Top in Flop tedna

Vrhunci in porazi peteklega tedna

Ozadja
pon, 17.07.2017, 15:00

Spomenik sprave

Na Kongresnem trgu so pretekli teden odkrili spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Osem let po sprejetju novele zakona o vojnih grobiščih, s katero so poslanci uzakonili možnost njegove postavitve, je to zdaj končno uresničeno. Na slovesnosti je bil govornik predsednik države Borut Pahor, sledila pa je molitev za žrtve, ki jo je vodil nadškof metropolit Stanislav Zore. Pahor, tudi idejni oče spomenika vsem žrtvam, je povedal, da se Slovenija z odkritjem osrednjega državnega spomenika vsem žrtvam vzpostavlja kot zrela nacija.

S postavitvijo obeležja, na katerem je verz Otona Župančiča Domovina je ena nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt, se mnogi niso strinjali. Za Levico je spomenik povsem nesprejemljiv, na prireditvi ob odkritju pa ni bilo niti predstavnikov največje veteranske organizacije ZZB NOB, kjer menijo, da »zasnova spomenika bolj spominja na razdvajanje«. To kaže na to, da spomenik sam po sebi še ne bo pomenil sprave, za katero se je treba nenehno truditi.

BALKANIZACIJA

Pretekli teden se je začel z novico, ki je pretresla slovensko medijsko dejavnost. Družba CME je sporočila, da je skupini United Group prodala vodilni medijski hiši na Hrvaškem (Nova TV) in v Sloveniji (Pro Plus oziroma Pop TV in Kanal A). Družba United Group je po podatkih Dela v večinski lasti ameriškega investicijskega sklada KKR in v najmanj petinski (najverjetneje pa četrtinski) lasti srbskega poslovneža Dragana Šolaka, ki je tudi predsednik uprave United Group.

Lastništvo družbe, ki ima v lasti Telemach in je postala nova lastnica vodilne slovenske komercialne televizije, je v celoti nepregledno. Prek verige podjetij poštnih nabiralnikov v evropskih davčnih oazah se izgubi na Kajmanskih otokih, Britanskih deviških otokih in v Hongkongu. Po slovenski medijski zakonodaji je opravljanje telekomunikacijske in TV-dejavnosti nezdružljivo, zato so zdaj na potezi pristojni organi. A ker so podjetju United Group oziroma njenim odvisnim družbam doslej vse agencije za varstvo konkurence z območja nekdanje Jugoslavije odobrile agresivne prevzeme malih kabelskih operaterjev, je bojazen, da bi slovenska preprečila škodljivi medijski prevzem, odveč.

Prijavi sovražni govor