Top in Flop tedna

Vrhunci in porazi preteklega tedna.

Ozadja
pon, 19.06.2017, 14:00

Rešite zmedo v KPK

Nekdanja predsednica vlade, zdaj nepovezana poslanka Alenka Bratušek ne odneha. Po letu dni je prejšnji teden spet predlagala zamenjavo predsednika protikorupcijske komisije Borisa Štefaneca, pri čemer jo podpirajo tako rekoč vsi, razen, nenavadno, opozicijske SDS. Kajti prav ta je v preteklosti zahtevala ne samo glavo takratnega predsednika komisije, pač pa kar razpustitev celotne komisije, ki je s poročilom o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank stopila na žulj prvaku stranke Janezu Janši.

Bratuškova je tokrat spet pozvala Štefaneca k odstopu, ali pa naj državni zbor začne postopek za razrešitev, predsednika države Boruta Pahorja pa, naj poišče za to funkcijo bolj kredibilnega človeka, češ da so razmere v KPK tako slabe, da je nujno treba ukrepati, sicer bo komisija dokončno izgubila vso verodostojnost. Štefanec sam sicer nima namena odstopiti in vse kaže, da se položaja krčevito oklepa, ne oziraje se na vse težave in kritike. Poslanci pa bodo o prvih korakih, ki bi lahko pripeljali do njegove razrešitve, odločali jeseni.

Prvi in drugi korak

Milojka Kolar Celarc
je v polni formi. Potem ko javnost nepregledno število dni spremlja agonijo v ljubljanskem kliničnem centru, zaradi katere bi bilo treba že davno ukrepati, je konec prejšnjega tedna ugotovila, da je treba razrešiti sam vrh UKC. Tako je generalnega direktorja Andraža Kopača in strokovno direktorico Marijo Pfeifer pozvala k odstopu, in to potem, ko sta omenjena že drugič hotela razrešiti strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kendo.

Zgolj špekuliramo lahko, ali je ministričino nenadno ukrepanje morda v funkciji politike in obrambe Kende, za katerega posvečeni krogi vedo povedati, da ima močno politično zaledje. Sicer pa ministrica zdaj ugotavlja, da je dogajanje na ljubljanski pediatriji pripeljalo do omajanega ugleda in zaupanja v delo zdravnikov in zdravstva nasploh. O Kendovi odgovornosti pa niti besede. Še dobro, da je ta sam zagotovil, da bo odstopil takoj, ko bosta odstopila Kopač in Pfeiferjeva. Tadva bi, tako ministrica, z odstopom sama naredila prvi korak k ureditvi razmer na pediatrični kliniki. Najbrž bi kakšen korak k temu prispeval tudi Kendov odstop.

Povezane novice

Top in Flop tedna
12. junij ob 14:00
Vrhunci in porazi pretekega tedna.
Prijavi sovražni govor