Deloindom: Obnova parketa - osvežitev na približno 15 let

Preverili smo, katere vrste parketov so najbolj odporne ter kdaj in kako se lotiti obnove.

Objavljeno
19. januar 2016 12.56
Katja Žnidar
Katja Žnidar

Parket je talna obloga iz naravnega materiala, zato so poškodbe, ki nastanejo z uporabo, skoraj neizogibne. Poškoduje ga tako rekoč vse, kar je trše od lesa, iz katerega je narejen, res pa je, da so različne vrste lesa različno trde in zato odporne proti udarcem, praskam in udrtinam. Preverili smo, katere vrste parketov so najbolj odporne ter kdaj in kako se lotiti obnove.

Mojstri uporabljajo za trdoto lesa Brinellovo lestvico, ki je določena po standardih ISO, temelji pa na posebni metodi merjenja trdote trdih snovi. »Jekleno kroglo premera 10 mm z določeno močjo (odvisna je od gostote in lahko znaša 100, 500 ali 1000 newtonov) 15 sekund pritiskamo na površino izbranega lesa; 30 sekund jo pustimo na tem mestu in potem v roku 15 sekund odstranimo. Izmerimo površino odtisa in na podlagi tega izračunamo trdoto. Navedene trdote so le približne vrednosti, dejanske pa se spreminjajo glede na območje rasti dreves in način rezanja (položaj letnic),« nam pojasni Gašper Pavlič iz Parketarstva Pavlič. Med najbolj trde vrste lesa listavcev spadajo bukev, hrast, jesen in javor, na vrhu lestvice je les oljke. Trdota lesa pa ni edini dejavnik, ki vpliva na odpornost in življenjsko dobo parketa. »Bukev je denimo zelo trd les, vendar se hitro odziva na spremembo vlage v prostoru, zato se še zlasti v zimskih mesecih običajno zelo razsuši in med parketnimi deščicami nastanejo ne preveč lepe reže,« opozori Andreja Voglar iz podjetja Vogart.

Več o obnovi oljenega in lakiranega parketa ter katere talne obloge so primerne za talno gretje, si preberite v zadnji številki priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.