Kontrolna točka

Dimnikarje je novi predlog zakona še bolj razburil

ned, 20.03.2016, 21:00

Kaj: nov zakon o dimnikarski dejavnosti

Kdaj: 7. marca

Zakaj: zaradi odprave koncesij

Kdo: ministrstvo za okolje in prostor

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je 7. marca v dvotedensko javno obravnavo poslalo novo različico zakona o dimnikarskih storitvah, ki predvideva uvedbo proste izbire dimnikarja – ki pa bo potreboval licenco – ne glede na kraj bivanja.

Pri komisiji gospodarske zbornice za dimnikarsko dejavnost so nad novim predlogom ogorčeni. Kot pravi predsednik komisije Aleksander Županek, uradnega stališča sicer še niso oblikovali, toda prvi pregled predlaganega zakona jih je razočaral. MOP namreč ni popravil spornih določb lanskega predloga, ki je bil tako slab, da so ga morali zaradi pripomb drugih ministrstev, številne člene pa je kot ustavno sporne ocenila tudi zakonodajna služba vlade, umakniti in z gasilsko akcijo podaljšati koncesijski sistem za eno leto.

Dimnikarje je zmotilo predvsem to, da jih MOP kljub katastrofalnemu izidu lanskega spreminjanja sistema tudi tokrat ni povabil k sodelovanju. Koncesionarji so namreč sestavili strokovno komisijo iz članov gospodarske in obrtne zbornice, predstavnikov serviserjev kurilnih naprav in pravnikov, ki je nato ministrstvu poslala svoj predlog, kako bi spremenili sistem delovanja dimnikarske službe, a je MOP brez kakršnegakoli odziva ali povabila k sodelovanju zakon znova spisal na svojo pest.

»Sedanji predlog zakona je še slabši, saj ne predvideva obdobja, ko si mora posameznik izbrati dimnikarja. S tem je povsem onemogočeno načrtovanje dela,« poudarja Županek, ki ne razume, zakaj ministrstvo zaradi posameznih kršitev povsem spreminja sistem, s katerim je zadovoljna velika večina uporabnikov. Po njegovem mnenju bi predlagani zakon bistveno poslabšal požarno varnost in izpuste v okolje, saj se bo odgovornost za preglede peči v celoti prenesla na lastnike, teh pa je več kot pol milijona, česar inšpekcija nikakor ne bo mogla nadzirati.

Z ministrstva odgovarjajo, da so se pred pripravo novega predloga zakona posvetovali z vsemi deležniki, tudi gospodarsko zbornico in drugimi predstavniki dimnikarjev, ter opozarjajo, da so stališča do posameznih rešitev velikokrat zelo različna, včasih tudi povsem nasprotujoča si.

Povezane novice

(Ne)sposobni izbire
6. november ob 20:00
Sistem smo prevzeli od Nemcev, ki so ga morali spremeniti, ker ni bil v skladu s pravom EU.
Prijavi sovražni govor