset mesecev, kot zahteva zakon) ter da o poteku postopkov, povezanih z vračanjem, »poročajo na naslednji seji«.

Do februarske seje sta pisno poročali fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo ter fakulteta za gradbeništvo in geodezijo. Na prvi je dodatek prejemalo devet zaposlenih, med njimi od oktobra 2014 do marca 2015 tudi dekan in obe prodekanji, gre za čas »večjega števila nenadnih poškodb predvsem na inštalacijah novega objekta«. Dekan je nezakonito izplačan dodatek že vrnil, prodekanji, ki sta ga prav tako prejemali le šest mesecev, pa ga bosta vrnili v 24 obrokih. S fakultete za gradbeništvo in geodezijo so univerzo obvestili, da je dogovore o vračilu preveč izplačanih plač podpisalo šestnajst zaposlenih, osem od teh je dodatek vrnilo v celoti, čistilkama pa je fakulteta dolg odpustila, ker nista dosegali minimalne plače.

Na sami seji je ustno poročal dekan fakultete za elektrotehniko, na kateri je sicer dodatek prejemal le vodja tehničnega vzdrževanja – dodatek so prenehali izplačevati decembra, že januarja so z zaposlenim podpisali dogovor o vračilu, prav tako so o odpravi nepravilnosti že takrat obvestili inšpektorat za javni sektor. Preostali svoje naloge niso opravili tako vestno. Pri tem moramo izvzeti filozofsko fakulteto, kjer so nekateri dodatek začeli vračati takoj po odločbi inšpektorja, torej še preden smo o tem poročali mediji.

Je pa do zdaj tudi fakulteta za računalništvo in informatiko univerzi sporočila, da so dogovor o vračilu preveč izplačanih plač sklenili z osmimi zaposlenimi. Ti so prve obroke plačila že poravnali. Kar zadeva vse druge članice, ki so nezakonito izplačevale dodatek – ekonomsko fakulteto, fakulteto za družbene vede, filozofsko fakulteto, fakulteto za šport, fakulteto za matematiko in fiziko ter fakulteto za socialno delo – univerza informacije o tem, ali so spoštovale izglasovane sklepe, ki od njih zahtevajo vračilo »v čim krajšem času« in za dekane v celoti, nima. Nič zato, saj je univerza, kot je razvidno iz odgovora glavne tajnice Mihaele Bauman Podojsteršek, rok podaljšala do naslednje seje, ki bo 29. marca.

Takrat bo minilo že devet mesecev od sklepa inšpektorja, da je izplačevanje dodatka nezakonito. Fakultete so se sicer na ta sklep pritožile, a je minister za javno upravo na začetku decembra sklenil, da je njihov ugovor neutemeljen. Kljub temu sta si ekonomska fakulteta ter fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo (slednje inšpektorat ni pregledoval) ta dodatek dodelili tudi še pri decembrski plači, izplačani januarja.

Povezane novice

Dodatki: Ekonomska fakulteta izgubila tožbo
2. marec ob 21:55
Na fakulteti so si izplačali za dobrih 850.000 evrov dodatka. Dodatek za zadnjih deset mesecev morajo vrniti.
Prijavi sovražni govor