Deloindom: Kdaj jabolka najlepše rdečijo?

Tisti, ki imate na vrtu jablano sorte, pri kateri se plodovi rdeče obarvajo, gotovo veste, da so bile temperature zadnje dni kot nalašč za pridobivanje rdečih ličk.

Objavljeno
02. september 2014 11.00
Julijana Bavčar, Deloindom
Julijana Bavčar, Deloindom

V času s hladnimi nočmi in toplimi dnevi se namreč sadeži lepše in hitreje obarvajo kot v sezonah z nadpovprečno visokimi temperaturami v času dozorevanja.

To prav dobro vedo profesionalni sadjarji, ki jim pretople jeseni povzročajo skrbi zaradi manj izrazite obarvanosti plodov. Prodaja je namreč veliko boljša pri letinah z vabljivo rdečimi plodovi. Poleg nizkih temperatur na pridobivanje rdeče krovne barve vpliva osončenost. Že hiter pogled na obloženo drevo nam pove, da so najlepše obarvani plodovi na obodu krošnje, manj pa tisti ob deblu. Zato je pomembno, da z rezjo poskrbimo za enakomerno osončenost krošnje. Posamezen sadež imajo vedno intenzivnejšo barvo na strani, ki jo dalj časa obseva sonce. Svetloba namreč spodbuja nastanek antocianov (barvil, ki spadajo v skupino polifenolov) v rastlinskih tkivih, predvsem v povrhnjici plodov. Njihova vloga je zaščita rastlinskih celic pred sončnim sevanjem.

Zakaj jabolk ni priporočljivo lupiti in zakaj ob prerezu porjavijo, preberite na www.deloindom.si.