Utrinki

Tedenska prežvekovanja

Ozadja
pon, 11.01.2016, 10:00

»Sam pogosto za zajtrk jem slovenski med in svetujem državljanom, naj mi sledijo.«


Se je pridušal kmetijski minister Dejan Židan, ki se sicer zavzema za objavo poimenskega seznama čebelarjev, ki so kupovali na črno proizvedena zdravila za čebele. Kakorkoli, govorjenje o tem, kaj zajtrkujejo, utegne biti za ministre nevarno. Ko je njegov strankarski kolega in obrambni minister Janko Veber pred časom razlagal, da si vsako jutro na kruh namaže marmelado, ga je parlament še isti dan razrešil ...

»Kombinacija SDS-Cerkev je slaba tako za Cerkev kot za državo. Janša je sposoben, luciden, obvlada situacijo, vendar to politično-cerkveno partnerstvo je strašljivo, nevarno in se lahko zapelje zelo daleč, predaleč.«

Pisatelj in prevajalec Andrej Rot, potomec slovenskih izseljencev, se je na začetku devetdesetih z družino preselil iz Argentino. Kot prvi urednik časnika Slovenec je takoj pokazal, da misli z lastno glavo. Tudi tokrat svari pred odnosi in procesi, ki jih mnogi vidijo, a le redki o njih spregovorijo.


»Slovenska zunanja politika se izgublja. Pravzaprav je nikjer ni.«

Je ob vložitvi interpelacije proti zunanjemu ministru Karlu Erjavcu kritično ugotavljal poslanec SDS Andrej Šircelj. Hja, bo že držalo. Šircelj bržkone ve, kako v resnici stvari stojijo, saj je Erjavca na položaj zunanjega ministra že daljnega februarja 2012 prvi imenoval prav predsednik SDS Janeza Janša.

»Upam, da bodo predlagatelji z interpelacijo uspeli, saj bo sicer šlo spet za en izgubljen dan v parlamentu.«

»Ljudski« minister Karl Erjavec je interpelatorjem, ki imajo po prvih odzivih le pičle možnosti za zmago, že vnaprej postregel z najpogostejšim »ljudskim komentarjem«, ki ga bodo deležni, če bo parlament interpelacijo po celodnevnem brezplodnem sejanju zavrnil.

»Za mano je 30 let v Združenih narodih in za mano je republika Slovenija, ki je verodostojna država.«

Je svojo kandidaturo za generalnega sekretarja Združenih narodov utemeljil nekdanji predsednik republike Danilo Türk. Prvo je dejstvo, drugo pa očitna neresnica, kar navsezadnje dokazuje skozinskoz notranjepolitično motivirano nasprotovanje njegovi kandidaturi.

»Najbolj pa naju bo veselilo, če bo Alešu Primcu po zmagi na referendumu uspelo ustvariti spodobno desnosredinsko stranko in če bo poleg nje nastala tudi sredinska koalicija (...).«

Od sveta in boga pozabljeni ter po krivem »prisilno« upokojeni zaslužni Dimitrij Rupel že vrsto let zaman išče šivankino uho, skozi katero bi se lahko vrnil v središče političnega in siceršnjega družbenega življenja.

Povezane novice

Utrinki
4. januar ob 06:00
Tedenska prežvekovanja ...
Prijavi sovražni govor