Utrinki

Tedenska prežvekovanja

Ozadja
pon, 07.03.2016, 06:00

»Da ne bi kdo pomislil, da sem se okoristila z diamantnim priznanjem, ga vračam stranki, tako kot sem ji ob odhodu vrnila nekoliko preveč nakazan honorar, vračam pa seveda tudi člansko izkaznico.«

Na čedalje daljši seznam izstopov iz Janševe SDS se je minuli teden vpisala Vera Ban, strankina »prvoborka« iz Pučnikovih časov. Ampak nič zato. Naj kar odhajajo. Glavno je, da bo Janez zdaj zdaj praznoval triindvajseto obletnico, kar se je zavihtel na vrh SDS, kajne?

»To je običajna policijska 'zajebancija', v vseh državah je podobno. Še posebej, če policistom nekdo stopi na žulj, kot jim je Koprivnikar s svojimi izjavami ob začetku stavke.«

Prvi mož policije v času osamosvojitve Pavle Čelik meni, da zadeva z alkotestom pri ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju vendarle ni tako resna, kot se te dni trudi prikazati vlada. Seveda, vlada ima pri tem svoje račune. Pogajanja s stavkajočimi policisti še niso končana in vsak vzvod, s katerim lahko pritisne na sindikalne pogajalce, ji pride prav.

»Levica je organizirana in pripravljena za dober pretep, medtem ko desnica bere pesmi in drži v rokah zastavice.«

Esdeesov mož iz ozadja Branko Grims se je ves minuli teden trudil dokazovati, da so, prosto po Grimsu, samooklicani zaščitniki migrantov na Kotnikovi ulici v Ljubljani večja grožnja kot migranti sami. Kake samokritičnosti, denimo do domobranskega plakata na protestu v Šenčurju, pri njem kajpak ni bilo opaziti.

»Ljudje, ki si zakrivajo obraz, nimajo na takšnih demonstracijah kaj iskati. Če se nismo pripravljeni odkrito soočiti s tem zlom [rasizmom in fašizmom], je bolje, da nas ni.«

Pa je bil do zakrinkanih udeležencev shoda v podporo beguncem na Kotnikovi ulici kritičen Milan Kučan. Prvi predsednik samostojne Slovenije se je shoda udeležil tudi sam – in prav po zmožnosti, da je do njega navzlic temu kritičen, se neskončno razlikuje od politikov Grimsovega tipa.

»Ne jamramo. Jezni smo. Jezni zato, ker se bojimo, da nas bo še eden okoli prinesel.«

Kredo, ki ga je nekega dne iz nikoli povsem pojasnjenih nagibov na list papirja prelil predsednik vlade Miro Cerar, postaja čedalje bolj ponarodel. Avtor gornjega je Dušan Olaj, podjetnik, ki pri državi pogreša predvsem jasno strategijo v gospodarstvu.

»Dejstvo je, da je v Trstu več beguncev kot v vsej Sloveniji. A tukaj gre za preusmerjanje pozornosti z resnih problemov, ki jih imajo ljudje: z revščine, brezposelnosti.«

Je dejal nekdanji italijanski senator Stojan Spetič, prav tako udeleženec shoda na Kotnikovi. Včasih morajo zrcalo matičnemu narodu nastaviti zamejci.

Povezane novice

Utrinki
29. februar ob 06:00
Tedenska prežvekovanja ...
Prijavi sovražni govor