Deloindom: Ležišča - vse temelji
 na individualnem 
pristopu

Slovenske proizvajalce smo povprašali o novostih pri izdelavi ležišč in nasploh v t. i. industriji spanja.

Objavljeno
12. januar 2016 15.18

Kako pomemben je dober spanec, se ponavadi zavemo šele, ko imamo z njim težave. Na kakovost spanja precej vpliva tudi ležišče. Temu tako kupci kot proizvajalci namenjajo veliko pozornosti. Slovenske proizvajalce smo povprašali o novostih pri izdelavi ležišč in nasploh v t. i. industriji spanja.

»Industrija ležišč in vzmetnic si je lani v EU opomogla od recesije, obseg proizvodnje se počasi vrača na raven pred letom 2010. Prihodki v tej panogi na letni osnovi v EU že presegajo 10 milijard evrov, a zelo različno glede na regijo. Izdela se že več kosov kot pred letom 2010, kar pa pomeni, da kupci posegajo po cenejših modelih oz. za stopnjo nižjem cenovnem razredu,« pravi Dušan Blažič iz razvojnega oddelka podjetja Postelja. Po njegovih besedah se je šele v drugi polovici preteklega leta znova povečalo povpraševanje po izdelkih z visoko vsebnostjo naravnih materialov, na primer po ležiščih iz lateksa, ki vsebujejo več kot 95 odstotkov kavčuka, kadar gre za kombinacijo z žepkastimi vzmetmi ali samostojno jedro.

Novosti se pojavljajo zlasti glede večje zračnosti ležišč. »Mlada generacija vse pogosteje posega po udobnih ležiščih, ki imajo mehke zgornje plasti in v sredini trše jedro. Na njih se telo bolj ugrezne v jedro ležišča, in ker se zato na večji površini dotika prevleke, deluje ležišče toplejše. Pod prevleko se zato vgrajujejo vse bolj izpopolnjeni klimatski moduli, ki poleg zračnosti zagotavljajo tudi udobje,« pojasnjuje sogovornik in dodaja, da je ena od novosti v njihovem podjetju pametni posteljni sistem Krka. V razvoju in proizvodnji poleg tega veliko pozornosti namenjajo dobi trajanja in vzdrževanju, kar navadno zanima tudi kupce. V tej smeri prav tako izpopolnjujejo obstoječe modele.

Več o ležiščih po meri uporabnika in zakaj ležišča postajajo večja, preberite v novi številki priloge Deloindom.